Kun lapsi muuttaa kotoa, kriisi on vanhemmille usein isompi kuin nuorelle itselleen. Päässä pyörii kysymyksiä ja pelkoja: miten se pärjää, pärjäänkö minä? Asiantuntija neuvoo, miten vanhemman ei ainakaan tule toimia.

 

Nuoren on luonnollista aikuistua, itsenäistyä ja muuttaa pois kotoa. Vaikka lapsen lähtöön olisi totutellut etukäteen, se on vanhemmille aina melkoinen muutos.

Lapsen muuttaminen omilleen voi nostattaa äidissä ja isässä esiin pelkoja ja ahdistusta: selviääköhän se nyt varmasti? Missä se liikkuu? Saako ruokaa syödäkseen? Muutto voi tuntua vanhemmasta myös ihan hyvältä: hyvä kun itsenäistyy eikä jää helmoihin pyörimään.

Minkälaisia neuvoja ja vinkkejä psykologi Matti Pesola antaa vanhemmalle, kun lapsi lähtee pesästä?

Päästä lapsesta irti

▶ Et ole menettämässä läheistäsi, mutta suhteenne muuttuu. Se on vain hyväksyttävä.

Sure ja varaudu

▶ Jotta hyväksyisit muutoksen, sinun on hyvä jollain tasolla surra sitä, että lapsesi lapsuus on ohi. Varaudu vaikeisiin tunteisiin. Saatat pelätä rakkauden tai suhteen menetystä, oman merkityksesi vähenemistä ja ulkopuolisuuden tunnetta.

Iloitse pärjäämisestä

▶ Huomaa, mikä muutoksessa on hyvää. Esimerkiksi vastuusi vähenee ja etäisyys tuo vapautta myös sinulle. Voit kokea iloa siitäkin, että oma lapsi pärjää. Kun etäisyyttä tulee, usein myös välit paranevat. Äidin tekemä ruokakin nousee uuteen arvoon.

Keskity itseesi

▶ Etsi omaan elämääsi uutta sisältöä.

Älä tuputa neuvoja

▶ Muista, että nuoren kodissa on nuoren omat säännöt. Älä tunkeudu. Tarjoa apua tarvittaessa, mutta älä tuputa. Vaikka et voi hallita nuoren elämää, voit ilmaista, että olet käytettävissä.

Ole fiksu aikuinen

▶ Itsenäistyminen on herkkää vaihetta. Nuoren tehtävänä on ponnistaa ulos kodista, ja rajut yhteenotot voivat olla siinä joskus tarpeellisia. Kun nuori piirtää rajojaan, hän saattaa olla välillä myös julma. Säilytä aikuinen itsesi. Ole avoin nuoren viesteille. Jos hän pyytää sinua kerran vuodessa kanssaan konserttiin, ole siitä ylpeä.

Palaa menneeseen

▶ Mieti omaa nuoruuttasi. Minkä ikäisenä itsenäistyit? Mitä puhuit vanhemmillesi? Nuori voi olla samanlainen kuin sinä tai varjella reviiriään tarkemmin kuin sinä.

Älä hylkää

▶ Kovin nuoren lähtöyritykset on hyvä panna kapinoinnin tiliin. Jos ottaa 14-vuotiaan lähtöhankkeet tosissaan ja suutuspäissään antaa hänen vain mennä, se merkitsee iskua nuoren turvan tarpeelle ja viestii hylkäämistä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.