
Makeutusaineiden valinnassa oma suu on tärkein. Lue päätöksesi tueksi, kuinka aspartaami, sukraloosi, asesulfaami K, sakariini, syklamaatti ja stevia eroavat toisistaan.
Asesulfaami K
E-koodi: E950
Kuvaus: Asesulfaami K on 100–200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Se ei sisällä energiaa, eli kaloreita, eikä imeydy elimistöön.
Uusin kemiallinen muunnos on nimeltään aspartaamin asesulfaamin suola, joka on myös elimistöön imeytymätön ja energiaton.
Aspartaami
E-koodi: E951
Kuvaus: Aspartaami on noin 200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Se kestää huonosti kuumentamista ja happamuutta.
Aspartaami hajoaa ruoansulatuskanavassa tuottaen pienen määrän metanolia. Sisältää vain niukasti energiaa.
Aspartaamia sisältävissä tuotteissa on oltava merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen” varoituksena fenyyliketonuria sairastaville.
Sukraloosi
E-koodi: E955
Kuvaus: Sukraloosi on 500–600 kertaa sokeria makeampaa. Rakenteeltaan sukraloosi on hyvin kestävä.
Ei imeydy elimistöön eikä sisällä energiaa.
Sakariini tai sakkariini
E-koodi: E954
Kuvaus: Sakariini on vanhin makeutusaine. Se on 300–500 kertaa makeampaa kuin sokeri. Ei imeydy eikä sisällä energiaa.
Sakariinin käyttöä ei suositella raskauden aikana, mutta kohtuukäytön ei tiedetä aiheuttavan riskiä sikiölle. Imetyksen aikana kohtuukäyttö on sallittu.
Syklamaatti
E-koodi: E952
Kuvaus: Syklamaatti on 30–50 kertaa makeampaa kuin sokeri. Kestää kuumennusta. Ei imeydy elimistöön eikä sisällä energiaa.
Syklamaatti on hyväksytty makeutusaine yli 50 maassa, ja sitä pidetään yleisesti turvallisena. Syklamaatti läpäisee istukan, mutta kohtuukäytön ei tiedetä aiheuttavan riskejä sikiölle.
Stevia eli stevioliglykosidi
E-koodi: E960
Kuvaus: Stevia luonnosta peräisin oleva makeutusaine. Se on noin 300 kertaa sokeria makeampi.
Steviakasvista saatava makeuttaja ei sisällä energiaa.
Lähde Evira
Lue lisää:
Makeutusaineilla kohti kevyempää
Keinotekoiset makeutusaineet eivät rasita hampaita, mutta esimerkiksi lightlimsat ovat happamia, aivan kuten sokeriakin sisältävät virvoitusjuomat. Happamuutensa takia kevytlimut kuluttavat hammaskiillettä.
Makeutusaineet ja II-tyypin diabetes!
"Keinotekoiset teolliset makeutusaineet sekoittavat suoliston bakteerikannan. Suoliston pienet apulaisemme eivät tykkää tästä ja saattavat edesauttaa lihavuuden ja diabeteksen kehittymisessä. Ainakin hiirillä ja ihmisillä tämä on todettu. Poista nyt jo vihdoin ne kevyttuotteet ruokavaliostasi!"
Eran Elinav (tohtorismies Weizmann instituutin immunologian osastolta)
Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in determining how the food we eat affects us. Especially intriguing is the link between use of artificial sweeteners – through the bacteria in our guts – to a tendency to develop the very disorders they were designed to prevent; this calls for reassessment of today’s massive, unsupervised consumption of these substances.”
http://wis-wander.weizmann.ac.il/gut-bacteria-artificial-sweeteners-and-glucose-intolerance
http://www.nature.com/news/sugar-substitutes-linked-to-obesity-1.15938
http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-1288755549218.html
Maailman arvostetuimmassa tiedelehdessä, Naturessa, julkaistun uuden tutkimuksen mukaan keinomakeutusaineet (sakariini, aspartaami tai sukraloosi) muuttavat suoliston mikrobistoa ja voivat johtaa mm. diabetesriskiä suurentavaan aineenvaihduntahäiriöön (glukoosi-intoleranssi). Nämä ”ylistetyt” keinomakeuttajat voivat siis olla osasyyllisiä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan!
Suoliston mikrobiomi alkaakin nousta koko nykyaikaisen ennaltaehkäisevän terveyden keskipisteeseen.
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/105/
Tutkijat kautta maailman ovat sitä mieltä, että aspartaamin kaltaiset keinotekoiset makeuttajat muun muassa lisäävät ruokavalioon liitettyjä kakkostyypin diabeteksen, kohonneen verenpaineen, aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja ylipäätään metabolisen oireyhtymän kaltaisia sairauksia.
Kuluttajat kautta maailman pelkäävät aspartaamin aiheuttavan myös syöpää.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kevytlimsoista-paljastui-hengenvaarallisia-piirteita---pahempaa-luvassa/SvzmGMzD