Eron jälkeen uussinkku tekee itselleen palveluksen, jos ei heti syöksy uuteen suhteeseen. Miehen tie itsenäisyyteen eroaa hieman naisen tavasta selviytyä.
Sinkuksi opetteleva eronnut mies kokee osittain samoja tuskia kuin nainen, mutta myös sellaista, mikä ei tule naisen osaksi.
Monelle miehelle ero tulee jollain tavoin yllätyksenä ja moni haluaisi vielä yrittää parisuhteen pelastamista, sanovat psykoterapeutit Ari Pusa ja Antti Palmu. He ovat työpari Miesten keskuksessa Helsingissä. Asiakkainaan heillä on miehiä, joille avioero tai sen uhka ovat käyneet omin voimin ylivoimaiseksi taakaksi.
Vaikka jokainen tapaus on erilainen, miesten eron jälkeisissä vaikeuksissa on yhteisiäkin piirteitä.
– Yhtäkkiä on paljon yksinäisiä iltoja, joina ei ole mitään tekemistä. Jos liitosta on lapsia, heitä näkee ehkä vain joka toinen viikonloppu. Yksinäisyydessä ajatukset voivat alkaa kiertää vain ikävissä asioissa.
Voi tulla vihamielisyyden ja kaunan tunteita entistä puolisoa kohtaan. Seksuaalinen identiteetti voi olla kateissa, mieleen tulee, kelpaako enää kenellekään naiselle.
Tämä alkujakso on kovin niille miehille, jotka ovat osallistuneet kodin ja lasten hoitamiseen. Moni on mielestään tehnyt yhteisten asioiden eteen kaiken voitavansa.
Itsehoidoksi otetaan silloin herkästi alkoholi. Miesten keskuksessa juomisesta puhutaan jokaisen asiakkaan kanssa.
– Jos näyttää siltä, että se on karannut käsistä, sanomme sen, mutta emme moralisoi, Ari Pusa sanoo.
Suhde kuin laastari
Joillekin tulee eron jälkeen juhlintavaihe ja hyvinkin pian uusi suhde. Yleensä se on kuitenkin väliaikainen, kuin laastari haavaan. Mies huomaa, ettei se ole sitä, mitä hän olisi toivonut.
– Jos suhteen solmimisen tarkoituksena on lähinnä yksinäisyyden välttäminen ja oman markkina-arvon mittaaminen, se ei yleensä toimi. Kun on enemmän sinut itsensä kanssa, pystyy myös rehellisemmin miettimään, mitä parisuhteelta haluaa.
Juominen ja juhlinta ovat onneksi usein ylimenoajan ilmiöitä, jonka jälkeen alkaa olla mahdollista suunnata kohti tulevaisuutta. Aluksi on kuitenkin hyödyllistä hahmottaa mennyttä.
– Kun päättynyttä yhteiselämää täällä Miesten keskuksessa mietitään, oivalletaan usein, että asiat ovat olleet liitossa jotenkin oudosti jo pitemmän aikaa.
Puolison kanssa asioista on puhuttu ja niitä on jaettu jo kauan pinnallisesti, henkisesti etäällä toisistaan. Arki kyllä sujunut, lapset hoidettu mutta keskustelut ovat keskittyneet tarjousmaksalaatikon kokoisiin ilmiöihin.
Puolisoiden väleissä ei siis välttämättä ole ollut mitään valtavan dramaattista toimimattomuutta.
Sinun vika, minun vika
Kun tämä lähtöruutu on hahmotettu, tärkeä osa kohti uuteen elämäntapaan selviytymistä on myös se, että alkaa nähdä, mikä on ollut oma ja mikä entisen puolison osuus siihen, että ero tuli.
– Se ei saa jäädä hahmottomaksi möykyksi ja kasvaa esimerkiksi suhteettomaksi syyllisyydeksi, ehkä masennukseksikin.
Olisi tietysti hyvä, jos tätä kaikkea voisi jossain eron jälkeisessä vaiheessa purkaa yhdessä entisen puolison kanssa, mutta välttämätöntä se ei tietenkään ole, eikä aina mahdollistakaan.
– On vaimoja, jotka ovat vuosien varrella yrittäneet ottaa asioita puheeksi. Kuten myös miehiä, jotka yrittävät kaikkensa estääkseen eron, mutta vaimo on se, joka ei suostu pariterapiaan.
Eroa ei pidä hävetä
Ari Pusan ja Antti Palmun vastaanotolla käyvät miehet siis kuitenkin haluavat puhua asioistaan ulkopuolisen kanssa. Tapaamisilla käsitellään usein ihan vain arkea. Vaikka sitä, että uusi koti on viisasta yrittää järjestää viihtyisäksi.
– Ei saisi ajatella, että patja lattialla riittää hyvin, koska ’eihän täällä kuitenkaan kukaan enää käy’. Ja pitäisi huolehtia siitä, että laittaa vaikka vain itselleen kunnollista ruokaa. Hällä väliä -ajatteluun ei kannata sortua, Antti Palmu sanoo.
Tärkeää on pitää kiinni niistä asioista, jotka eivät ole muuttuneet.
– Jo itsetunnon takia se merkitsee muun muassa, että työt kannattaa hoitaa hyvin.
Miehelle ero saattaa olla niin suuri häpeä, ettei siitä haluaisi puhua enempää vapaa-ajalla kuin töissäkään.
– Ainakin esimiehelle olisi hyvä kertoa, mitä on tapahtunut ja minkälaista vaihetta elää. Niin pomon on helpompi ymmärtää, ettei aina voi olla täydessä iskussa.
Yleensäkin Pusa ja Palmu suosittelevat lämpimästi muille puhumista selvin päin.
– Moni, joka on saanut kerrotuksi kavereille tai muille miespuolisille tutuille, on kokenut ilahduttavan asian: kuulija rohkaistuu kertomaan vastoinkäymisistä omassa suhteessaan. Silloin päästään toteamaan, ettei oma tapaus olekaan hävettävä tai väkisin salattava.
Selviytyminen rohkaisee
Jos on eron jälkeen joutunut opettelemaan vaatehuollon, kokkauksen ja muut arkiset asiat, oppinut täyttämään yksinäisen ajan mielekkäästi, tulee yleensä tunne, että selvisinpä tästäkin. Silloin lisääntyy rohkeus järjestää niitäkin asioita, jotka ovat olleet henkisesti vaikeimpia.
– Katkerankin eron jälkeen moni mies onnistuu luomaan lapsiinsa tunnetasolla uudet, entistä ehkä paljonkin läheisemmät välit. Siinäkin tapauksessa, että entinen vaimo ei soisi niin käyvän.
Itsensä alkaa vähitellen nähdä muutenkin myönteisemmässä valossa. Pusa ja Palmu kertovat esimerkin:
– Mies on ehkä liittonsa aikana pitänyt itseään sosiaalisesti estyneenä, ajatellut olevansa huono ihmisten kanssa. Avioeron jälkeen hän ehkä vähitellen huomaakin, että muut ovat mielellään hänen kanssaan.
Lue lisää: