Kesäloman voi pilata monella tavalla. Valitse näistä itsellesi sopivimmat.

1. Älä kerro töissä kenellekään, miten sinulta kesken jääneet työt hoidetaan lomasi aikana.

Ilmoita, ettei kenenkään tarvitse tuurata sinua. Sovi kaikkien kanssa, että olet lomallasi tavoitettavissa kännykällä, jos ongelmia tulee. Lupaa myös itse soitella, jos tulet ajatelleeksi jotain töitten kannalta oleellista. Näin teet itsesi korvaamattomaksi työpaikalla. Sellaisen aseman saavuttamiseen saattaa mennä vuosia, mutta kiitoskin voi olla vavahduttava – työuupumus.

2. Suunnittele lomasi tarkkaan kohta kohdalta ja päivä päivältä.

Aikataulussa pysyminen todistaa luonteenlujuudesta ja siitä, että hallitset elämääsi. Tee muillekin selväksi, että suunnitelmissasi on syytä pysyä. Valmistaudu saamaan raivokohtaus, jos tapahtuu jotain odottamatonta.

3. Pakkaamisen voi hyvin jättää jättää sille puolisolle, joka on vähemmän perillä kodin arkikuvioista.

Yleensä se on mies, jonka todennäköisesti onnistut ajamaan kunnon ahdistukseen antamalla hänelle pakkausvastuun.

Pakkaamistulos saattaa olla yllättävä, jos pakkaaja on vaikka it-ihminen, joka hakee tarvitsemansa lomavarustetiedot netistä. Hän ei tiedä, kuka lapsista tykkää minkäkinlaisista vaatteista, mitä kaikkea vaimo tarvitsee ja mitä lapset mieluiten tekisivät sadepäivänä. Hän ei ehkä tule ajatelleeksi sitäkään, että ihmisten tarpeet ovat erilaisia. Partiolaistyyppinen saattaa selviytyä lomasta yksillä sandaaleilla ja shortseilla sekä sukilla, jotka pesaisee tarvittaessa jääkylmässä järvessä. City-henkiseltä puolisolta se ei suju.

4. Aikaa pakkaamiseen on syytä varata mahdollisimman vähän.

Kiireessä on se hyvä puoli, että tulee sanottua sellaista mitä ei muuten sanoisi ja mitä sitten saa parhaassa tapauksessa hävetä koko loman.

5. Kun työt on viimeisenä työpäivänä viimeisillä voimilla vihdoin tehty, kannattaa tien päälle lähteä saman tien.

Niin on helppo pysytellä stressitilassa. Perhe ja varustevuoret siis autoon ja siitä sitten viiden ruuhkaan: äkkiäkös hyvällä autolla pöräyttää anoppilaan tai tarvittaessa vaikka suoraan Eurooppaan.

Erityisesti on syytä ajaa liikkeelle sitä, jolle lähteminen on vaikeinta, joka haluaisi vielä kerran kiertää kotona tarkistamassa, että ikkunat ovat kiinni ja kahvinkeitin pois päältä. Heti täytyy lähteä myös siksi, että ehtii kokea lomalla edes jotakin maininnan arvoista. Ettei aivan kaikilla muilla taas tänäkin vuonna olisi onnistuneempi loma kuin meidän perheellä.

Saattaa tosin sattua, että matkan päällä on muitakin samoin ajattelevia. Heidän takiaan ruuhkissa seisoessa mieli kohoaa oikeisiin sfääreihin.

6. Koska koko perhe istuu peltilootassa karkuun pääsemättä, voidaan käydä läpi sekä vanhempien väliset riidat että ongelmat jälkeläisten kanssa.

Erityisen suositeltavaa se on, jos lapset ovat murrosikäisiä. Kun päästään kunnolla alkuun, ei suomalaista voi puhumattomuudesta syyttää. Kaikki sanotaan, mitä ajatellaan eikä ajatella mitä sanotaan.

Myös muuhun tunnelman luomiseen on nyt tilaisuus. Jos on päätetty hoitaa ikävät asiat ensin päältä pois ja ollaan menossa esimerkiksi miehen kauhean äidin luo, vaimo tekee vaikutuksen kysymällä takapenkillä istuvilta lapsilta vaikka: ”Muistattekos, miten rasittavan hölmöjä mummi uteli, kun viimeksi nähtiin? Saa nähdä, tekeekö se taas niin!”

7. Tietysti epämieluisimmissa kyläpaikoissa viivytään mahdollisimman pitkään.

Ainakin niin kauan, ettei kieli enää mitenkään pysy kurissa ja saa sanottua pahasti. Etukäteen on myös syytä päättää, ettei syö tuttavan mökillä grillimakkaraa eikä juo olutta. Lomalla on hyvää aikaa keskittyä myös painonhallintaan.

8. Kun matkaa tehdään kiireessä, tullaan luonnollisesti perille etuajassa.

Määränpäässä kuskina toiminut tahtoo ehkä ensimmäiseksi liiterin taakse tupakalle. Samaan aikaan hänen puolisonsa raahaa tavaroita sisälle, tuo lapion ja haravan sekä verkkokeinun pihapuihin viritettäväksi – kunhan se toinen tupakalta joutaa.

9. Kannattaa myös ylimitoittaa se, mitä tänä kesänä mökillä remontoidaan, sillä tyhjä aika on kauheaa.

Turha teettää töitä paikkakuntalaisilla, vaikka se nykyisten verotuskäytäntöjen aikaan olisikin edullista.

10. Tyhjyyden torjumiseksi on hyvä pitää kännykkä koko ajan ulottuvilla ja auki.

Lomallahan vasta ehtiikin lähettää kavereille monta tekstiviestiä päivässä, kertoa että nyt istutaan laiturin nokassa ja äsken heitettiin tikkaa.

11. Perhe viettää tietenkin loman jokaisen hetken yhdessä.

Niin tulee yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisiä muistoja. Jos vanhemmat tykkäävät jazzista, lapsetkin raahataan Poriin sitä kuulemaan – toki heillä on samat intressit kuin isällä ja äidillä. Yhtä hyvä ratkaisu on lomailla täysin lasten ehdoilla: istutaan vaunuikäinen vauvakin mukana kokonainen päivä nurmikon laidalla katsomassa Helsinki cupia, jos juniori siellä pelaa. Lomapäivän viettotapaan ei vaikuta esimerkiksi se, että äiti mahdollisesti inhoaa futista.

Ja koko pesue tietysti viettää kuuman päivän jossain omituisessa maaseutukaupungissa, jossa äidillä on treffit vanhan koulukaverinsa kanssa.

12. Lomalla on hyvä tuntea suuria tunteita, kuten marttyyriutta.

Sitä pystyy itsessään lietsomaan, kun ei kerro muille, mitä lomalta toivoisi, tuskin tekee sitä selväksi itselleenkään. Sen sijaan voi olettaa, että muut sen sanomattakin tietävät. Siksi kannattaa ottaa matkalle mukaan vaikka Sinuhe, jota on kuljettanut ympäri Eurooppaa noin kymmenenä kesänä. Loman jälkeen on kivaa huomautella muille, ettei taaskaan ollut aikaa lukea mitään ja se on perheen syy.
Laitumilta suoraan töihin

13. Kotiin on järkevää palata viimeisen lomapäivän iltana, mielellään mahdollisimman myöhään.

Kun loman joka minuutti on hyödynnetty, töihin syöksyy taas tarmoa tihkuen. Mitäpä sitä itseään armahtamaan pehmeällä laskulla – sellainen on heikkojen hommaa.

Loman jälkeisenä ensimmäisenä maanantaina voi sitten muistella sitä tuttavaa, jolla on aina tapana tulla lomalta kotiin ajoissa. Sinne se hyväkäs on ennen lähtöä varannut viinipullon ja dekkarin. Niiden parissa viimeisenä viikonloppuna hän sanoo sekä mielensä että ruumiinsa ehtivät palata alkavaan arkeen. Etenkin, jos loma on kestänyt vähintään kolme viikkoa. Niistä ensimmäisen hän kulutti totutteluun, toisen maisemien katseluun ja olemiseen, kolmantena mieleen alkoi tulla uusia, luovia ajatuksia.

Ja väitti vielä, ettei odottanutkaan lomaltaan mitään ihmeempiä. Kunhan nautti tavallisesta olosta ilman kiirettä.

Asiantuntijana psykologi Mirja Sinkkonen Helsingistä.

Anna-Stina Nykänen:

Olen aina ollut taitava vinoilemaan. Olen matkinut opettajia ja pomoja takana päin. En ole tyytynyt helppoihin haukkumanimiin, kuten höhlä, pönttö tai pimee. Olen mennyt pidemmälle.

Se vaatii tarkkanäköisyyttä. Kuin karikatyyrin piirtäminen.

Nyt olen alkanut käyttää tätä taitoa kehumiseen.

Ihminen kaipaa kannustusta ja ihailua. Mutta kehujen pitää olla tosia. Silloin kehut menevät ihon alle.

Vetelät kehut valuvat pitkin pintaa. Surkeimmat kehut ärsyttävät. Jos elämäntyönä on lastenhoito, pitää kehua hoitotyöstä, eikä säästötavoitteiden saavuttamisesta.

Kaikki voivat kehua. Seniori kehuu kokemuksella, juniori nuoruuden innolla. Myös pomoa voi kehua! Kerran kehuin pomoa tavasta, jolla hän otti alaisten esittämän rankan kritiikin vastaan: ei jäänyt kantamaan kaunaa, miettimään salaliittoja tai kostamaan. Ei ihminen nopeasti muutu, mutta jo heikkouksien myöntäminen ja yrittäminen on hienoa.

 

Lasten kehuminen on usein löysää ja laiskaa, persoonatonta ja sukupuolittunutta. Reipas poika, kiltti tyttö – ylimalkaista ja tarkoitushakuista, aikuista hyödyttävää.

Kehun lapset huolella. Mutta joskus sattuu kommelluksia. Kerran kehuin mieheni pojanpojan pomppuja, tosi hyvät reisilihakset! Pojan naama meni mutruun. ”Etkö tiedä, että minä olen poika, eikä meillä pojilla ole sellaisia”, hän sanoi.

En nauranut yhtään, opetin anatomiaa.

Kehun hänelle myös hänen vanhempiaan. Äidin kauriinsilmiä ja ajotaitoa. Isän uskomatonta tietomäärää ja tennarikokoelmaa. Syntyy kivoja keskusteluja.

Viimeksi puhuttiin pojanpojan ammatinvalinnasta. Hänestä ei tulekaan arkeologia: ”Ei mun maltti riitä.” Kehuin, että on hyvä tunnistaa oma luonteensa.

 

Ulkonäön kehuminen on vaikeaa. Eihän vain arvoteta ihmistä pelkän ulkonäön kautta? Tai pidetä seksiobjektina?

Pitää tavoitella samaa otetta kuin Jorma Uotisella Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristossa. Että kehuu kuin ammattilaisen silmin toisen suoritusta. Aivan fantastinen asuvalinta, noi kengät hienona aksenttina tossa kokonaisuudessa. Silloin toinen on ulkonäkönsä subjekti. Huomioidaan hänen valintojaan, ei olemusta tai tyylin osoittamaa asemaa.

Varon silti. Kehuallergikot reagoivat ulkonäköä koskeviin kommenteihin rajusti.

 

Usein kehutaan vääristä asioista. Ylistämällä jopa alistetaan: miehiä kehutaan ruoanlaitosta kuin se olisi naisten hommaa.

Teinejä ei kehuta siitä, mikä heitä itseään kiinnostaa.

Entäs vanhukset! Äiti oli tyytyväinen, kun geriatrin lausunnossa luki, että hän on nuorekas ja virkeä. Sanoin, että sehän on selvä. Moni muu on hänen iässään ihan mölö, ilmeetön, passiivinen, epäluuloinen. En ole älynnyt, että äitiäkin pitäisi kehua.

