Kun iho on kuiva ja kutisee, se kaipaa atooopiselle iholle tarkoitettuja voiteita. Rasvaisin vaihtoehto ei aina ole paras. Lue iho-ongelmiin perehtyneen hoitajan vinkit kosmetiikkaostoksille.

Atoooppinen iho huutaa kosteutta ja suojaa. Jos iho on tulehtunut, se pitää rauhoittaa lääkevoiteilla, kuten kortisonilla tai takrolimuusilla.

Johtava hoitaja Tuire Hastell Ihopisteestä Tampereelta neuvoo atoopikkoa valitsemaan perusvoiteensa apteekista. Myös marketeista löytyy muutama atoopikolle sopiva sarja, kuten Erisan ja LV.

Katso näitä asioita, kun valitset voiteesi:

1 Rasvaprosentti

Usein sopivan voiteen kokeilu aloitetaan keskirasvaisista tuotteista. Jos ne eivät riitä, siirrytään rasvaisempiin voiteisiin. 100-prosenttinen rasva on pelkkää öljyä.

Kun iho on hyvässä kunnossa, saattavat kevyet, vähärasvaiset voiteet, riittää. Ne käyvät myös voidepesuun. Esimerkiksi Aqualan L korvaa suihkusaippuam.

Iho voidellaan perusvoiteella ennen suihkua. Rasvasta jää iholle kosteutta ja mukava suojakerros.

2 Mineraaliöljyä vai ei

Mineraaliöljyt, kuten parafiini, tekevät ihon pinnalle kalvon, joka estää kosteuden haihtumista. Ne sopivat käytettäväksi erityisesti aamuisin, jolloin ne suojaavat koko päivän.

Mineraaliöljyä sisältävät voiteet, kuten Apobase Oily Cream, saattavat auttaa hikoilun aiheuttamaan kutinaan. Moni onkin saanut helpotuksen voitelemalla itsensa mineraaliöljyisellä rasvalla ennen hikitreeniä.

Illalla kannattaa käyttää hoitavampaa voidetta, jossa ei ole mineraaliöljyjä, kuten Decubal Clinic Cream. Mineraaliöljyttömät rasvat hoitavat ja kosteuttavat tehokkaasti yön ajan.

3 Vettä sitoavat aineet: karbamidi ja glyseroli

Rasvaprosentti ei yksistään kerro, kuinka hoitava voide on. Tärkeää on ihon vedensitomiskykyä lisäävä vaikutus, jossa tehokkaiksi ovat osoittautuneet karbamidi eli urea sekä glyseroli.

Glyserolia on esimerkiksi Aqualan Plus -voiteessa, karbamidia Canoderm- ja Miniderm -emulsiovoiteissa.

4 Kutinaan omat voiteensa

Kutina on atoopikon kurja seuralainen, joka pitää hereillä öisinkin. Sitä lievittää parhaiten ja nopeimmin kosteiden kääreiden käyttö kortisonivoiteen kanssa.

Monen atoopikon suosikkeja ovat Physiogel A.I. , Lipicar Baume AP ja A-Derma Exomega. Ne helpottavat heti oloa ja pitkään käytettyinä voivat vähentää kutinaa.

+ Herkälle omat meikit

Atoopikon kannattaa valita herkälle sopivat meikit. Monille oikea ostospaikka on apteekki. Jos löytää hyvän, palvelevan apteekin, sinne kannattaa palata myöhemminkin kosmetiikkaostoksille.

Hyvän ripsivärin löytäminen palkitsee. Moni on saanut silmien vuotamisen ja punoituksen loppumaan käyttämällä esimerkiksi ACO:n ja Avenen ripsiväriä.

Huuliin kannattaa kokeilla apteekista saatavia värillisiä huulirasvoja ja herkälle iholle tarkoitettuja huulipunia. Niitä on ainakin ACO:lla ja Avenella.

Myös mineraalimeikit sopivat usein atoopikoille.

Asiantuntija Tuire Hastell, johtava hoitaja Tampereen Ihopisteestä.

Mistä sinä olet saanut apua atooppisen ihoon? Jaa kommettikentässä vinkkisi muille kokeiltavaksi. 

Lue lisää:

Tunnista kutinan syy ja rauhoita iho
Voidebaari, ihonhoitotuotteiden suosittelukone
Silmät ärtyvät meikistä, mikä avuksi?

Pyykinpesuaine voi olla syy äkilliseen kutinaan. Oletko vaihtanut hiljattain pesuainetta tai käyttänyt sitä kenties liian paljon? Muista myös pesukoneen lisähuuhtelumahdollisuus.

Valkoinen aluspaita ja alusvaatteet, jotka kestävät 90 asteen pesua, ovat hyvä hankinta. Niistä saa pestyä iholle levitetyn rasvan pois.

Luonnonkuidut ärsyttävät vähemmän kuin tekokuidut. Ne myös kestävät pesua kuumemmassa vedessä kuin tekokuidut.

Vierailija

Vinkit atoopikon voideostoksille

Atooppiselle iholle neuvoisin välttämään kaikin keinoin parafiinia (liquid paraffinum) joka tekee ihon pinnalle kalvon ja näennäisesti "parantaa" ihoa. Mahdollisimman luonnonmukaiset aineet ovat olleet meidän perheessä parhaimpia. Myös ruokavaliolla on suuri merkitys. Meidän perheelle parhaimpia voiteita ovat olleet Marja Entrichin avokadobalsami ja vehnänalkiovoide sekä Madaran Pihlajanmarjavoiteet, jotka oikeasti tehoavat. Neuvolan täti oli aikoinaan ihmeissään kun olimme saaneet vauvamme...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.