Haluatko saada toisen rakastumaan itseesi ja rakkauden kestämään? Noudata evoluutiobiologin neuvoja.

Rakkaus on luonnon suuri ja taitava suunnitelma meitä varten, uskoo evoluutiobiologi Markus Rantala Turun yliopistosta. Emme voi itse päättää, kehen rakastumme, mutta omilla teoillamme voimme vaikuttaa rakkauden syvyyteen ja kestoon.

 

1. Tee jännittäviä asioita

Uudet, yhdessä koetut asiat voimistavat parisuhdetta. Ne ruokkivat aivojen dopamiinikeskusta eli palkitsemis-järjestelmää ja lisäävät ihastumis- ja kiintymishormonin tuotantoa. Rakastetun kanssa kannattaa siis tehdä ulkomaanmatkoja, lähteä jännittävälle melontaretkelle tai katsoa vieretysten kauhuelokuvia. Jo yhteisen harrastuksen aloittaminen aiheuttaa aivoissa hormonimuutoksia, mikä lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

2. Pysy salaperäisenä

Mysteeriltä tuntuva ihminen kutsuu luokseen, hän on kuin arvoitus, joka pitää ratkaista. Kun suhde syvenee, toisen persoona ja tavat tulevat tutuiksi. Vakiintuneessakin suhteessa olisi hyvä säilyttää vähän salaperäisyyttä, sillä se kiehtoo. Salaperäisyydessä on jotain uutta, ja uutuuden kokemukset lisäävät välittäjä­aine dopamiinin tuotantoa, jota tarvitaan ylläpitämään rakkauden tunteita.

3. Hanki lemmikki

Kissa voi pelastaa karille ajautumassa olevan suhteen, sillä yhteinen lemmikki toimii kuin liima. Se saa parin toteuttamaan yhteistä tavoitetta, lemmikistä huolehtimista. Se myös lisää kiintymystä ja helpottaa hoivaviettiä. Kun pari hoitaa kissaa yhdessä, he sitoutuvat syvemmin paitsi kissaan myös suhteeseensa. Tutkimusten mukaan lemmikit lievittävät stressiä ja lisäävät sitäkin kautta omistajiensa hyvinvointia. 

4. Kaunistele ongelmat

Yksikään parisuhde ei ole ongelmaton, mutta hyvässä suhteessa kumppanit ylläpitävät myönteisiä mielikuvia toisistaan, vaikka ne olisivat totta vain joiltain osin. He siis ikään kuin kaunistelevat suhdetta itselleen ja muille. Positiiviset ajatukset yhdessäolosta ja rakastetusta heikentävät epäilyksiä suhteen tulevaisuudesta, lisäävät kiintymystä ja vähentävät houkutusta syrjähyppyihin.

5. Näytä rakastuneelta

Tunteet ovat suurelta osin kemiaa, ja pystyt manipuloimaan niitä. Paras keino saada toinen rakastumaan itseensä on näyttää itse rakastuneelta – huomioida ja kehua toista, kosketella, osoittaa ihastumista sanoin ja teoin. Ja kun toinen rakastuu oikeasti, se voi lisätä toisenkin oikeita tunteita. Näytteleminen suhteen alkuvaiheessa voi siis johtaa sitoutumiseen.

6. Harrasta seksiä

Suhteen alussa seksi on kuin ruokaa: sitä on saatava aamulla, päivällä ja illalla. Vähitellen himo laantuu. Tutkimusten mukaan tyytyväisilläkin pareilla yhdyntätiheys laskee puolessatoista vuodessa puoleen siitä, mitä se alussa oli. Seksiä kannattaisi kuitenkin harrastaa välillä myös tavan vuoksi, sillä se lisää rakkaushormoni oksitosiinin ja kiintymyshormoni vasopressiinin tuotantoa. Ilman näitä hormoneja ei ole rakkautta.  

