Kun on allergisoitunut hiusvärille, ei voi enää käyttää mitään kesto- tai kevytväriä. Lue miksi värjääminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Kesto- ja kevytväreissä olevat väriaineet, p-fenyleenidiamiini ja sen johdannaiset, ovat voimakkaasti allergisoivia kemikaaleja. Siksi niiden pitoisuudet on säädetty lailla ja värjäyksessä suostellaan pitämään vähintään kuuden viikon väli.

Hiusväriallergia voi puhjeta, jos värjäysvälit ovat liian lyhyet (alle 6 viikkoa), vaikutusaika liian pitkä ja nuorena aloitettu värjäys on jatkunut vuosia. Oireena on kutiseva ihottuma, punoitus sekä turvotus. Oireet tulevat useimmiten pään alueelle, kuten otsalle, niskaan, ohimoihin ja korvalehtiin. Myös silmäoireita voi tulla.

Kun on allergisoitunut hiusvärille, ei voi enää käyttää mitään kesto- tai kevytväriä, koska ne sisältävät p-fenyleenidiamiineja tai niiden johdannaisia. Myöskään ripsien ja kulmien kestovärit eivät sovi hiusväriallergisille, sillä ne sisältävät samoja aineita kuin hiusvärit.

Allergiaoireet saattavat jopa uhata henkeä ja vaatia sairaalahoitoa. Siksi on tärkeää, ettei hiuksia värjää, jos on saanut väristä aikaisemmin oireita.

Ryhtyisikö blondiksi?

Vaalennusaine toimii kuten voimakas auringonpaahde eli se haurastuttaa hiusta. Vaalennusaine ei kuitenkaan allergisoi, joten se on turvallinen hiusväri.

Kotivaalennuksesta innostuneiden on hyvä noudattaa varovaisuutta, koska lopputulos ei aina ole sama kuin paketin kannessa, ja tummaksi värjätty tukka voi vaalennusaineen seurauksena muuttua vaikka vihreäksi.

Kauhutarinat olkapäille karisevista hiuksista kielivät liian pitkästä vaikutusajasta ja voimakkaasta seoksesta. Vaalennukset vaativat huolellisuutta ja hiusten hellää hoitoa.

Kasvivärit nousussa

Hiusväriallergioiden ja ekobuumin myötä kasvivärien ja ekokampaamojen suosio on lisääntynyt. Tunnetuin kasviväri on hennapensaan lehdistä saatava jauhe (latinaksi Lawsonia inermis). Ihmiset ovat hennanneet ihoaan ja hiuksiaan vuosi­tuhansia. Hennan lisäksi voidaan värjätä myös muilla kasveilla, kuten sennalla tai mustalla indigolla. Lopputulos on aina yksilöllinen omista hiuksista riippuen.

Ekoväreillä ei voi vaalentaa hiuksia, vaan sävyt vaihtelevat punaisesta lämpimän ruskeisiin ja melkein mustaan.

Varo mustaa hennaa

Musta hennatatuointi, joita tehdään etelän lomakohteissa,  saattaa sisältää monikymmenkertaisen määrän samoja aineita kuin hiusvärit. Se aiheuttaa voimakkaan allergia-altistuksen, koska väriaine jätetään iholle pitkäksi aikaa. Musta hennatatuointi voi allergisoida hiusväreille jo kerrasta. Hiusväripakkauksissa onkin varoitus, että hiuksia ei pitäisi värjätä, mikäli on ottanut mustan hennatatuoinnin.

Lue lisää:

Allergiaa myös rakennekynsistä  ja  -ripsistä

1. KESTOVÄRI
Värjäykseen tarvittava cocktail koostuu emäksestä ja värin esiasteista, kehittimestä sekä peroksidista. Hiuksen pintakalvon suomumainen rakenne avataan emäksellä, ja peroksidi hapettaa hiusvärien esiasteet, joista muodostuu kehittimen avulla hiusväriä. Hapetteen avulla hiussuomut sulkeutuvat ja vangitsevat värin hiukseen.
VAIKUTUS: Kestovärillä saa aikaan pysyvän ja harmaat peittävän lopputuloksen. Väri jättää juurikasvun hiuksiin, eli ei lähde pesussa.

2. KEVYTVÄRI
(puolikestoväri)
Rakenne on samankaltainen kuin kestoväreissä, mutta vaikuttavia aineita, kuten ammoniakkia tai hapetetta käytetään vähemmän.
VAIKUTUS: Väri tarttuu hiukseen, mutta ei jätä vielä selvää juurikasvua. Väri kuluu pois 20–30 pesussa.

3. SUORAVÄRI
(tilapäinen väri)
Vesiliukoinen väripigmentti jää hiuksen pintakalvoon eikä imeydy kalvon alla olevaan hiuskuoreen tai hiuksen ytimeen.
VAIKUTUS: Värit soveltuvat syventämään hiusten omaa sävyä sekä antavat hiuksille kiillon. Suoravärillä ei voi vaalentaa eikä peittää harmaita. Lähtee pois muutamassa pesussa.

4. VAALENNUSAINE
Vaalennusainetta käytetään yhdessä vetyperoksidia sisältävän kehitteen kanssa joko 6 tai 9 prosenttisena liuoksena.
VAIKUTUS: Vaalennusaineilla tehdään vaaleita raitoja, blondataan hiuksia tai poistetaan hiusväriä. Väri palautuu hiusten kasvun myötä.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Juuri nyt ihon pitäisi kestää kuivuutta, kylmää ja viimaa, mutta se on ohuimmillaan. Tunnista ongelmasi ja hoida se pois.

Kuiva sisä- ja ulkoilma, viima, pakkanen ja voimakkaat lämpötilanvaihtelut koettelevat ihon sietokykyä. Tuntuu, ettei mikään voide riitä pitämään sitä pehmeänä ja joustavana.

Ajattele ihonhoitoa kuin kerrospukeutumista. Monta pientä lisäkerrosta saavat paljon aikaan yhdessä.

Vaihda putsari kosteuttavampaan. Ota kasvovesi käyttöön, sekin on hoitotuote. Vaihda voide täyteläisemmäksi, niin se kosteuttaa enemmän. Muista myös suojata iho hyvin ulkoillessa.

Älä päästä poskipäitä paleltumaan. Jos iho kuitenkin kylmettyy, anna sen palautua hiljalleen huoneen lämmössä. Lisää vasta sitten kosteuttavaa voidetta iholle.

Jos mahdollista, pieni aurinkomatkakaan ei ole pahasta.

Aurinko paksuntaa ihon pintakerrosta ja lisää sen keramidi- ja vesipitoisuutta. Näin iho on vahvempi vastaanottamaan ympäristön rasitukset, pakkasen ja kuivuuden.

Ongelma 1. Iho on kireä ja kuiva

Kireä iho kertoo, että se on päässyt kuivumaan liikaa. Pehmeys palautuu kosteudella.

Tee näin

Lisäkosteuttamiseen on vaihtoehtoja. Jos haluat säilyttää hoitorutiinisi ennallaan, vaihda kaikki hoitotuotteet täyteläisemmiksi.

Jos et halua vaihtaa hyväksi kokemiasi tuotteita, täydennä niitä lisäkosteuttajalla. Se voi olla puhdistuksen jälkeen iholle levitettävä kasvo- tai hoitovesi, seerumi tai öljy. Tuote laitetaan puhtaalle iholle ennen kosteusvoidetta. Jos iho on kovin kuiva, voit kerrostaa hoitovettä ja seerumia tai öljyä. Kokeile myös kosteuttavaa naamiota.

Vältä

Älä pese kasvojen ihoa tavallisella saippualla tai vartalonpesuaineella, sillä niissä on paljon peseviä ainesosia, jotka kuivattavat kasvojen ihoa liikaa. Vältä myös alkoholipitoisia kasvovesiä.

Ongelma 2. Iho punoittaa ja aristaa

Herkkä iho reagoi punoittamalla kylmään, tuuleen, viimaan ja ilmansaasteisiin. Ole tarkkana myös tuotevalinnoissa ja vältä sellaisia, joiden tiedät ärsyttävän ihoasi.

Tee näin

Punoitus, kuumotus ja kutina voi olla tilapäisestä vaikkapa juuri viiman vuoksi. Ennakoi tilanteet, joissa iho todennäköisesti joutuu ylimääräiseen rasitukseen.

Käytä tuotteita, jotka lupaavat kosteuttaa, rauhoittaa, suojata ja vahvistaa ihon omaa suojaa. Hoida ja suojaa huolella etenkin kasvojen couperosaluetta.

Huomioi myös iän vaikutukset. Iho ohenee ja herkistelee enemmän iän myötä. Vaikka iho kesti aiemmin pitkän hiihtolenkin, nyt se voikin ärsyyntyä siitä.

Jos iho tuntuu aralta, vältä liiallista puunaamista ja koskettelua. Puhdistus aamulla ja illalla sekä kosteutus niiden jälkeen riittävät.

Vältä

Älä mene viimaan tai paukkupakkaseen ilman suojaa. Vältä myös voimakkaita lämpötilanvaihteluita, ei siis löylystä pakkaseen tai päinvastoin.

Ongelma 3. Iho hilseilee ja ahavoituu

Ihon pitkä kuiva kausi näkyy hilseilynä. Jos kuivuus jatkuu pidempään, iho pintaa alkaa karheutua ja se voi myös ahavoitua ja halkeilla.

