Kehossamme oleva ruskea rasva on ihme ainetta, joka toimii kylmässä. Sen määrä voi selittää, miksi aasialaiset sairastuvat diabetekseen helpommin kuin eurooppalaiset.

Hollantilaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet miksi eteläaasialaiset ovat eurooppalaisia alttiimpia sairastumaan aikuistyypin diabetekseen. Vastaus voi löytyä vähäisemmästä ruskean rasvan määrästä.

Ruskea rasva on monella tapaa erilaista kuin liikaenergiaa varastoiva valkea rasva, sillä se alkaa etenkin kylmissä olosuhteissa polttaa glukoosia ja triglyseridirasvoja lämpöenergiaksi ja siten auttaa mm. painonhallinnassa ja sokeriaineenvaihdunnassa.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat eteläaasialaista alkuperää olevien kehossa paitsi olevan vähemmän ruskeaa rasvaa, lämpöä tuottaakseen heidän kehonsa turvautuu tärinään selvästi aikaisemmin kylmäaltistuksen aikana. Lisäksi he kuluttavat vähemmän energiaa lepotilassa kuin eurooppalaistaustaiset samanikäiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koe vahvisti myös ruskean rasvan osuutta lämmöntuotannossa. Osallistujat, joiden kehossa oli paljon metabolisesti aktiivista ruskeaa rasvaa, tuottivat enemmän lämpöä ilman tärinää ja hytinää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdessä nämä havainnot viittaavat siihen, että ruskean rasvan vähyys voi altistaa esimerkiksi diabetekselle ja liikakiloille ja että tämä ominaisuus on yleinen etenkin eteläaasialaista alkuperää olevilla. Onkin mahdollista, että tavallisten diabetesta ja lihavuutta ehkäisevien keinojen sijaan heille sopisivat paremmin menetelmät, jotka aktivoivat ja lisäävät ruskeaa rasvaa. Aiempien tutkimusten perusteella tämä onnistuu muun muassa hallitulla kylmäaltistuksella.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä. Siihen osallistui kaksitoista eteläaasialaistaustaista, normaalipainoista ja tervettä 25-vuotiasta miestä sekä yhtä monta hollantilaisperäistä. Ruskean rasvan määrä selvitettiin kylmäaltistuksen aikana tietokonekuvauksilla.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää Rusken rasvan ja kylmän vaikutuksista

Ruskea rasva on ihmeellistä, lämpöä tuottavaa kudosta, jota aikuisella on kaulan alla jäljellä noin 60 grammaa.
Vauvalla ruskeaa rasvaa on paljon enemmän. Sen tehtävänä on pitää vielä liikkumaton lapsi lämpimänä.

Aikuisellakin tuo mitätön määrä ruskeaa rasvaa pystyy vuodessa polttamaan lämmöksi kolme neljä kiloa läskiä eli valkoista rasvaa.

Ruskean rasvan toimintaa vaikuttaa kuitenkin ympäristön lämpötila. Mitä kylmempää, sitä aktiivisemmin ruskea rasva polttaa valkoista rasvaa energiaksi.

Tosin jos liikapainoa on kymmeniä kiloja, laihdutusmekanismi yskii, sillä valkoinen rasva toimii tehokkaana eristeenä, joka estää ruskean rasvan toimintaa vaikka ympärillä viilenisikin.

Lääketeollisuus näkee myös ruskean rasvan mahdollisuudet, ja se on kehittänytkin lääkemolekyylejä, jotka vauhdittavat rasvan palamista. Ne eivät kuitenkaan ole toimineet kunnolla ihmiskehossa.

Rasvaa polttavaa tablettia odotellessa voi kokeilla talviurheilua ja avantouintia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla