Kun iho on kuiva ja kutisee, se kaipaa atooopiselle iholle tarkoitettuja voiteita. Rasvaisin vaihtoehto ei aina ole paras. Lue iho-ongelmiin perehtyneen hoitajan vinkit kosmetiikkaostoksille.

Atoooppinen iho huutaa kosteutta ja suojaa. Jos iho on tulehtunut, se pitää rauhoittaa lääkevoiteilla, kuten kortisonilla tai takrolimuusilla.

Johtava hoitaja Tuire Hastell Ihopisteestä Tampereelta neuvoo atoopikkoa valitsemaan perusvoiteensa apteekista. Myös marketeista löytyy muutama atoopikolle sopiva sarja, kuten Erisan ja LV.

Katso näitä asioita, kun valitset voiteesi:

1 Rasvaprosentti

Usein sopivan voiteen kokeilu aloitetaan keskirasvaisista tuotteista. Jos ne eivät riitä, siirrytään rasvaisempiin voiteisiin. 100-prosenttinen rasva on pelkkää öljyä.

Kun iho on hyvässä kunnossa, saattavat kevyet, vähärasvaiset voiteet, riittää. Ne käyvät myös voidepesuun. Esimerkiksi Aqualan L korvaa suihkusaippuam.

Iho voidellaan perusvoiteella ennen suihkua. Rasvasta jää iholle kosteutta ja mukava suojakerros.

2 Mineraaliöljyä vai ei

Mineraaliöljyt, kuten parafiini, tekevät ihon pinnalle kalvon, joka estää kosteuden haihtumista. Ne sopivat käytettäväksi erityisesti aamuisin, jolloin ne suojaavat koko päivän.

Mineraaliöljyä sisältävät voiteet, kuten Apobase Oily Cream, saattavat auttaa hikoilun aiheuttamaan kutinaan. Moni onkin saanut helpotuksen voitelemalla itsensa mineraaliöljyisellä rasvalla ennen hikitreeniä.

Illalla kannattaa käyttää hoitavampaa voidetta, jossa ei ole mineraaliöljyjä, kuten Decubal Clinic Cream. Mineraaliöljyttömät rasvat hoitavat ja kosteuttavat tehokkaasti yön ajan.

3 Vettä sitoavat aineet: karbamidi ja glyseroli

Rasvaprosentti ei yksistään kerro, kuinka hoitava voide on. Tärkeää on ihon vedensitomiskykyä lisäävä vaikutus, jossa tehokkaiksi ovat osoittautuneet karbamidi eli urea sekä glyseroli.

Glyserolia on esimerkiksi Aqualan Plus -voiteessa, karbamidia Canoderm- ja Miniderm -emulsiovoiteissa.

4 Kutinaan omat voiteensa

Kutina on atoopikon kurja seuralainen, joka pitää hereillä öisinkin. Sitä lievittää parhaiten ja nopeimmin kosteiden kääreiden käyttö kortisonivoiteen kanssa.

Monen atoopikon suosikkeja ovat Physiogel A.I. , Lipicar Baume AP ja A-Derma Exomega. Ne helpottavat heti oloa ja pitkään käytettyinä voivat vähentää kutinaa.

+ Herkälle omat meikit

Atoopikon kannattaa valita herkälle sopivat meikit. Monille oikea ostospaikka on apteekki. Jos löytää hyvän, palvelevan apteekin, sinne kannattaa palata myöhemminkin kosmetiikkaostoksille.

Hyvän ripsivärin löytäminen palkitsee. Moni on saanut silmien vuotamisen ja punoituksen loppumaan käyttämällä esimerkiksi ACO:n ja Avenen ripsiväriä.

Huuliin kannattaa kokeilla apteekista saatavia värillisiä huulirasvoja ja herkälle iholle tarkoitettuja huulipunia. Niitä on ainakin ACO:lla ja Avenella.

Myös mineraalimeikit sopivat usein atoopikoille.

Asiantuntija Tuire Hastell, johtava hoitaja Tampereen Ihopisteestä.

Mistä sinä olet saanut apua atooppisen ihoon? Jaa kommettikentässä vinkkisi muille kokeiltavaksi. 

Lue lisää:

Tunnista kutinan syy ja rauhoita iho
Voidebaari, ihonhoitotuotteiden suosittelukone
Silmät ärtyvät meikistä, mikä avuksi?

Pyykinpesuaine voi olla syy äkilliseen kutinaan. Oletko vaihtanut hiljattain pesuainetta tai käyttänyt sitä kenties liian paljon? Muista myös pesukoneen lisähuuhtelumahdollisuus.

Valkoinen aluspaita ja alusvaatteet, jotka kestävät 90 asteen pesua, ovat hyvä hankinta. Niistä saa pestyä iholle levitetyn rasvan pois.

Luonnonkuidut ärsyttävät vähemmän kuin tekokuidut. Ne myös kestävät pesua kuumemmassa vedessä kuin tekokuidut.

Vierailija

Vinkit atoopikon voideostoksille

Atooppiselle iholle neuvoisin välttämään kaikin keinoin parafiinia (liquid paraffinum) joka tekee ihon pinnalle kalvon ja näennäisesti "parantaa" ihoa. Mahdollisimman luonnonmukaiset aineet ovat olleet meidän perheessä parhaimpia. Myös ruokavaliolla on suuri merkitys. Meidän perheelle parhaimpia voiteita ovat olleet Marja Entrichin avokadobalsami ja vehnänalkiovoide sekä Madaran Pihlajanmarjavoiteet, jotka oikeasti tehoavat. Neuvolan täti oli aikoinaan ihmeissään kun olimme saaneet vauvamme...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.