Tatuoinnin ja lävistyksen voi ottaa huoletta, koska niistä pääsee halutessaan eroon. Onko näin? Lue plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kai Lassilan neuvot.

1. Tatuoinneista ja lävistyksistä ei ole vaaraa, jos ne on tehty ammattitaitoisesti ja hygieenisesti.

Sekä tatuoinnissa että lävistyksissä rikotaan ihon pintakerros. Aina kun ihoon tehdään haava, sen alaiseen kudokseen voi tulla bakteereita ja siten tulehdus. Pinnalliset tulehdukset paranevat tavallisesti hyvin paikallishoidolla tai antibiooteilla.

Jos käytetään huonosti puhdistettuja välineitä, tulehdusriski on tietysti suurempi. Myös tarttuvia tauteja, kuten hepatiitti tai HIV, voi näin tarttua ihmisestä toiseen. Suomessa tatuointeja työkseen tekevät lienevät ammattitaitoisia ja hallitsevat käytettyjen instrumenttien puhdistuksen.

2. Tatuoinnin voi helposti poistaa laserilla, jos tulee myöhemmin katumapäälle.

Tatuoinnin poisto ei käy aivan helposti. Tietyn aallonpituuden omaava laservalo imeytyy ihon sisällä olevaan tatuaatiopigmenttiin ja hajottaa sen. Elimistö poistaa hajonneet väriaineosaset verenkierron kautta. Jokaista tatuaatioväriä hajottamaan tarvitaan kuitenkin eri aallonpituuden omaava lasersäde, ja siksi monivärisen tatuoinnin poistoon tarvitaan monta laserlaitetta.

Tavallisimmat laserlaitteet pystyvät hajottamaan tummia, yleensä mustia, sinisiä ja vihreitä pigmenttivärejä. Yhdellä hoitokerralla ei voida hoitaa laajoja tatuoituja alueita, vaan yleensä tarvitaan 4–10 kertaa. Niiden välillä pidetään kuukauden tai kahden pituinen tauko, jonka aikana kudokset ehtivät toipua käsittelystä.

Yhden hoitokerran hinta on 150–200 euroa. Julkisella sektorilla ei tehdä tatuointien poistoja.

3. Tatuointiväreissä on raskasmetalleja ja syöpävaarallisia myrkkyjä. Hennatatuointi voi lisäksi aiheuttaa hiusväriallergian.

Viranomaiset eivät Suomessa valvo tatuointivärien koostumusta, joten sisällön varmistaminen on tatuoinnin tekijän ja asiakkaan omalla vastuulla. Värien koostumuksesta ei siis voi olla aivan varma. Syöpävaarallisia myrkkyjä niissä tuskin kuitenkaan on.

Hennakasvista saatava väriaine on punertavaa. Tummempaa ja pysyvämpää siitä saadaan muita väriaineita lisäämällä. Varsinkin ulkomailla käytetyissä tummissa hennatatuaatioaineissa saattaa olla parafenyylidiamiinia (PPD), josta jotkut saavat allergiareaktion iholle. Vaikka reaktio paraneekin, elimistöön jää pysyvä kosketusallergia PPD:lle ja sen sukuisille värikemikaaleille. Näitä taas käytetään useimmissa hiusväreissä ja kulmakarvojen kestoväreissä.

4. Tatuointi voi syttyä palamaan magneettikuvauslaitteessa.

Varsinaista syttymisvaaraa ei ole. Erityisesti mustassa tatuointivärissä on rautahiukkasia, jotka saattavat teoriassa kuumentua magneettikuvauksen aikana ja aiheuttaa iholle palovamman. Näin ei tiettävästi ainakaan Suomessa ole koskaan käynyt.

Mustissa tatuointiväreissä olevat rautahiukkaset magnetisoituvat kuvauksessa. Sen seurauksena tatuoinnin kohdalle tulee kuvaan musta alue.

5. Jos on ottanut tatuoinnin alaselkään, ei voi saada epiduraalipuudutusta esimerkiksi synnytyksessä.

Leikkauksissa ja synnytyksissä käytettäviä selkään pistettäviä puudutuksia ei voi pistää tatuoinnin läpi. Tämä johtuu siitä, että neulan mukana tatuointiväriä saattaa mennä selkäydinnesteeseen. Useimmiten tatuoinnin vierestä löytyy kuitenkin kohta, josta puudutus voidaan pistää.

6. Nännilävistys ei haittaa imetystä.

Lävistys aiheuttaa arven, ja arpi saattaa vaurioittaa nänninpäähän tulevia maitotiehyitä.

Lävistyshaavassa on aina bakteereita, eikä lävistyskanavaa pysty ennen imetystä puhdistamaan yhtä hyvin kuin lävistämätöntä nänninpäätä.

7. Huulilävistykset ja kielikorut voivat vaurioittaa hammaskiillettä.

Vaikka hammaskiille on kovaa, huulilävistyksen tai kielikorun metalli voi jatkuvalla hankauksella vaurioittaa sitä.

8. Lävistyshaavan paraneminen voi kestää kuukausia.

Lävistyshaavan tekemisen jälkeen haavaan saattaa erittyä kudosnestettä, koska haava pysyy auki siinä korua pitämällä. Lävistyskoru siis hidastaa paranemista. Useimmiten haavaeritys rauhoittuu suihkuttamalla ja antiseptisellä hoidolla parissa viikossa.

Jos ympäröivälle iholle tulee tulehdus, koru on parasta poistaa ja antaa haava-alueen parantua. Paikallishoidon lisäksi voidaan tarvita antibioottia.

9. Jos korvalehden lävistys osuu hermoon tai akupisteeseen, seurauksena voi olla krooninen päänsärky.

Korvalehden lävistys ei aiheuta kroonista päänsärkyä. Arpi sen sijaan voi alkaa muodostaa keloidia, arven liikakasvua, jolloin korvalehteen tulee rumentava patti. Sen hoitona on leikkaus, mutta joskus patti kasvaa uudelleen leikkauksen jälkeen.

10. Jos korvalehteen venytetty iso reikä alkaa kaduttaa, lääkäri voi neuloa sen umpeen ja entiselleen.

Korvalehden arvet voidaan useimmiten ommella kiinni. Kuitenkin toimenpiteestä jää aina arpi, joten täysin entiselleen korvalehteä ei saada.

11. Kun tatuointi on kerran otettu ja iho on sen jälkeen toipunut, ei tatuoinnin takia ole odotettavissa lääketieteellisiä harmeja.

Tatuointiväri jää ihoon ja siinä olevat väriaineet saattavat aiheuttaa viivästyneen allergisen reaktion. Allergisoituminen saattaa aiheuttaa ihon toivuttuakin kutinaa ja punoitusta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.