Tee näin

Tarkasta, että hoitovoiteesi sisältää rasvahappoja. Kuivasta ihosta puuttuu luontaisia rasvoja, jotka estävät vedenhaihtumista. Voiteen rasvat tuovat kosteutta ihoon ja auttavat ihoa säilyttämään kosteutensa.

Kuorinta poistaa hilseilyn ja silittää ihon pintaa. Näin kosteuden imeytyminen ihoon helpottuu, kun voiteen ei tarvitse puskea itseään esteiden läpi.

Hoida halkeileva, ahavoitunut iho ehjäksi ja kuori vasta sitten kuollut solukko pois.

Suojaa iho viimalta ja pakkaselta sekä vaatteilla että voiteella.

Puhdista iho heti ulkoilun jälkeen ja levitä sille reilu kerros kosteuttavaa voidetta.

Vältä

Älä hankaa ihoa kovakouraisesti kuoriessa. Älä koskettele ihoa likaisin sormin, sillä rikkinäinen iho tulehtuu herkästi.

Ongelma 4. Iho on eloton, kirjava ja sinertävä

Kylmä kangistaa myös ihon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kun iho saa vähemmän ravintoa ja happea, pinta näyttää värittömältä.

Tee näin

Elottoman näköinen iho kaipaa vauhtia toimintoihinsa. Sivele voiteet napakoin ottein, jotta kasvolihaksetkin saavat hieman jumppaa. Älä unohda liikuntaa, sen vetreyttävä vaikutus näkyy myös kasvoilla.

Jos sinulla on kasvoharja, ota se käyttöön. Harjan hierova liike herättelee ihon verenkiertoa.

Koska ihon uusiutumisnopeus käy hieman hitaalla, vauhdita sitä kuorinnalla. Se poistaa ihoa samentavan solukon ja tehostaa ihon uusiutumista.

Kalpean, ohuen ihon läpi kuultaa entistä herkemmin verisuonet ja väsymyksen tummuus. Kätke ihon kirjavuus ihon väriä tasoittavalla, kosteuttavalla voiteella.

Vältä

Vaikka iho kaipaa nyt pientä pintatreeniä, ole kuitenkin hellävarainen. Älä venytä, vanuta tai kuori liikaa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut erittäin runsasta hiustenlähtöä jo yli vuoden ajan. Hiukseni ovat ohentuneet yli puolella, ja tukka alkaa näyttää tosi kaamealta. Hiuksia lähtee tasaisesti joka paikasta, mitään kaljuja laikkuja ei ole. Lääkärissä olen käynyt jo monesti, on otettu kilpirauhastestit ja verikokeita, mutta syytä ei löydy. Päänahastakaan ei löydy mitään, mikä viittaisi hiustenlähtöön. Vaihdoin e-pilleritkin koska luultiin, että ongelma saattaisi johtua niistä, mutta puoli vuotta vaihdon jälkeen en huomaa mitään eroa. Tukka likaantuu lähes heti pesun jälkeen. Joudun pesemään hiukset joka aamu ennen töitä, ja iltapäivällä ne ovat taas likaisen. Asiakaspalvelutyön takia tukkaa on pakko pestä. Kuivasampoota käytän välillä, mutta tuntuu että sekään ei auta kuin muutamaksi tunniksi. Missä on vika ja mikä voisi auttaa?

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että hiuspohja on voimakkaasti rasvoittuva, mikä on yksi tavallisimmista hiustenlähdön syistä.

Myös stressi tai rajoitettu ruokavalio voi olla hiustenlähdön taustalla. Joskus myös pitkät ja painavat hiukset, hiuspidennykset tai tiukka ponihäntä aiheuttavat mekaanisen hiustenlähdön. Monet lääkkeet voivat lisätä hiustenlähtöä, mutta ilmeisesti et käytä e-pillereiden lisäksi säännöllisesti mitään muita lääkkeitä.

Rasvoittuvaa hiuspohjaa voidaan vaikeissa tapauksissa hoitaa ehkäisyvalmisteiden kanssa otettavilla antiandrogeenisilla hormonivalmisteilla tai nesteenpoistolääke spironolaktonilla.

Joskus rasvoittuvan hiuspohjan hoitoon käytetään myös aknelääke isotretinoiinia pienellä annoksella. Kaikilla näillä lääkkeillä on kuitenkin myös sivuvaikutuksia. Ongelmassa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Välttämättä hiuksia palauttavaa hoitoa ei löydy, mutta useimmiten pystytään säilyttämään olemassa olevat hiukset.

Hiuksia voi pestä joka päivä. Kannattaa valita tuuheuttavat sampoot ja hoitoainetta laittaa enemmän latvoihin, ei niinkään hiuspohjaan. Hormonaalisen talierityksen hoitoon tehoavat yleensä vain lääkkeet.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.