Kehuminen liittyy ikään. Nuorempana tuli piruiltua, kun piti haastaa auktoriteetteja ja pitää show’ta yllä. Sitä jatkui ehkä – viisikymppiseksi.

Senioriteetti tuo tasa-arvoa. Voi kokea, että on annettavaa, sanoilla on merkitystä. Vaikka on nuortenkin sanomisilla iso arvo. Sitä ei vain silloin tajunnut.

 

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.

Kuva Shutterstock

Kun lähellä tapahtuu kauheita, selviytyjä voi tuntea syyllisyyttä. Reaktio on luonnollinen keino yrittää pysyä järjissään. Syyllisyydestä on kuitenkin osattava päästää irti.

Mieti alla olevia kysymyksiä. Jos vastaat myöntävästi useampaan, tämä artikkeli on sinulle ja läheisillesi.

  • Onko joku lähipiiristäsi sairastunut vakavasti?
  • Oletko menettänyt yllättäen puolisosi, lapsesi tai muun läheisen?
  • Oletko ollut osallisena tai todistanut pahassa kolarissa?
  • Oletko kohdannut luonnononnettomuuden?
  • Onko sinulla tapana ajatella, että muiden vastoinkäymiset ovat sinun syytäsi?
  • Tunnetko olevasi vastuussa asioista, joihin muut sanovat, ettet olisi voinut vaikuttaa?
  • Ajatteletko, että et ansaitse hyvää, kun olet itse niin paha?
  • Onko sinusta tuntunut siltä kuin olisit vaarassa liueta pois olemassaolosta? Tai että maailma on menossa sirpaleiksi?
  • Onko sinun vaikea luottaa enää asioihin, joita ennen pidit itsestäänselvyyksinä?

Tuntuu järjenvastaiselta, että joku syyttää itseään läheisen kuolemasta, koska jäi itse henkiin – tai potee syyllisyyttä siitä, että itse selvisi auto-onnettomuudesta, kun muut vammautuivat. Psykologi ja kriisi- ja traumapsykoterapeutti Eija Palosaari näkee tällaista itsensä syyllistämistä jatkuvasti. Sen voi laukaista melkein mikä tahansa kriisi työpaikan menettämisestä parisuhteen kariutumiseen tai talon palamisesta tsunamiin.

– Silloin ihminen tuntee menettäneensä elämänsä hallinnan. Asiat tapahtuvat niin nopeasti, että vaikka älyllisesti tietää mitä on tapahtunut, tunteet eivät ehdi mukaan, Palosaari kuvailee.

Kun kaikki ympärillä menee pirstaleiksi, elämän ennustamattomuus tulee näkyväksi. Jos se tuntuu mahdottomalta hyväksyä, syyllisyydentunne voi olla ainoa keino palauttaa hallinnan tunne.

– Tilanteen kääntäminen mielessä niin, että onkin itse subjekti eli tekijä eikä objekti, jolle mullistava asia tapahtuu, palvelee valtavan tärkeää tehtävää. Asioissa tuntuu olevan enemmän järkeä kuin löytää syyllisen.

Liukenemisen pelko saa syyllistymään

Onnettomuuden kohdattua jopa oma olemassaolo saattaa tuntua olevan vaarassa. Jos mihinkään ei voi luottaa, missään ei ole järkeä. Merkityksettömyyden ja mitättömyyden tunteet käyvät yli voimien.

– Uhrit kertovat usein liukenemisen tai katoamisen tunteesta, joka on valtavan uhkaava. Se saa päätymään syylliseksi, Palosaari sanoo.

Näin käy aivan terveille ja järkeville ihmisille. Trauman laukaisema syyllisyys kestää yleensä vain viikkoja tai kuukausia. Se helpottaa, kun tunne-elämän kaaos alkaa laantua ja järkiperustelut pikkuhiljaa yltävät tunteiden tasalle.

Jossakin vaiheessa itseään syyllistänyt ymmärtää, ettei hän voi olla oikeasti syypää tapahtuneeseen.

Koska itsensä syyllistämisen tehtävä on pitää ihminen järjissään, sen tilapäinen hyväksyminen tuottaa helpotusta. Vaihe päättyykin monesti helpottavaan nauruun, että minäkö tämän olen muka aiheuttanut.

– Se minkä on järjen tasolla tiennyt koko ajan, tulee myös tunteissa todeksi. Totuuden sisäistäminen voi tapahtua hyvin tarkkana, yksittäisenä hetkenäkin, Eija Palosaari sanoo.

Hyvästä voi tulla paha

Jokaisen suruprosessi on yksilöllinen, eikä hyödyllisen tuntemuksen muuttumista taakaksi voi päätellä pelkästään sen kestosta. Palosaari on havainnut, että syyllisyydentunne ei palvele oikeaa tarkoitustaan, jos se alkaa kaventaa elämänpiiriä tai supistaa maailmankuvaa.

Silloin surija ei huomioi sitä, miten maailma menee eteenpäin ympärillä – esimerkiksi hallituksen vaihtumista tai lapsien syntymistä lähipiirissä. Uudet ihmissuhteet eivät johda myönteisiin tunnesiteisiin, tai niistäkin syyllistytään herkästi.

– Kun jotain pahaa tapahtuu, tällainen ihminen ajattelee, että hän on aina syyllinen. Syyllisyys alkaa levitä elämässä muuallekin, Palosaari kertoo.

Syyllisyydentunne palvelee aina ensin hyvää, olipa sen laukaisija mikä vain. Siitä pitää kuitenkin osata päästää irti, kun se on tehnyt tehtävänsä.

Joskus syyllisyydestä kiinni pitäminen houkuttelee: menetyksen tuskaa ei tarvitse katsoa silmiin ja hyväksyä, jos kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita. Syyllisyydessä roikkuvan täytyy kuitenkin rajoittaa elämänpiiriään ja kieltäytyä menemästä eteenpäin, jotta elämä pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin ennen kriisiä.

Joskus syyllisyys on myös keino pitää menehtynyttä rakasta ihmistä edelleen lähellä itseään.

– Syyllisyydentunne tulee joskus korvaamaan rakkautta, joka on muuttunut yksipuoliseksi toisen kuoltua. Eloon jäänyt kokee olevansa edelleen tiiviisti yhdessä menehtyneen kanssa, kun hän vaalii syyllisyyttään, Palosaari selittää.

Rutiinit ja muiden seura auttavat

Heti kriisin kohtaamisen jälkeen olisi hyvä pitää kiinni omista rutiineista, kuten ruoka-ajoista, nukkumaan menemisestä, hampaiden pesusta ja muista tottumuksista.

Se on kaikkein tärkein tapa edistää toipumista. Läheiset voivat olla tässä avuksi seuraamalla, pystyykö surija pitämään itsestään huolta vai pitäisikö peseytymisestä ja ulkoilemisesta muistuttaa. Rutiinit antavat ihmiselle kaaoksen keskellä jotakin, johon hän voi luottaa.

– Ne tuottavat tunteen, että koska sama asia tapahtui eilen ja tänään, se tapahtuu huomennakin. Vähitellen elämän jatkuvuuteen oppii taas luottamaan.

Lohtua ja turvaa voi hakea ja saada myös elämänkatsomuksellisista asioista, kuten uskonnosta tai meditaatiosta – mikä sitten itselle onkin se tärkeä.

Muiden seura, harrastaminen, ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja työn tekeminen, jos sitä vain on, helpottavat oloa vähitellen.

Monia itselle tärkeän ihmisen menettäneitä on auttanut sen ajatteleminen, mitä menehtynyt neuvoisi tekemään, jos häntä voisi vielä kuulla.

–Vaikka olisi ollut menetyksen aikaan riidoissa toisen kanssa, mielikuva on aina se, että kyllä tämä käskisi itseä menemään eteenpäin ja nauttimaan elämästä, Palosaari toteaa.

Siitäkin on yleensä paljon apua, jos syyllisyyttä poteva tietää edes jonkin verran kriisireaktioista. Kun tiedostaa, että syyllisyys on väliaikaisena tunteena ihan luonnollista ja että tuska kuuluu asiaan, helpottaa. Se vapauttaa epäilyksestä, että omissa tuntemuksissa olisi jotakin vikaa.

Solmut auki traumaterapialla

Jos itseään syyllistävän elämä kapenee rajusti, hän eristäytyy eikä pysy todellisuuden tasalla, voi olla aiheellista mennä ammattiauttajan pakeille. Silloin taustalla voi olla asioita, joiden selvittämiseen tarvittaisiin traumaterapiatekniikoita. Niihin kuuluu muutakin kuin puhumista.

Jos avun tarvitsijalla ei ole omaa tahtoa hakeutua terapiaan, läheiset voivat auttaa.

Psykoterapeutille houkuttelu voi onnistua parhaiten rehellisellä ja suoralla keskustelulla. Samalla kannattaa esitellä traumaterapiassa käytettäviä erityisiä menetelmiä, kuten silmänliiketekniikka EMDR:ää ja sensorimotorisen psykoterapian muotoja. Trauman jälkeiseen hoitoon erityisesti tarkoitetuilla tekniikoilla aivoja voidaan ohjata käsittelemään uudelleen sitä, mikä mielessä on mennyt lukkoon.

– Meillä kaikilla on taito lukita kipeät tunteet sisällemme ja työntää ne taka-alalle. Jos tällaista tunnelastia on paljon, se vie psyykkistä energiaa. Se on sen hinta. Vaikka haudatut tunteet ovat kipeitäkin, ne on viisainta kohdata ja käydä läpi, Palosaari sanoo.

Keskeneräiseksi jäänyt henkinen toipuminen voi tuntua myös voimakkaana väsymyksenä, jolle ei löydy mitään selkeää syytä.

– Tietysti on tärkeää, että fyysisetkin syyt väsymykselle tutkitaan. Kun ne on suljettu pois, jäljelle jää se vaihtoehto, että väsymys voi johtua pidätellyistä tunteista.

Toipuminen alkaa hyväksymisestä

Toipumisprosessin vaikein osuus on hyväksyä muutosten lopullisuus. Aluksi psyyke voi kamppailla tapahtunutta vastaan ja jopa kieltää sen. Pohdinnat siitä, että tapahtunut ei voi olla totta tai että sitä ei saisi tapahtua tai ainakaan pitänyt voida tapahtua itselle, saattavat tulla mieleen hyökyinä yhä uudelleen.

– Toipuminen vaatii sen hyväksymisen, että näin kävi. Sitä ei tarvitse hyväksyä, että omainen menehtyi väkivallanteossa, onnettomuudessa tai tsunamissa, vaan se, että minunkin elämääni saattoi osua tällainen asia. Rakas ihminen on poissa tai vaurioitunut. Kun jaksaa hyväksyä tilanteen, toipumista tukeva suru pääsee alkamaan, Palosaari selittää.

Syyllisyysreaktio voi pulpahdella pintaan vielä vuosienkin päästä. Jos saavutettu mielenrauha järkkyy uudelleen, syyllisyys voi tulla hetkeksi takaisin voimakkaanakin. Reaktiota ei tarvitse pelätä, sillä tunne helpottaa aivan kuten se teki aikaisemminkin.

Traumasta selviäminen on hyvässä vaiheessa, kun uskaltaa päästää irti menetetystä, paneutua muihin asioihin ja iloita elämästä kuten ennen traumaattista kokemusta eikä vain pieninä hetkinä.

– Silloin tietää, että vaikka itse nauttisi elämästä, menetetyn läheisyyden, rakkauden tai vaikka terveyden arvo ei kärsi. Se on edelleen muistoissa arvokkaana ja voimia antavana asiana, Eija Palosaari sanoo.


Asiantuntija: Eija Palosaari, psykologian tohtori, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, Helsinki.