Hyvin hoidetuista käsistä on iloa itselle ja muille. Kesällä kynnet vahvistuvat, ja ne kestävät kovaakin käyttöä, kunhan pidät ne ehjinä ja joustavina. Perusteellinen käsihoito olisi hyvä tehdä kerran viikossa.

Perusteellinen käsihoito kosmetologilla kestää noin tunnin ja sisältää kynsien viilauksen, käsikylvyn,
kynsinauhojen siistimisen, käsihieronnan ja kynsien lakkauksen. Vastaavan hoidon voi tehdä itsekin, mutta kotihoitoon kuluu hieman enemmän aikaa, koska molempia käsiä ei pysty itse hoitamaan yhtä aikaa.

Kannattaakin joskus kokeilla käsihoitoiltaa ystävysten kesken. Jutustelu, hyvä ruoka ja juoma
vain parantavat käsihoidon suomaa nautintoa.

Perusteellinen käsihoito olisi hyvä tehdä kerran viikossa. Kun samalla lakkaat kyntesi oikeaoppisesti – ensin aluslakka, joka vahvistaa kynsiä, suojaa niitä pigmenteiltä ja auttaa värilakkaa kestämään pidempään, sitten värilakka ja lopuksi päällyslakka vahvistamaan ja viimeistelemään kokonaisuutta – selviät pienillä lakankorjauksilla hyvinkin seuraavaan viikkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakennekynsien yleistyessä käsien- ja kynsienhoitotuotteiden ja -välineiden tarjonta on entisestään parantunut. Tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla on myynnissä useita hoitosarjoja ja monenlaisia tuotteita kynsiä vahvistavista lakoista lohjenneen kynnen korjausteippeihin ja kosteuttavista kynsikylpyaineista lasi-, mineraali ja hiekkapaperiviiloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kynnet kertovat

Kynnet ovat runsasrikkistä keratiinia eli sarveisainetta ja sisältävät noin 16 prosenttia vettä. Kynnet ovat yksilölliset, esimerkiksi erivahvuiset. Ne myös kasvavat joillakin nopeammin kuin toisilla.

Kynnen kasvuun ja ylipäätään kynsien hyvinvointiin vaikuttavat myös ikä, verenkierto, stressi ja muutkin kuin käsien sairaudet.

Myös vuodenaika tuntuu: monilla kynnet ovat paremmassa kunnossa kesällä.

Tavallisimpia käsien vaivoja ovat erilaiset kovettumat, ihotulehdukset, allergiset reaktiot
ja pigmenttimuutokset.

Kynsissä kiusaa aiheuttavat useimmiten kynsisieni, kynsivallintulehdus tai kynsien lohkeilu ja haurastuminen. Jos kynsiin tai käsien ihoon ilmestyy yllättäviä muutoksia, kannattaa aina mennä ihotautilääkärille, koska vain hän voi tunnistaa varmasti esimerkiksi kynsisienen, jonka toteaminen vaatii laboratoriokokeen.

Rasvaa ja suojaa

Hauraille kynsille suositellaan usein piitä ja A-vitamiinia pillereinä sekä ravitsevia kynsi- ja kynsinauhavoiteita.

Kotihoitokeinoista rasvaus onkin sekä kynsille että käsille elinehto. Teet mitä tahansa, käsien iho ja kynnet kuivuvat ja rasittuvat päivän töissä, ja siksi käsivoidetta kannattaa pitää koko ajan ulottuvilla.

Sopiva päivärasva on kevyt ja imeytyy nopeasti. Yöpöydälle on hyvä varata täyteläistä voidetta, jonka vaikutusta voi tehostaa vetäisemällä käsiin puuvillahansikkaat iltarasvauksen jälkeen.

Myös suojaus on tärkeää. Käytä talouskäsineitä aina, kun siivoat, tiskaat tai pyykkäät käsin, sillä pesuainevedet kuivattavat ihoa ja kynsiä. Pahimmillaan iho saattaa haavautua, ja kuivat kynnet alkavat lohkeilla ja liuskoittua.

Asiantuntijana Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston (SKYO) ammatinopettaja, näyttötutkintomestari Sari Männistö-Ojainmaa.

Lue lisää kosmetiikka-allergioista.

Lue myös:
Tee itse manikyyri

Sisältö jatkuu mainoksen alla