7. Riitele rauhassa

Kommunikointi on parisuhteessa tärkeää ristiriitojen välttämiseksi, mutta joskus on hyvä olla hiljaa. Keskellä mittavaa riitaa ei kannata yrittää keskustella vakavista asioista, sillä harva pystyy tunneryöpyssä järkevään ajatteluun. Tutkimusten mukaan hiertävien asioiden läpikäyminen väärällä hetkellä voi pikemminkin aiheuttaa ongelmia kuin ratkaista niitä - sillä kiihtyneessä tilassa ja negatiivisten tunteiden vallassa oleva sanoo ja tekee asioita, joita myöhemmin katuu. Parempi on siis antaa tunteiden tasaantua ja puhua vasta sitten. 

8. Pidä huolta itsestäsi

Terve ja hyvässä fyysisessä kunnossa oleva kumppani on seksuaalisesti puoleensavetävämpi kuin sairas ja huonokuntoinen. Tästä syystä urheiluharrastuksia ja terveitä elämäntapoja ei kannata hylätä pariutumisen jälkeenkään. Hyvää ulkonäköä ei tarvita vain kumppanin houkuttelemiseksi vaan myös takaamaan kumppanin pysyminen suhteessa.

 

Onko rakkaus oma valinta vai evoluution päätös?

Rakastelun jälkeen nainen haluaisi jäädä kumppaninsa kainaloon, sillä hänen rakkaushormoninsa ovat vielä pilvissä. Miehen hormonipitoisuudet laskevat heti orgasmin jälkeen.

Sen sijaan että mies ryntää heti suihkuun tai tupakalle, hän tekee viisaasti, jos köllöttelee sängyssä tovin, koska se on naiselle tärkeää.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen 15-vuotias tyttö, jolle alkoi tulla outoja oireita reilu kuukausi sitten. Ymmärsin heti, että tämä ei ole normaalia. En pysty keskittymään kunnolla oikein mihinkään, kun minun pitää sulkea kaappeja, harjata hiuksia, lukea samaa, katsoa tiettyyn paikkaan ja paljon muuta. En haluaisi kertoa vanhemmilleni, häpeän ja haluaisin yrittää päästä näistä irti omin voimin. Tuntuu, että oireet hallitsevat elämääni ja että kohta räjähdän. Mitä voin tehdä?

Kuvaamiesi oireiden perusteella kärsit pakko-oireisesta häiriölle tyypillisistä oireista. Pakko-oireinen häiriö ilmenee pakonomaisina ajatusmalleina tai toimintoina, joiden tarkoituksena on suojella ihmistä oletetulta uhkalta.

Monilla nuorilla ilmenee ajoittain tällaisia pakonomaisia ajatuksia tai toimintoja, mutta häiriöksi ne muodostuvat, kun niihin menee runsaasti aikaa tai ne häiritsevät elämää. Pakko-oireinen häiriö on yleinen, sillä ainakin 2-3 % ihmisistä kärsii siitä. Oireilun alku liittyy usein ahdistavaan tai stressaavaan elämäntilanteeseen.

Etenkin lieväasteisina pakkoajatuksia tai -toimintoja voidaan vähentää itsehoito-ohjelmilla. Esimerkiksi HUSin ylläpitämiltä nettisivuilta mielenterveystalo.fi löytyy pakko-oireiden omahoito-ohjelma. Voit tutustua mielenterveystalon tarjontaan tästä.

Myös Edna Foan ja Reid Wilsonin opas Kerrasta poikki - vapaaksi pakko-oireista ja rituaaleista voi auttaa.

Itsehoito-ohjelmissa hyödynnetään samoja periaatteita kuin pakko-oireisen häiriön käyttäytymisterapiassa tai kognitiivisessa terapiassa. Jos itsehoito-ohjelma ei auta, on viisasta kääntyä joko pakko-oireiden psykoterapiaan perehtyneen psykologin tai psykiatrin puoleen. Hankalampia pakko-oireita voidaan lievittää myös serotoninergisillä masennuslääkkeillä.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Näetkö itsessäsi paljon hyvää – vai paljon virheitä? Itsetunto vahvistuu, kun kääntää katseen tietoisesti omiin vahvuuksiin ja heittäytyy epämukavuusalueelle.

