Kun iho on kuiva ja kutisee, se kaipaa atooopiselle iholle tarkoitettuja voiteita. Rasvaisin vaihtoehto ei aina ole paras. Lue iho-ongelmiin perehtyneen hoitajan vinkit kosmetiikkaostoksille.

Atoooppinen iho huutaa kosteutta ja suojaa. Jos iho on tulehtunut, se pitää rauhoittaa lääkevoiteilla, kuten kortisonilla tai takrolimuusilla.

Johtava hoitaja Tuire Hastell Ihopisteestä Tampereelta neuvoo atoopikkoa valitsemaan perusvoiteensa apteekista. Myös marketeista löytyy muutama atoopikolle sopiva sarja, kuten Erisan ja LV.

Katso näitä asioita, kun valitset voiteesi:

1 Rasvaprosentti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein sopivan voiteen kokeilu aloitetaan keskirasvaisista tuotteista. Jos ne eivät riitä, siirrytään rasvaisempiin voiteisiin. 100-prosenttinen rasva on pelkkää öljyä.

Kun iho on hyvässä kunnossa, saattavat kevyet, vähärasvaiset voiteet, riittää. Ne käyvät myös voidepesuun. Esimerkiksi Aqualan L korvaa suihkusaippuam.

Iho voidellaan perusvoiteella ennen suihkua. Rasvasta jää iholle kosteutta ja mukava suojakerros.

2 Mineraaliöljyä vai ei

Mineraaliöljyt, kuten parafiini, tekevät ihon pinnalle kalvon, joka estää kosteuden haihtumista. Ne sopivat käytettäväksi erityisesti aamuisin, jolloin ne suojaavat koko päivän.

Mineraaliöljyä sisältävät voiteet, kuten Apobase Oily Cream, saattavat auttaa hikoilun aiheuttamaan kutinaan. Moni onkin saanut helpotuksen voitelemalla itsensa mineraaliöljyisellä rasvalla ennen hikitreeniä.

Illalla kannattaa käyttää hoitavampaa voidetta, jossa ei ole mineraaliöljyjä, kuten Decubal Clinic Cream. Mineraaliöljyttömät rasvat hoitavat ja kosteuttavat tehokkaasti yön ajan.

3 Vettä sitoavat aineet: karbamidi ja glyseroli

Rasvaprosentti ei yksistään kerro, kuinka hoitava voide on. Tärkeää on ihon vedensitomiskykyä lisäävä vaikutus, jossa tehokkaiksi ovat osoittautuneet karbamidi eli urea sekä glyseroli.

Glyserolia on esimerkiksi Aqualan Plus -voiteessa, karbamidia Canoderm- ja Miniderm -emulsiovoiteissa.

4 Kutinaan omat voiteensa

Kutina on atoopikon kurja seuralainen, joka pitää hereillä öisinkin. Sitä lievittää parhaiten ja nopeimmin kosteiden kääreiden käyttö kortisonivoiteen kanssa.

Monen atoopikon suosikkeja ovat Physiogel A.I. , Lipicar Baume AP ja A-Derma Exomega. Ne helpottavat heti oloa ja pitkään käytettyinä voivat vähentää kutinaa.

+ Herkälle omat meikit

Atoopikon kannattaa valita herkälle sopivat meikit. Monille oikea ostospaikka on apteekki. Jos löytää hyvän, palvelevan apteekin, sinne kannattaa palata myöhemminkin kosmetiikkaostoksille.

Hyvän ripsivärin löytäminen palkitsee. Moni on saanut silmien vuotamisen ja punoituksen loppumaan käyttämällä esimerkiksi ACO:n ja Avenen ripsiväriä.

Huuliin kannattaa kokeilla apteekista saatavia värillisiä huulirasvoja ja herkälle iholle tarkoitettuja huulipunia. Niitä on ainakin ACO:lla ja Avenella.

Myös mineraalimeikit sopivat usein atoopikoille.

Asiantuntija Tuire Hastell, johtava hoitaja Tampereen Ihopisteestä.

Mistä sinä olet saanut apua atooppisen ihoon? Jaa kommettikentässä vinkkisi muille kokeiltavaksi. 

Lue lisää:

Tunnista kutinan syy ja rauhoita iho
Voidebaari, ihonhoitotuotteiden suosittelukone
Silmät ärtyvät meikistä, mikä avuksi?

Pyykinpesuaine voi olla syy äkilliseen kutinaan. Oletko vaihtanut hiljattain pesuainetta tai käyttänyt sitä kenties liian paljon? Muista myös pesukoneen lisähuuhtelumahdollisuus.

Valkoinen aluspaita ja alusvaatteet, jotka kestävät 90 asteen pesua, ovat hyvä hankinta. Niistä saa pestyä iholle levitetyn rasvan pois.

Luonnonkuidut ärsyttävät vähemmän kuin tekokuidut. Ne myös kestävät pesua kuumemmassa vedessä kuin tekokuidut.

Atooppiselle iholle neuvoisin välttämään kaikin keinoin parafiinia (liquid paraffinum) joka tekee ihon pinnalle kalvon ja näennäisesti "parantaa" ihoa. Mahdollisimman luonnonmukaiset aineet ovat olleet meidän perheessä parhaimpia. Myös ruokavaliolla on suuri merkitys. Meidän perheelle parhaimpia voiteita ovat olleet Marja Entrichin avokadobalsami ja vehnänalkiovoide sekä Madaran Pihlajanmarjavoiteet, jotka oikeasti tehoavat. Neuvolan täti oli aikoinaan ihmeissään kun olimme saaneet vauvamme ihon nopeasti kuntoon em. tuotteilla. Neuvolan ohjeistamat voiteet sisältävät parafiinia yms. muita keinotekoisia aineita, joita en atooppiselle iholle laittaisi missään nimessä. Myös apteekin perusvoiteet ovat jo lapsuudessani osoittautuneet kalliiksi mutta tehottomiksi, niistä seuraa vain jatkuvaa rasvauskierrettä.

  • ylös 43
  • alas 28

Atopia on allergiaa.

 

Toki saa kärsiä ja hasata rahansa kaikenlaisiin rasvoihin.

 

 

  • ylös 27
  • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla