Kesäloman voi pilata monella tavalla. Valitse näistä itsellesi sopivimmat.

1. Älä kerro töissä kenellekään, miten sinulta kesken jääneet työt hoidetaan lomasi aikana.

Ilmoita, ettei kenenkään tarvitse tuurata sinua. Sovi kaikkien kanssa, että olet lomallasi tavoitettavissa kännykällä, jos ongelmia tulee. Lupaa myös itse soitella, jos tulet ajatelleeksi jotain töitten kannalta oleellista. Näin teet itsesi korvaamattomaksi työpaikalla. Sellaisen aseman saavuttamiseen saattaa mennä vuosia, mutta kiitoskin voi olla vavahduttava – työuupumus.

2. Suunnittele lomasi tarkkaan kohta kohdalta ja päivä päivältä.

Aikataulussa pysyminen todistaa luonteenlujuudesta ja siitä, että hallitset elämääsi. Tee muillekin selväksi, että suunnitelmissasi on syytä pysyä. Valmistaudu saamaan raivokohtaus, jos tapahtuu jotain odottamatonta.

3. Pakkaamisen voi hyvin jättää jättää sille puolisolle, joka on vähemmän perillä kodin arkikuvioista.

Yleensä se on mies, jonka todennäköisesti onnistut ajamaan kunnon ahdistukseen antamalla hänelle pakkausvastuun.

Pakkaamistulos saattaa olla yllättävä, jos pakkaaja on vaikka it-ihminen, joka hakee tarvitsemansa lomavarustetiedot netistä. Hän ei tiedä, kuka lapsista tykkää minkäkinlaisista vaatteista, mitä kaikkea vaimo tarvitsee ja mitä lapset mieluiten tekisivät sadepäivänä. Hän ei ehkä tule ajatelleeksi sitäkään, että ihmisten tarpeet ovat erilaisia. Partiolaistyyppinen saattaa selviytyä lomasta yksillä sandaaleilla ja shortseilla sekä sukilla, jotka pesaisee tarvittaessa jääkylmässä järvessä. City-henkiseltä puolisolta se ei suju.

4. Aikaa pakkaamiseen on syytä varata mahdollisimman vähän.

Kiireessä on se hyvä puoli, että tulee sanottua sellaista mitä ei muuten sanoisi ja mitä sitten saa parhaassa tapauksessa hävetä koko loman.

5. Kun työt on viimeisenä työpäivänä viimeisillä voimilla vihdoin tehty, kannattaa tien päälle lähteä saman tien.

Niin on helppo pysytellä stressitilassa. Perhe ja varustevuoret siis autoon ja siitä sitten viiden ruuhkaan: äkkiäkös hyvällä autolla pöräyttää anoppilaan tai tarvittaessa vaikka suoraan Eurooppaan.

Erityisesti on syytä ajaa liikkeelle sitä, jolle lähteminen on vaikeinta, joka haluaisi vielä kerran kiertää kotona tarkistamassa, että ikkunat ovat kiinni ja kahvinkeitin pois päältä. Heti täytyy lähteä myös siksi, että ehtii kokea lomalla edes jotakin maininnan arvoista. Ettei aivan kaikilla muilla taas tänäkin vuonna olisi onnistuneempi loma kuin meidän perheellä.

Saattaa tosin sattua, että matkan päällä on muitakin samoin ajattelevia. Heidän takiaan ruuhkissa seisoessa mieli kohoaa oikeisiin sfääreihin.

6. Koska koko perhe istuu peltilootassa karkuun pääsemättä, voidaan käydä läpi sekä vanhempien väliset riidat että ongelmat jälkeläisten kanssa.

Erityisen suositeltavaa se on, jos lapset ovat murrosikäisiä. Kun päästään kunnolla alkuun, ei suomalaista voi puhumattomuudesta syyttää. Kaikki sanotaan, mitä ajatellaan eikä ajatella mitä sanotaan.

Myös muuhun tunnelman luomiseen on nyt tilaisuus. Jos on päätetty hoitaa ikävät asiat ensin päältä pois ja ollaan menossa esimerkiksi miehen kauhean äidin luo, vaimo tekee vaikutuksen kysymällä takapenkillä istuvilta lapsilta vaikka: ”Muistattekos, miten rasittavan hölmöjä mummi uteli, kun viimeksi nähtiin? Saa nähdä, tekeekö se taas niin!”

7. Tietysti epämieluisimmissa kyläpaikoissa viivytään mahdollisimman pitkään.

Ainakin niin kauan, ettei kieli enää mitenkään pysy kurissa ja saa sanottua pahasti. Etukäteen on myös syytä päättää, ettei syö tuttavan mökillä grillimakkaraa eikä juo olutta. Lomalla on hyvää aikaa keskittyä myös painonhallintaan.

8. Kun matkaa tehdään kiireessä, tullaan luonnollisesti perille etuajassa.

Määränpäässä kuskina toiminut tahtoo ehkä ensimmäiseksi liiterin taakse tupakalle. Samaan aikaan hänen puolisonsa raahaa tavaroita sisälle, tuo lapion ja haravan sekä verkkokeinun pihapuihin viritettäväksi – kunhan se toinen tupakalta joutaa.

9. Kannattaa myös ylimitoittaa se, mitä tänä kesänä mökillä remontoidaan, sillä tyhjä aika on kauheaa.

Turha teettää töitä paikkakuntalaisilla, vaikka se nykyisten verotuskäytäntöjen aikaan olisikin edullista.

10. Tyhjyyden torjumiseksi on hyvä pitää kännykkä koko ajan ulottuvilla ja auki.

Lomallahan vasta ehtiikin lähettää kavereille monta tekstiviestiä päivässä, kertoa että nyt istutaan laiturin nokassa ja äsken heitettiin tikkaa.

11. Perhe viettää tietenkin loman jokaisen hetken yhdessä.

Niin tulee yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisiä muistoja. Jos vanhemmat tykkäävät jazzista, lapsetkin raahataan Poriin sitä kuulemaan – toki heillä on samat intressit kuin isällä ja äidillä. Yhtä hyvä ratkaisu on lomailla täysin lasten ehdoilla: istutaan vaunuikäinen vauvakin mukana kokonainen päivä nurmikon laidalla katsomassa Helsinki cupia, jos juniori siellä pelaa. Lomapäivän viettotapaan ei vaikuta esimerkiksi se, että äiti mahdollisesti inhoaa futista.

Ja koko pesue tietysti viettää kuuman päivän jossain omituisessa maaseutukaupungissa, jossa äidillä on treffit vanhan koulukaverinsa kanssa.

12. Lomalla on hyvä tuntea suuria tunteita, kuten marttyyriutta.

Sitä pystyy itsessään lietsomaan, kun ei kerro muille, mitä lomalta toivoisi, tuskin tekee sitä selväksi itselleenkään. Sen sijaan voi olettaa, että muut sen sanomattakin tietävät. Siksi kannattaa ottaa matkalle mukaan vaikka Sinuhe, jota on kuljettanut ympäri Eurooppaa noin kymmenenä kesänä. Loman jälkeen on kivaa huomautella muille, ettei taaskaan ollut aikaa lukea mitään ja se on perheen syy.
Laitumilta suoraan töihin

13. Kotiin on järkevää palata viimeisen lomapäivän iltana, mielellään mahdollisimman myöhään.

Kun loman joka minuutti on hyödynnetty, töihin syöksyy taas tarmoa tihkuen. Mitäpä sitä itseään armahtamaan pehmeällä laskulla – sellainen on heikkojen hommaa.

Loman jälkeisenä ensimmäisenä maanantaina voi sitten muistella sitä tuttavaa, jolla on aina tapana tulla lomalta kotiin ajoissa. Sinne se hyväkäs on ennen lähtöä varannut viinipullon ja dekkarin. Niiden parissa viimeisenä viikonloppuna hän sanoo sekä mielensä että ruumiinsa ehtivät palata alkavaan arkeen. Etenkin, jos loma on kestänyt vähintään kolme viikkoa. Niistä ensimmäisen hän kulutti totutteluun, toisen maisemien katseluun ja olemiseen, kolmantena mieleen alkoi tulla uusia, luovia ajatuksia.

Ja väitti vielä, ettei odottanutkaan lomaltaan mitään ihmeempiä. Kunhan nautti tavallisesta olosta ilman kiirettä.

Asiantuntijana psykologi Mirja Sinkkonen Helsingistä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.