1. Listaa hyvät ja huonot puolesi – ja lue ääneen

Terve itsetunto on kuin vaaka, jossa omat hyvät ja huonot puolet ovat tasapainossa. Onnistumisia ei tarvitse ylikorostaa, mutta myös vähemmän mairittelevat piirteet kestävät päivänvaloa.

Psykoterapeutti Maarit Lassander neuvoo listaamaan omat vahvuudet ja heikkoudet paperille: yhtä paljon molempia. Aina, kun mieleen nousee uusi kielteinen piirre, vastapainoksi pitää kirjata yksi hyvä puoli: Jätän projektit usein puolitiehen enkä jaksa keskittyä, mutta toisaalta olen helposti innostuva ja osaan innostaa muita.

Jos ei ole tottunut ajattelemaan itsestään hyvää, voi kysyä mielipidettä läheiseltä: mitkä kolme asiaa minussa ovat rakastettavimpia? Myös vanhoja kohteliaisuuksia kannattaa kirjata.

– Huomion kääntäminen vahvuuksiin tietoisesti auttaa. Kyse on ennen kaikkea siitä, mihin kiinnittää huomiota, Maarit Lassander sanoo.

Valmista listaa hän neuvoo lukemaan ääneen, mielellään joka päivä.

2. Selvitä arvosi

Onnellisimmat eivät yritä taipua muiden muottiin vaan rakentavat itse oman elämänsä tärkeysjärjestyksen. Jos minäkuva on hatara, omat ja muiden tarpeet sotkeentuvat herkästi toisiinsa. Ydinarvojensa pohtimiseen kannattaa käyttää aikaa. Mistä haaveilen tai inspiroidun?

Millaiset ihmiset, ajanvietteet ja paikat tekevät minut onnelliseksi?

Avuksi voi ottaa paperin, jossa on kolme saraketta. Ensimmäiseen kirjataan erilaisia arvoja, kuten perhe, ystävyys ja terveys. Toiseen sarakkeeseen merkitään jokaisen arvon tärkeys itselle asteikolla yhdestä kymmeneen. Kolmanteen sarakkeeseen tulee samalla asteikolla oma arvio siitä, kuinka tyytyväinen tällä hetkellä on tuohon osa-alueeseen omassa elämässään. Jos kakkos- ja kolmossarakkeen välillä on ristiriitoja, niihin on hyvä kiinnittää erityishuomiota.

– Seuraava askel on pohtia, miten oma toiminta edistää arvojen toteutumista. Jos esimerkiksi todella perhekeskeinen ihminen viettää kaiken aikansa töissä, siinä on ristiriita, Maarit Lassander toteaa.

Arvojen pohtimisen kautta vertailun ja suorittamisen tarve vähenee, kun päämäärät kirkastuvat.

3. Lepää hetki

Vaaditko itseltäsi aina kymppiä vai riittääkö välillä seiska? Suorituskeskeinen itsetunto uuvuttaa, sillä se kaipaa loputtomasti pönkittämistä. Jos itsearvostus on kokonaan kiinni onnistumisista, pienikin moka kasvaa mielessä suhteettomaksi.

Jokaiseen päivään kannattaa mahduttaa ainakin yksi lepohetki suorittamisesta. Se voi olla mitä tahansa rentouttavaa tekemistä, kuten meditointia tai kahvihetki ystävän kanssa. Oleellista on pyrkiä tietoisesti eroon itsekritiikistä. Silloin mieli saa tilaa pohtia, millaisista asioista oikeasti nauttii.

– Vaativa persoona asettaa itselleen usein mittareita, jotka tulevat ulkopuolelta. Silloin voi menettää kosketuksen siihen, mikä juuri minulle tekee elämästä hyvän, Maarit Lassander sanoo.

Hän muistuttaa, että suorittaminen ei itsessään ole pahasta. Muutoksen paikka on silloin, kun suorittaminen estää elämästä täydesti.

4. Hyppää uuteen

Olemme ahkeria liimailemaan otsaamme nimilappuja: olen harkitsematon, temperamenttinen, tuppisuu. Usein määritelmät tulevat ulkopuolelta. Herkkä saattaa painaa yhden kommentin mieleensä vuosikymmeniksi.

Toisinaan omia uskomuksia on hyvä koetella tekemällä jotain täysin niiden vastaisesti. Varaa siis laulutunti, vaikka uskot laulavasi nuotin vierestä tai ota puheenvuoro, vaikka olet yleensä se hiljaisin. Epämukavuusalueelle heittäytyminen on parhaita keinoja itsearvostuksen rakentamiseen. Kun löytää itsestään uusia puolia ja taitoja, minäkuva vahvistuu vähä vähältä.

Isoimman pelon kimppuun ei kannata hypätä lämmittelemättä. Siirry helposta vaikeampaan aina sitä mukaa, kun rohkeus kasvaa.

– Heittäytyminen vaatii uteliasta asennetta. Ole avoin uudelle, jotta voit muodostaa myönteisiä kokemuksia itsestäsi, Lassander sanoo.

5. Uskalla pyytää muilta apua

Kun liukastut talvikeleillä ja tuntematon tarjoaa kättään, tukeudutko apuun vai kieltäydytkö lähes loukkaantuneena? Häpeilyllä on kulttuurinen perusta.

– Suomalainen mieluummin puree hampaat yhteen ja kärsii kuin kertoo omasta hädästään. Tämä on onneksi muuttumassa. Meillä kasvaa uusi sukupolvi, joka jakaa enemmän ja avoimemmin.

Pyynnön pukeminen kysymykseksi voi auttaa: Osaatko neuvoa, miten minun pitäisi edetä? Avun pyytäminen ei tarkoita uhriksi heittäytymistä, heikkoutta tai epäonnistumista.

– Pikemminkin päinvastoin. Vaatii hyvää itsetuntoa pyytää apua ja tunnustaa, ettei osaa tai jaksa

yksin. Mitä enemmän kontaktia uskallamme ottaa toisiin, sitä helpommaksi elämämme muuttuu, Lassander sanoo.

6. Ymmärrä tunteitasi – ja päästä niistä irti

Millaisissa tilanteissa riittämättömyyden tunne pulpahtaa esiin? Töissä, ystävien kanssa, harrastuksissa? Päiväkirjan pitäminen omista tunteista auttaa ymmärtämään, mistä vaativuus on peräisin.

–Jos kokee, ettei saa ystäväpiirissä hyväksyntää, voi tuntea itsensä epäonnistuneeksi. Myös yksinäisyyden tunteet vaikuttavat, samoin lapsuudessa hylkäämiskokemukset tai toisaalta ylisuojelu. Herkille ja temperamenttisille voi kehittyä heikko itsetunto ilman vaikeita kokemuksiakin, sillä he reagoivat ympäristön vaatimuksiin muita voimakkaammin, Maarit Lassander sanoo.

Menneisyyden ymmärtäminen auttaa, mutta tarkoitus ei ole jäädä vellomaan vanhaan. Ennemminkin tavoitteena on vapauttava oivallus: Olen nyt aikuinen ja uudessa elämäntilanteessa. Miksen siis luopuisi vanhoista ajatusmalleista?

–Jos sivuuttaa vaikeat tunteet vuodesta toiseen, alkaa helposti vain vaatia itseltään enemmän ja enemmän. Tunteiden kohtaaminen auttaa hyväksymään ne ja päästämään niistä irti.

Asiantuntija: Maarit Lassander, psykoterapeutti, psykologi, Suomen Mielenterveysseura.