Haluatko saada toisen rakastumaan itseesi ja rakkauden kestämään? Noudata evoluutiobiologin neuvoja.

Rakkaus on luonnon suuri ja taitava suunnitelma meitä varten, uskoo evoluutiobiologi Markus Rantala Turun yliopistosta. Emme voi itse päättää, kehen rakastumme, mutta omilla teoillamme voimme vaikuttaa rakkauden syvyyteen ja kestoon.

 

1. Tee jännittäviä asioita

Uudet, yhdessä koetut asiat voimistavat parisuhdetta. Ne ruokkivat aivojen dopamiinikeskusta eli palkitsemis-järjestelmää ja lisäävät ihastumis- ja kiintymishormonin tuotantoa. Rakastetun kanssa kannattaa siis tehdä ulkomaanmatkoja, lähteä jännittävälle melontaretkelle tai katsoa vieretysten kauhuelokuvia. Jo yhteisen harrastuksen aloittaminen aiheuttaa aivoissa hormonimuutoksia, mikä lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pysy salaperäisenä

Mysteeriltä tuntuva ihminen kutsuu luokseen, hän on kuin arvoitus, joka pitää ratkaista. Kun suhde syvenee, toisen persoona ja tavat tulevat tutuiksi. Vakiintuneessakin suhteessa olisi hyvä säilyttää vähän salaperäisyyttä, sillä se kiehtoo. Salaperäisyydessä on jotain uutta, ja uutuuden kokemukset lisäävät välittäjä­aine dopamiinin tuotantoa, jota tarvitaan ylläpitämään rakkauden tunteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Hanki lemmikki

Kissa voi pelastaa karille ajautumassa olevan suhteen, sillä yhteinen lemmikki toimii kuin liima. Se saa parin toteuttamaan yhteistä tavoitetta, lemmikistä huolehtimista. Se myös lisää kiintymystä ja helpottaa hoivaviettiä. Kun pari hoitaa kissaa yhdessä, he sitoutuvat syvemmin paitsi kissaan myös suhteeseensa. Tutkimusten mukaan lemmikit lievittävät stressiä ja lisäävät sitäkin kautta omistajiensa hyvinvointia. 

4. Kaunistele ongelmat

Yksikään parisuhde ei ole ongelmaton, mutta hyvässä suhteessa kumppanit ylläpitävät myönteisiä mielikuvia toisistaan, vaikka ne olisivat totta vain joiltain osin. He siis ikään kuin kaunistelevat suhdetta itselleen ja muille. Positiiviset ajatukset yhdessäolosta ja rakastetusta heikentävät epäilyksiä suhteen tulevaisuudesta, lisäävät kiintymystä ja vähentävät houkutusta syrjähyppyihin.

5. Näytä rakastuneelta

Tunteet ovat suurelta osin kemiaa, ja pystyt manipuloimaan niitä. Paras keino saada toinen rakastumaan itseensä on näyttää itse rakastuneelta – huomioida ja kehua toista, kosketella, osoittaa ihastumista sanoin ja teoin. Ja kun toinen rakastuu oikeasti, se voi lisätä toisenkin oikeita tunteita. Näytteleminen suhteen alkuvaiheessa voi siis johtaa sitoutumiseen.

6. Harrasta seksiä

Suhteen alussa seksi on kuin ruokaa: sitä on saatava aamulla, päivällä ja illalla. Vähitellen himo laantuu. Tutkimusten mukaan tyytyväisilläkin pareilla yhdyntätiheys laskee puolessatoista vuodessa puoleen siitä, mitä se alussa oli. Seksiä kannattaisi kuitenkin harrastaa välillä myös tavan vuoksi, sillä se lisää rakkaushormoni oksitosiinin ja kiintymyshormoni vasopressiinin tuotantoa. Ilman näitä hormoneja ei ole rakkautta.  

7. Riitele rauhassa

Kommunikointi on parisuhteessa tärkeää ristiriitojen välttämiseksi, mutta joskus on hyvä olla hiljaa. Keskellä mittavaa riitaa ei kannata yrittää keskustella vakavista asioista, sillä harva pystyy tunneryöpyssä järkevään ajatteluun. Tutkimusten mukaan hiertävien asioiden läpikäyminen väärällä hetkellä voi pikemminkin aiheuttaa ongelmia kuin ratkaista niitä - sillä kiihtyneessä tilassa ja negatiivisten tunteiden vallassa oleva sanoo ja tekee asioita, joita myöhemmin katuu. Parempi on siis antaa tunteiden tasaantua ja puhua vasta sitten. 

8. Pidä huolta itsestäsi

Terve ja hyvässä fyysisessä kunnossa oleva kumppani on seksuaalisesti puoleensavetävämpi kuin sairas ja huonokuntoinen. Tästä syystä urheiluharrastuksia ja terveitä elämäntapoja ei kannata hylätä pariutumisen jälkeenkään. Hyvää ulkonäköä ei tarvita vain kumppanin houkuttelemiseksi vaan myös takaamaan kumppanin pysyminen suhteessa.

 

Onko rakkaus oma valinta vai evoluution päätös?

Rakastelun jälkeen nainen haluaisi jäädä kumppaninsa kainaloon, sillä hänen rakkaushormoninsa ovat vielä pilvissä. Miehen hormonipitoisuudet laskevat heti orgasmin jälkeen.

Sen sijaan että mies ryntää heti suihkuun tai tupakalle, hän tekee viisaasti, jos köllöttelee sängyssä tovin, koska se on naiselle tärkeää.

Olen seurannut monia parisuhteita ja oppinut jo tunnistamaankin sen, että kun rakoilevaan parisuhteeseen otetaan koiran- tai kissanpentu niin ei mene montaakaan kuukautta kun ero on jo tullut. Hyviä neuvoja!

  • ylös 43
  • alas 30

Vinkki nro 8 on Se mikä ratkaisee. Pikkuhousut kun rupeaa häviämään, niin loppuu molemmin puolinen mielenkiinto.

  • ylös 40
  • alas 38
Sisältö jatkuu mainoksen alla