Kun Uutisvuodon ylituomari, toimittaja Baba Lybeck, 47, alkoi liikkua säännöllisesti, tuntui kuin päivään olisi tullut lisää tunteja.
 

"Kun lapset olivat pieniä, elämäni oli todella kiireistä. Muusikkomieheni oli usein kiertueella ja tein Nelosen uutisissa 11-tuntisia työpäiviä. Keskenjääneet opinnot häiritsivät ja halusin valmistua yliopistosta. Tekemistä oli paljon.

En voinut hyvin ja pyörryin pari kertaa, mutta mitään vikaa ei löytynyt. Lääkäri suositteli säännöllistä elämää.

Olin aina syönyt hyvin eikä minulla ollut nukkumisongelmia. Urheilu oli ainoa osa-alue elämässäni, jonka pystyin korjaamaan. Päätin siis alkaa liikkua järjestelmällisesti.

13 vuotta sitten aloin noudattaa Tukholman maratonin nettisivuilla olevaa juoksuohjelmaa. Asetin itselleni vakituiset liikuntapäivät, jotta pääsin liikkeelle. Päätin liikkua joka tiistai, torstai, lauantai ja sunnuntai, kuten ohjelmassa neuvottiin. Se oli keinoni tehdä liikunnasta rutiini. Vaikka oli kuinka kiire, menin edes 15 minuutin lenkille.

Nyt liikun lähes päivittäin enkä tarvitse enää liikuntapäiviä. Pidän huolta siitä, että minulla on yksi tai joskus kaksi lepopäivää viikossa. Viime viikolla urheilin 11 tuntia 23 minuuttia. Tiedän tarkan ajan koska minulla on sykemittari.

Aikaisemmin yleinen haahuilu vei paljon aikaa päivästäni. Kiire ja stressi väsyttivät, enkä lopulta tehnyt yhtään mitään.

Kun aloin liikkua säännöllisesti, päiviin löytyi yllättäen aikaa, sillä
tyhjäkäynti jäi pois. Juoksulenkin jälkeen oli energiaa, ja hoidin kaikki asiat vauhdilla pois alta. Haahuilu muuttui siis lenkkeilyksi ja elämästä tuli tehokkaampaa.

Liike auttaa minua rentoutumaan paremmin kuin paikallaan pysyminen. Minulle juoksu on meditaatiota.

Jos elämässä on rankkaa tai hankalaa, nukun enemmän. Pystyn harvoin nukkumaan päiväunia, mutta pitkät yöunet auttavat. Minulla ei ole koskaan ollut uniongelmia. Vapaapäivinä voin nukkua todella pitkään. Huomaan, että uni on alitajunnan suojautumiskeino.

Ikääntymistä en vielä mieti, sillä nyt 47-vuotiaana olen liikkunut enemmän ja oppinut enemmän teknisiä taitoja kuin koskaan aikaisemmin. Olen oppinut tanssimaan ja uimaan. Aikaisemmin olin saunauimari, nyt olen uinut pisimmillään yhdeksän kilometriä. Ikä ei ole rajoittanut tekemisiäni mitenkään. Mutta kyllähän keho muuttuu iän myötä. Ryppyjä tulee ja ihon kimmoisuus katoaa. En silti keskity ikään, keskityn tekemiseen."

Katso myös video: Näin Baba treenaa tasapainoa
 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää lihasvoima on. Lue tämä, niin tiedät miksi.

  1. LUUSTO VAHVISTUU. Lihakset tukevat niveliä ja luita. Kun lihakset kasvavat, luun mineraalitiheys lisääntyy. Näin luut eivät haurastu niin helposti ja luukadon vaara väistyy.
  2. RANKA OJENTUU. Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee selkävaivoja ja kiusallisia niska- ja hartiakipuja. Kun rangan ympäriltä löytyy lihasta, on helpompi seisoa ja istua selkä suorana.
  3. SOKERITASAPAINO PYSYY. Lihaskuntoharjoittelu auttaa tasaamaan verensokeria, sillä kropassa oleva lihaskudos käyttää verensokeria hyväkseen.
  4. RISKI LIHOA VÄHENEE. Treenatessa palaa rasvaa ja kehittyy lihaskudosta. Lihomisen riski ja kakkostyypin diabeteksen vaara vähenee.
  5. SYDÄN SAA SUOJAA. Lihaskuntoharjoittelun myötä veren triglyseridiarvot usein paranevat ja hyvän kolesterolin määrä kasvaa. Muutokset vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  6. VASTUSTUSKYKY PARANEE. Hyvä lihaskunto suojaa sairauksilta, jotka heikentävät yleiskuntoa. Hyvä lihaskunto saattaa myös ehkäistä dementiaa.
  7. UNI MAITTAA. Lihastyö väsyttää kehoa mukavasti, mikä auttaa saamaan paremmin unen päästä kiinni. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu pidentää pysyvän unen kestoa, jolloin olo on herätessä virkeämpi.
  8. STRESSI HELPOTTAA. Lihastyö laukaisee stressiä. Esimerkiksi sen avulla voi päästä eroon stressin aikaansaamasta lihottavasta univajekierteestä.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikuntalääkäri Tommi Vasankarin mukaan kuntosali ei ole ainut paikka, missä voi kasvattaa lihaksia.

”HYVÄT UUTISET kärkeen: Hyvä lihaskunto on helpompi ja nopeampi saavuttaa kuin hyvä kestävyyskunto. Sitten tylsempää tietoa: Lihaksia ei voi treenata varastoon. Kun harjoittelu loppuu, lihaskunto katoaa nopeasti.

Onneksi maltillinen harjoittelu riittää pitämään lihaskuntoa yllä, kunhan se on säännöllistä. Lihaksia ei tarvitse pumpata maitohapoille, riittää että niitä käytetään aktiivisesti ja ne joutuvat hieman pinnistelemään.

Jo pari kyykkyä kannattaa. Lihasten aktivoituminen käynnistää heti aineenvaihdunnan. Verensokeriarvot tasoittuvat, kun kropassa oleva lihaskudos käyttää verensokeria hyväkseen.

Pieni voimailu ruokailun jälkeen on hyvä tapa, sillä se saa rasva-arvot pysymään maltillisemmassa nousussa. Kakkostyypin diabeteksen riski vähenee huomattavasti säännöllisen voimaharjoittelun avulla.

Kuntosaliharjoittelu ei ole ainoa reitti hyvään lihaskuntoon. Kotijumppa, kiertoharjoittelu, ryhmäliikuntatunnit ja kahvakuulailu kehittävät mukavasti lihaskuntoa. Kun on arjessa aktiivinen, kantaa kauppakassit, tamppaa matot ja käyttää portaita, muutama lihasharjoituskerta viikossa riittää.

On paljon helpompi ylläpitää saavutettua lihaskuntoa kuin rakentaa sitä. Pyri lomallakin tekemään pieni lihaskuntotreeni viikossa. Kun kroppa tottuu lihasharjoitteluun, säännöllisestä voimailusta tulee nopeasti mielekäs tapa.”

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näkemiin rasva, tervetuloa lihas
Terveys
Näkemiin rasva, tervetuloa lihas