Kun on allergisoitunut hiusvärille, ei voi enää käyttää mitään kesto- tai kevytväriä. Lue miksi värjääminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Kesto- ja kevytväreissä olevat väriaineet, p-fenyleenidiamiini ja sen johdannaiset, ovat voimakkaasti allergisoivia kemikaaleja. Siksi niiden pitoisuudet on säädetty lailla ja värjäyksessä suostellaan pitämään vähintään kuuden viikon väli.

Hiusväriallergia voi puhjeta, jos värjäysvälit ovat liian lyhyet (alle 6 viikkoa), vaikutusaika liian pitkä ja nuorena aloitettu värjäys on jatkunut vuosia. Oireena on kutiseva ihottuma, punoitus sekä turvotus. Oireet tulevat useimmiten pään alueelle, kuten otsalle, niskaan, ohimoihin ja korvalehtiin. Myös silmäoireita voi tulla.

Kun on allergisoitunut hiusvärille, ei voi enää käyttää mitään kesto- tai kevytväriä, koska ne sisältävät p-fenyleenidiamiineja tai niiden johdannaisia. Myöskään ripsien ja kulmien kestovärit eivät sovi hiusväriallergisille, sillä ne sisältävät samoja aineita kuin hiusvärit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Allergiaoireet saattavat jopa uhata henkeä ja vaatia sairaalahoitoa. Siksi on tärkeää, ettei hiuksia värjää, jos on saanut väristä aikaisemmin oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ryhtyisikö blondiksi?

Vaalennusaine toimii kuten voimakas auringonpaahde eli se haurastuttaa hiusta. Vaalennusaine ei kuitenkaan allergisoi, joten se on turvallinen hiusväri.

Kotivaalennuksesta innostuneiden on hyvä noudattaa varovaisuutta, koska lopputulos ei aina ole sama kuin paketin kannessa, ja tummaksi värjätty tukka voi vaalennusaineen seurauksena muuttua vaikka vihreäksi.

Kauhutarinat olkapäille karisevista hiuksista kielivät liian pitkästä vaikutusajasta ja voimakkaasta seoksesta. Vaalennukset vaativat huolellisuutta ja hiusten hellää hoitoa.

Kasvivärit nousussa

Hiusväriallergioiden ja ekobuumin myötä kasvivärien ja ekokampaamojen suosio on lisääntynyt. Tunnetuin kasviväri on hennapensaan lehdistä saatava jauhe (latinaksi Lawsonia inermis). Ihmiset ovat hennanneet ihoaan ja hiuksiaan vuosi­tuhansia. Hennan lisäksi voidaan värjätä myös muilla kasveilla, kuten sennalla tai mustalla indigolla. Lopputulos on aina yksilöllinen omista hiuksista riippuen.

Ekoväreillä ei voi vaalentaa hiuksia, vaan sävyt vaihtelevat punaisesta lämpimän ruskeisiin ja melkein mustaan.

Varo mustaa hennaa

Musta hennatatuointi, joita tehdään etelän lomakohteissa,  saattaa sisältää monikymmenkertaisen määrän samoja aineita kuin hiusvärit. Se aiheuttaa voimakkaan allergia-altistuksen, koska väriaine jätetään iholle pitkäksi aikaa. Musta hennatatuointi voi allergisoida hiusväreille jo kerrasta. Hiusväripakkauksissa onkin varoitus, että hiuksia ei pitäisi värjätä, mikäli on ottanut mustan hennatatuoinnin.

Lue lisää:

Allergiaa myös rakennekynsistä  ja  -ripsistä

1. KESTOVÄRI
Värjäykseen tarvittava cocktail koostuu emäksestä ja värin esiasteista, kehittimestä sekä peroksidista. Hiuksen pintakalvon suomumainen rakenne avataan emäksellä, ja peroksidi hapettaa hiusvärien esiasteet, joista muodostuu kehittimen avulla hiusväriä. Hapetteen avulla hiussuomut sulkeutuvat ja vangitsevat värin hiukseen.
VAIKUTUS: Kestovärillä saa aikaan pysyvän ja harmaat peittävän lopputuloksen. Väri jättää juurikasvun hiuksiin, eli ei lähde pesussa.

2. KEVYTVÄRI
(puolikestoväri)
Rakenne on samankaltainen kuin kestoväreissä, mutta vaikuttavia aineita, kuten ammoniakkia tai hapetetta käytetään vähemmän.
VAIKUTUS: Väri tarttuu hiukseen, mutta ei jätä vielä selvää juurikasvua. Väri kuluu pois 20–30 pesussa.

3. SUORAVÄRI
(tilapäinen väri)
Vesiliukoinen väripigmentti jää hiuksen pintakalvoon eikä imeydy kalvon alla olevaan hiuskuoreen tai hiuksen ytimeen.
VAIKUTUS: Värit soveltuvat syventämään hiusten omaa sävyä sekä antavat hiuksille kiillon. Suoravärillä ei voi vaalentaa eikä peittää harmaita. Lähtee pois muutamassa pesussa.

4. VAALENNUSAINE
Vaalennusainetta käytetään yhdessä vetyperoksidia sisältävän kehitteen kanssa joko 6 tai 9 prosenttisena liuoksena.
VAIKUTUS: Vaalennusaineilla tehdään vaaleita raitoja, blondataan hiuksia tai poistetaan hiusväriä. Väri palautuu hiusten kasvun myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla