Hyvin hoidetuista käsistä on iloa itselle ja muille. Kesällä kynnet vahvistuvat, ja ne kestävät kovaakin käyttöä, kunhan pidät ne ehjinä ja joustavina. Perusteellinen käsihoito olisi hyvä tehdä kerran viikossa.

Perusteellinen käsihoito kosmetologilla kestää noin tunnin ja sisältää kynsien viilauksen, käsikylvyn,
kynsinauhojen siistimisen, käsihieronnan ja kynsien lakkauksen. Vastaavan hoidon voi tehdä itsekin, mutta kotihoitoon kuluu hieman enemmän aikaa, koska molempia käsiä ei pysty itse hoitamaan yhtä aikaa.

Kannattaakin joskus kokeilla käsihoitoiltaa ystävysten kesken. Jutustelu, hyvä ruoka ja juoma
vain parantavat käsihoidon suomaa nautintoa.

Perusteellinen käsihoito olisi hyvä tehdä kerran viikossa. Kun samalla lakkaat kyntesi oikeaoppisesti – ensin aluslakka, joka vahvistaa kynsiä, suojaa niitä pigmenteiltä ja auttaa värilakkaa kestämään pidempään, sitten värilakka ja lopuksi päällyslakka vahvistamaan ja viimeistelemään kokonaisuutta – selviät pienillä lakankorjauksilla hyvinkin seuraavaan viikkoon.

Rakennekynsien yleistyessä käsien- ja kynsienhoitotuotteiden ja -välineiden tarjonta on entisestään parantunut. Tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla on myynnissä useita hoitosarjoja ja monenlaisia tuotteita kynsiä vahvistavista lakoista lohjenneen kynnen korjausteippeihin ja kosteuttavista kynsikylpyaineista lasi-, mineraali ja hiekkapaperiviiloihin.

Kynnet kertovat

Kynnet ovat runsasrikkistä keratiinia eli sarveisainetta ja sisältävät noin 16 prosenttia vettä. Kynnet ovat yksilölliset, esimerkiksi erivahvuiset. Ne myös kasvavat joillakin nopeammin kuin toisilla.

Kynnen kasvuun ja ylipäätään kynsien hyvinvointiin vaikuttavat myös ikä, verenkierto, stressi ja muutkin kuin käsien sairaudet.

Myös vuodenaika tuntuu: monilla kynnet ovat paremmassa kunnossa kesällä.

Tavallisimpia käsien vaivoja ovat erilaiset kovettumat, ihotulehdukset, allergiset reaktiot
ja pigmenttimuutokset.

Kynsissä kiusaa aiheuttavat useimmiten kynsisieni, kynsivallintulehdus tai kynsien lohkeilu ja haurastuminen. Jos kynsiin tai käsien ihoon ilmestyy yllättäviä muutoksia, kannattaa aina mennä ihotautilääkärille, koska vain hän voi tunnistaa varmasti esimerkiksi kynsisienen, jonka toteaminen vaatii laboratoriokokeen.

Rasvaa ja suojaa

Hauraille kynsille suositellaan usein piitä ja A-vitamiinia pillereinä sekä ravitsevia kynsi- ja kynsinauhavoiteita.

Kotihoitokeinoista rasvaus onkin sekä kynsille että käsille elinehto. Teet mitä tahansa, käsien iho ja kynnet kuivuvat ja rasittuvat päivän töissä, ja siksi käsivoidetta kannattaa pitää koko ajan ulottuvilla.

Sopiva päivärasva on kevyt ja imeytyy nopeasti. Yöpöydälle on hyvä varata täyteläistä voidetta, jonka vaikutusta voi tehostaa vetäisemällä käsiin puuvillahansikkaat iltarasvauksen jälkeen.

Myös suojaus on tärkeää. Käytä talouskäsineitä aina, kun siivoat, tiskaat tai pyykkäät käsin, sillä pesuainevedet kuivattavat ihoa ja kynsiä. Pahimmillaan iho saattaa haavautua, ja kuivat kynnet alkavat lohkeilla ja liuskoittua.

Asiantuntijana Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston (SKYO) ammatinopettaja, näyttötutkintomestari Sari Männistö-Ojainmaa.

Lue lisää kosmetiikka-allergioista.

Lue myös:
Tee itse manikyyri

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen keski-ikäinen nainen. Hiusten ja muiden karvojen kasvu on kiihtynyt viime vuosien aikana. Hiuksia saa olla koko ajan värjäämässä, kun en vielä halua harmaapääksi. Muualta saa koko ajan olla sheivaamassa. Kysyin gynekologilta, olisiko karvojen kasvun hillitsemiseen jotakin lääkettä, mutta hän ei suositellut mitään lääkettä tähän ongelmaan. Eikö mitään hoitoa tosiaankaan ole? Ongelma on nöyryyttävä.

Mikäli gynekologiset tutkimukset ja hormoniselvitykset on tehty, tilannetta ei todennäköisesti voida parantaa lääkityksellä. Keski-iässä kaikki hormonaaliset karvankasvua säätelevät hoidot eivät enää välttämättä sovellu käytettäväksi.

Laaja-alaisessa karvankasvussa eivät myöskään paikallisesti käytettävät voiteet tule kysymykseen, sillä niiden teho on suhteellisen vaatimaton, tilapäinen ja hinta jatkuvassa käytössä korkea.

Pysyvämpänä ratkaisuna voidaan käyttää laserkarvanpoistoa, jossa yleensä tarvitaan yhdelle alueelle hormonitoiminnasta riippuen 5-8 hoitokertaa ja jatkossa ylläpitohoitoa muutaman vuoden välein. Karvanpoisto hidastuu laserhoidossa yleensä selvästi jo kolmen hoitokerran jälkeen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Karvojen ajelija

Miksi karvankasvu kiihtyy aina vain?

Karvojen ajelulla on hyvät puolensa. Tulee tutustuttua aina uudestaan omaan kehoonsa. Näin tulee myös hoitaneeksi itseään mikä lisää itsekunnioitusta ja itsearvostusta. Turhat karvat on lisäksi hyvä sheivata kainaloista (myös miehet) haisemasta ja bakteereja keräämästä sekä genitaaleista, jolloin seksi on kivempaa ja hygieenisempää. Pään karvojen (parta ja hiukset) hoidossa voi taas piristeeksi vaihtaa omaa lookkiaan sopivin välein jos siltä tuntuu.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia. Ne maksavat 20–30 euroa.