Akillesjänteen täydelliset tai osittaiset repeämät kuuluvat yleisimpiin jännevammoihin. Akillesjänne on ihmiskehon vahvinta sidekudosta. Se kestää erittäin hyvin suoraa vetoa, mutta huonommin kiertoliikettä ja vääntöä. Noin 80 prosenttia repeämistä sattuu lajeissa, joissa tarvitaan räjähtävää hyppyvoimaa.

Repeämät ovat yleisiä keski-ikäisillä miehillä, jotka harrastavat kuntoilumielessä sisäpallopelejä. Yleensä repeämiseen johtaa ennalta arvaamaton pelitilanne.

Pahimpia riskitekijöitä ovat riittämätön lämmittely ja venyttely, lihaskireys ja lihasvoiman epätasapaino. Revenneen akillesjänteen taustalla on usein aikaisempia pienempiä vammoja, joiden ei ole annettu parantua rauhassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Repeämän sattuessa ensiapuna ovat kolme K:ta: kylmä, kohoasento, kompressio (puristus). Kipuun auttavat tulehduskipulääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoitovaihtoehdot

  • lepo ja lastoitus
  • leikkaus, jossa jänteenpäät liitetään yhteen
  • saranakenkä, jonka liikkuva sarana mahdollistaa nilkan asennonmuutokset

Leikkausta pidetään nykyään ensisijaisena hoitona nuorilla, urheilijoilla sekä jos vamma uusiutuu. Iäkkäämpien ja fyysisesti passiivisempien ihmisten repeämiä voidaan hoitaa myös levolla ja lastoituksella. Sääreen on lisäksi mahdollista asentaa saranakenkä.

Kuntoutus voidaan aloittaa leikkauksen jälkeen heti, kun tikit on poistettu. Yleisimpiä kuntoutusmuotoja ovat vesijumppa ja kuntopyöräily, joissa akillesjänne ei rasitu liikaa.

Kävely ilman kainalosauvoja onnistuu aikaisintaan kahdeksan viikkoa leikkauksesta. Ensimmäiset juoksuaskeleet voi ottaa vasta kolmen kuukauden kuluttua.

Repeämiä voi yrittää ehkäistä

  • verryttelyllä
  • estämällä jänneseudun kylmettymisen esimerkiksi siten, että käyttää erillisiä nilkkalämmittimiä, kun harjoittelee kylmissä oloissa
  • säännöllisellä venyttelyllä
  • monipuolisella liikunnalla

Jos kuntoilun aloittaa uudelleen pitkän tauon jälkeen, liikkeelle pitää lähteä rauhallisesti. Sulkapallokautta voi pohjustaa tekemällä vaikka pitkiä kävelylenkkejä, vahvistamalla lihaksia kuntosalilla ja venyttelemällä aktiivisesti. Ennen kentälle menoa on hyvä polkea hetken kuntopyörää tai tehdä varpaille nousuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla