Motivaatio kasvaa tekemällä, ei odottamalla. Jos välttelee vaikeiksi kokemiaan tehtäviä, ei kehitä niissä tarvittavia taitoja, motivaatiotutkija muistuttaa. Tärkeää on antaa myönteistä palautetta, myös itselleen.

1 Onko motivaatio synnynnäinen ominaisuus, jota toisille on annettu enemmän kuin toisille, työterveyspsykologi, motivaatiotutkija Annamari Heikkilä?

Ei, motivaatio ei ole syntymälahjaksi saatu ominaisuus vaan joukko taitoja, joita voi opetella. Sen eteen pitää tehdä töitä.

Jos uskoo motivaation laskeutuvan taivaalta, saa odottaa hamaan tulevaisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Kuinka omaa motivaatiotaan voi parantaa?

Positiivinen palaute on tärkeä motivaation nostattaja. On kuitenkin turha odottaa sitä vain muilta. Myös itselleen on opittava antamaan kiitosta hyvästä työstä. Se itsessään on palkinto ponnisteluista ja antaa potkua jatkaa eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ympäristöllä on suuri merkitys, siksi suosittelen hakeutumista toisten samasta asiasta kiinnostuneiden joukkoon. Heiltä saa uudenlaisia näkökulmia, palautetta ja tietoja, jotka kaikki lisäävät motivaatiota. Ilman riittävää osaamista ja asiantuntemusta on vaikea olla motivoitunut.

Pitkäaikainen kiinnostus johonkin asiaan on motivoiva tila. Se auttaa myös jaksamaan vaikeiden hetkien yli, joita jokaiselle väistämättä tulee. Tämän ajan ”nyt heti kaikki mulle”-ajattelu ei toimi motivaation rakentamisessa.

3 Miten antaa itselleen positiivista palautetta?

Positiivisuus tekee hyvää. Jokaisen työpäivän päätteeksi kannattaa miettiä kolme asiaa, jotka ovat menneet hyvin. Kun nämä itselle tyydytystä tuoneet asiat kirjaa ylös, ne jäävät muistiin.

Mallia voi ottaa vaikka Teemu Selänteeltä, joka kertoo muistavansa kaikki NHL-uransa maalit, jos hänelle antaa tueksi päivämäärän ja paikkakunnan. Hän pystyy tähän siksi, että käy onnistumisensa läpi tuoreeltaan. Näin ne painuvat muistiin ja motivoivat uusiin loistosuorituksiin. Suosittelen tällaista ”maaliterapiaa” kaikkeen muuhunkin tekemiseen.

4 Miten työkaverin tai läheisen motivaatioon saa uutta potkua?

Tutkimus on osoittanut, että työntekijää motivoi, kun hän tuntee tekemänsä työn tärkeäksi, tuntee kuuluvansa joukkoon ja voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Tärkeää tukea toiselle voi antaa tuhlaamalla kolmea K:ta: kiinnostuksen osoittamista, kuuntelemista ja kehumista. Ne kaikki vahvistavat itsetuntoa, joka on keskeinen motivaation kasvattaja.

Lue lisää:

Positiivista ajattelua!

Apua huonoon itsetuntoon

Uuden polven oppitunti

Sisältö jatkuu mainoksen alla