Jopa joka kymmenes suomalainen kärsii IBS:stä. Osalla se oireilee pääasiassa ummetuksena.

Ilmavaivoja, turvotusta, kivistystä ja kipuja. Jokainen ummetuksesta kärsinyt tietää, että vatsan jumiutuminen tekee olon kokonaisvaltaisen tukalaksi. Jos vaiva on toistuva, se heikentää elämänlaatua ja haittaa arkielämää. 

Yksi syy toistuviin oireisiin voi olla IBS (Irritable Bowel Syndrome) eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Sen perimmäistä syytä ei tunneta, mutta vaiva on yleinen. Jopa 10–15 prosenttia suomalaisista kärsii oireyhtymästä, ja se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. IBS oireilee kolmella tavalla: ummetuksena, ripulina tai molempina. 

Oireilu on usein monimuotoista, ja siihen liittyy ummetuksen ja ripulin lisäksi myös vatsakipua, närästystä, ilmavaivoja ja turvotusta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Joillain vatsa turpoaa niin huomattavasti, että se muuttuu päivän mittaan litteästä pinkeäksi palloksi, kuvailee Oy Verman Ab:n tuotekehitys- ja projektipäällikkö Jenni Vasama

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähättely ei kannata

IBS:ää ei luokitella sairaudeksi, vaan vaiva on toiminnallinen. Sitä ei kuitenkaan tulisi vähätellä, sillä etenkin voimakkaista oireista kärsivillä elämänlaatu voi heikentyä dramaattisesti. 

– Pahimmillaan IBS voi rajoittaa sosiaalista elämää, harrastuksia ja johtaa työkyvyttömyyteen tai mielenterveydellisiin ongelmiin, Jenni kertoo. 

Pitkään jatkunut ummetus voi aiheuttaa peräpukamia ja peräaukon haavaumia. 

IBS-diagnoosin tekeminen kannattaa jättää lääkärille. Näin varmistuu, ettei taustalla ole esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyyttä. Lääkäri tekee diagnoosin oirekuvan perusteella, sillä laboratoriokoetta tai muuta tutkimusta ei ole käytettävissä.

Täsmähoitoa ummetukseen

Ärtyneen suolen oireiden perimmäistä syytä ei tunneta, mutta useiden tekijöiden tiedetään olevan sen taustalla. Esimerkiksi rasvaiset ruuat, voimakkaat mausteet, liukenemattomat kuidut ja kofeiini voivat pahentaa oireita. Myös suuret annoskoot voivat saada vatsan ärtymään, samoin stressi.

Hiilihappoa sisältävät juomat saattavat pahentaa turvotusta ja ilmavaivoja. Jotkut hyötyvät myös alkoholin tai maitotuotteiden vähentämisestä. Kohtuullinen liikunta ja riittävä nesteensaanti voivat auttaa ummetusoireista kärsiviä. 

– Tutkimuksissa on todettu, että niin sanotun FODMAP-ruokavalion noudattaminen hyödyttää useita. Se ei paranna IBS:ää tai poista oireita lopullisesti, mutta vähentää niitä keskimäärin puoleen, Vasama sanoo.

FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät runsaasti esimerkiksi viljatuotteet, palkokasvit, jotkut makeutusaineet, hunaja ja hedelmistä esimerkiksi omena ja päärynä. 

Vaikka IBS:n saisi hyvään tasapainoon, takapakkeja voi tulla. Ummetusta voi hoitaa erilaisilla kuituvalmisteilla, ja probioottivalmisteitakin voi kokeilla. Diplomag® IBS Ummetus on tehokas, kolmen aktiivisen aineen yhdistelmävalmiste. Makrogoli ja psyllium lievittävät ummetusoireita ja simetikoni helpottaa liiallisen kaasunmuodostuksen aiheuttamaa turvotusta ja paineen tuntua.

Saatavana on myös ripulin hoitoon tarkoitettu versio: Diplomag® IBS Ripuli. Jos kärsii sekamuotoisesta vaivasta, valmisteita voi vuorotella oireiden mukaan. 

Valmisteita voi käyttää yhtäjaksoisesti enintään 30 vuorokauden ajan. Kun oireet helpottavat, käytön voi lopettaa ja siirtyä takaisin ruokavalio- ja elämäntapahoitoon. 

Tutustu tuotteisiin täällä!

Vatsavaivat kuriin

•    IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva, jota jopa 10–15 prosenttia suomalaisista potee.
•    Oireita lisäävät muun muassa ruokavalio, stressi, suolistoon muodostuvat kaasut ja suuret annoskoot.
•    Diplomag® IBS tarjoaa vaihtoehdon sekä ripuli- että ummetuspainotteisen IBS:n hoitoon. Tuotteiden laadukkaat koostumukset on suunniteltu erityisesti ärtyvän suolen oireiden vähentämiseen. 
•    Diplomag®-tuotteet ovat saatavilla apteekista.
•    Diplomag® IBS -tuotteet ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla