Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Makeutusaineiden valinnassa oma suu on tärkein. Lue päätöksesi tueksi, kuinka aspartaami, sukraloosi, asesulfaami K, sakariini, syklamaatti ja stevia eroavat toisistaan.

Asesulfaami K

E-koodi: E950

Kuvaus: Asesulfaami K on 100–200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Se ei sisällä energiaa, eli kaloreita, eikä imeydy elimistöön.

Uusin kemiallinen muunnos on nimeltään aspartaamin asesulfaamin suola, joka on myös elimistöön imeytymätön ja energiaton.

Aspartaami

E-koodi: E951

Kuvaus: Aspartaami on noin 200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Se kestää huonosti kuumentamista ja happamuutta.

Aspartaami hajoaa ruoansulatuskanavassa tuottaen pienen määrän metanolia. Sisältää vain niukasti energiaa.

Aspartaamia sisältävissä tuotteissa on oltava merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen” varoituksena fenyyliketonuria sairastaville.

Sukraloosi

E-koodi: E955

Kuvaus: Sukraloosi on 500–600 kertaa sokeria makeampaa. Rakenteeltaan sukraloosi on hyvin kestävä.

Ei imeydy elimistöön eikä sisällä energiaa.

Sakariini tai sakkariini

E-koodi: E954

Kuvaus: Sakariini on vanhin makeutusaine. Se on 300–500 kertaa makeampaa kuin sokeri. Ei imeydy eikä sisällä energiaa.

Sakariinin käyttöä ei suositella raskauden aikana, mutta kohtuukäytön ei tiedetä aiheuttavan riskiä sikiölle. Imetyksen aikana kohtuukäyttö on sallittu.

Syklamaatti

E-koodi: E952

Kuvaus: Syklamaatti on 30–50 kertaa makeampaa kuin sokeri. Kestää kuumennusta. Ei imeydy elimistöön eikä sisällä energiaa.

Syklamaatti on hyväksytty makeutusaine yli 50 maassa, ja sitä pidetään yleisesti turvallisena. Syklamaatti läpäisee istukan, mutta kohtuukäytön ei tiedetä aiheuttavan riskejä sikiölle.

Stevia eli stevioliglykosidi

E-koodi: E960

Kuvaus: Stevia luonnosta peräisin oleva makeutusaine. Se on noin 300 kertaa sokeria makeampi.

Steviakasvista saatava makeuttaja ei sisällä energiaa.

Lähde Evira

Lue lisää:

Makeutusaineilla kohti kevyempää

Kuinka paljon saa syödä makeaa?

Stevian terveellisyys?

Makeutusaine, hyvä vai paha?

Keinotekoiset makeutusaineet eivät rasita hampaita, mutta esimerkiksi lightlimsat ovat happamia, aivan kuten sokeriakin sisältävät virvoitusjuomat. Happamuutensa takia kevytlimut kuluttavat hammaskiillettä.

Näin makeutusaineet eroavat toisistaan

Makeutusaineet ja II-tyypin diabetes! "Keinotekoiset teolliset makeutusaineet sekoittavat suoliston bakteerikannan. Suoliston pienet apulaisemme eivät tykkää tästä ja saattavat edesauttaa lihavuuden ja diabeteksen kehittymisessä. Ainakin hiirillä ja ihmisillä tämä on todettu. Poista nyt jo vihdoin ne kevyttuotteet ruokavaliostasi!" Eran Elinav (tohtorismies Weizmann instituutin immunologian osastolta) Elinav: “Our relationship with our own individual mix of gut bacteria is a huge factor in...
Lue kommentti