Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa tekee komediaa vaikeistakin asioista. Sellaisista, kuten epäonnistumiset ihmissuhteissa. Paitsi, että ne eivät ole hänelle mitään elämän suuria tappioita!

Johanna Vuoksenmaa, 50, tunnetaan kyvystään tehdä komediaa vaikeistakin ihmissuhteista. Tämän käsikirjoittaja-ohjaajan tarinoissa mokaillaan, tunaroidaan ja ollaan tyhmiä, mutta päädytään lopulta jonkinlaiseen onneen, pieneen ainakin.

–Ja ihmisenä ollaan lopuksi viisaampia, sanoo Vuoksenmaa.

Menetys rakkaudessa ei ole maailmanloppu, vaikka saattaa siltä hetken tuntua. Yhden avioeron kokenut Vuoksenmaa ei osaa pitää eroa elämän suurena epäonnistumisena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elämän käänteet eivät ole epäonnistumisia

Oikeastaan mitään tapahtumaa ei tarvitse pitää epäonnistumisena. Eiväthän elämän polut ole keskenään vaihtoehtoisia niin, että toinen olisi onnistunut tie ja toinen epäonnistunut. Siitä, mitä tapahtuu, tulee oma tie ja sen onnistuneisuuden voi määritellä ihan itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Parempi mieli tietysti tulee, jos ajattelee, että tämä nyt on se tie, mikä minun pitää kulkea. Ja että kyllä tästä jotain hyvää seuraa, vaikka ei heti keksikään, mitä se voi olla, Vuoksenmaa sanoo.

Nuoruuden parisuhteisiin hän lähti idealistisena eksistentialistina. Viisikymmentäluvun ranskalaisfilosofien Jean-Paul Sartren ja Simone de Beauvoirin teokset oli luettu murrosikäisenä.

–Olin erityisen viehättynyt ajatuksesta, että parisuhteen pitää olla aktiivinen valinta joka ikinen päivä. Pitää myös olla joku oma suunta, johon mennä, jos ei tätä valintaa tahdo tehdä.

Ulkoiset rakenteet, kuten avioliitto tai asuntolaina etäännyttävät ihmisiä heidän valinnoistaan, passivoivat ja sumentavat suuntaa.

–Lasten syntymän myötä tähän ajatukseen tunki väkisinkin kaikenlaisia harmaan sävyjä, mutta edelleenkään en suostu pitämään hirveänä sitä, jos avioliitto ei kestä.

Parisuhteessa tulee romahduksia, väistämättä

Jatkuva kasvu ei ole mahdollista parisuhteessakaan, jonkinlaisia pudotuksia tulee.

Jos on tosi syvällä eron jälkeen, tuntuu pienikin ilon tai onnen mäki suurelle huipulle pääsemiseltä. Toisaalta, jos on koko ajan hirveän onnellista, tulee vääjäämättömästi hetki, jolloin onnea on vähemmän. Se voi tuntua valtavalta alholta. Erosta voi kuitenkin selvitä entistä ehompana.

–Tänään ajattelen parisuhteesta, että arjen pitää olla sujuvaa, ahdistuksetonta ja mielekästä. Ehkä enemmänkin, innostavaa ja mielellään myös hauskaa!

–Jos arkikenkä hiertää, sen tekemä rakko ei ehdi parantua ollenkaan, mutta jos juhlakenkä hiertää, se parantuu ennen seuraavia juhlia, Vuoksenmaa toteaa.

 

Lue lisää Vuoksenmaan parisuhdeajatuksista: Hyvä terveys 10 / 2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla