Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pyydä rohkeasti apua aina kun tarvitset. Apua antavakin saa siitä iloa.

Jos avun pyytäminen tuntuu vaikealta, mieti millaisia mielikuvia tilanteeseen sinusta liittyy. Kertooko avun pyytäminen mielestäsi ehkä heikkoudesta tai lapsekkuudesta?

Jos kertoo, niin muista, että erakkona eläminen ei kuulu ihmislajin ominaisuuksiin. Voit myös miettiä, palkittiinko sinua lapsena pärjäämisestä. Ajatteletko ehkä, että vain pärjäävänä olet hyväksytty?

– Ihminen on perheissä ja yhteisöissä viihtyvää lajia. Yksin pärjääminen ei kuulu biologiseen historiaamme ja on myös vastoin psykologisia tarpeitamme, sanoo psykologi Anna Salmi Väestöliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos arvostat riippumattomuutta, niin miksi juuri sitä?

Auttaminen lähentää teitä

Ehkä olet itse auttanut jotakin toista hänen hankalassa tilanteessaan? Eikö tuntunutkin hyvältä? Useiden tutkimusten mukaan toisen auttaminen lisää myös omaa onnellisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi se, että antaa saamansa rahasumman jonkun toisen tarpeisiin, lisää antajan onnellisuutta. Ja huom: lisää sitä usein enemmän kuin se, että käyttäisi rahan omiin tarpeisiinsa.

– Kun antaa toisen auttaa itseään, se helpottaa sekä omaa tilannetta että antaa auttajalle hyvän mielen. Samalla ihmissuhde tulee läheisemmäksi. Siitäkin on yleensä molemmille iloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla