Runsas kova rasva on riskitekijä varsinkin sydän- ja verisuonitaudeissa. Se myös vie ruokavaliossa tilaa pehmeältä kasvirasvalta, joka suojaa elimistöä päästä varpaisiin.

KOVALLA RASVALLA tarkoitetaan tyydyttyneitä rasvahappoja, joita on runsaasti etenkin rasvaisessa lihassa, rasvaisissa maitotuotteissa, voissa ja voipohjaisissa levitteissä, sipseissä, kekseissä ja leivonnaisissa.

Rasvan laatu vaikuttaa merkittävästi veren kolesteroliin. Kova rasva vähentää kolesterolin poistumista verenkierrosta.

Liika kolesteroli alkaa kerääntyä valtimoiden seinämiin ja lisätä tukosten riskiä.

PÄIVITTÄISESTÄ rasvan saannista kaksi kolmasosaa tulisi olla pehmeää ja vain yhden kolmanneksen kovaa. Tähän liittyy ongelma: Kova rasva on usein piilorasvaa, eli se ei ole näkyvissä. Sen todellista määrää on siis vaikea seurata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasvan vaikutus ruoan makuun voi olla suuri. Toisille margariinit eivät maistu millään. Silloin kovaa rasvaa kannattaa keskittyä vähentämään muualta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunnon aamiainen ja välipalat auttavat

Jos aterioiden välit venyvät liian pitkiksi, alkaa tehdä mieli rasvaisia herkkuja.

Aamiaisen koon kasvattaminen ja itselle mieluisten välipalojen lisääminen päivään voivat siksi vähentää kovaa rasvaa kuin huomaamatta.

Syö välipala lounaan ja illallisen välissä, esimerkiksi hedelmä ja sen kaverina kourallinen maustamattomia pähkinöitä tai rasvaton jogurtti tai rahka.

Vaihda kova rasva pehmeään

  • SIPAISE voin sijaan pehmeää levitettä, hummusta, tahinia, kasviöljypohjaista majoneesia tai dippaa leipäsiivua rypsi- tai oliiviöljyyn.
  • VOILEIVÄN päälle juuston ja leikkeleiden sijaan savutofua tai kylmäsavulohta. Lisäksi tuoreita kasviksia tai hedelmiä – vaikka paprikaa tai omenaa.
  • RUOANLAITOSSA suosi juoksevia kasviöljyjä. Jo paistorasvan vaihtaminen puoliksi kasviöljyihin on hyvä muutos, eikä se vaikuta ruoan makuun. Käytä voita paistamiseen vain silloin, kun ruoka todella sen tarvitsee.

Asiantuntija: Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija, Helsinki.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla