Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uuvahtiko parisuhde puhumattomuuteen ja seksittömyyteen? Suhteen ja seksielämän eteen kannattaa nähdä vaivaa, sanoo seksuaali- ja pariterapeutti Jouni Pölönen.

–Parisuhde on monimuotoisuudessaan vaativin ihmissuhde, mutta parhaimmillaan myös suuri onnen ja ilon  lähde. Suhde, joka voi hyvin läpi yhteisten vuosien ja läpi erilaisten vaikeuksien, on arvokas.

–Koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua ongelmiin, jos ja kun sellaisia tulee, vakuuttaa seksuaali- ja pariterapeutti Jouni Pölönen.

Rohkeus puhua voi avata liiton solmut hyvinkin nopeasti. Vuosia suhdetta hiertänyt asia, jonka kumpikin on tiennyt tahollaan, saattaa saada ratkaisun melko helpostikin. Esimerkiksi miehen liian nopea laukeaminen yhdynnässä - ongelma, joka on monelle parille ikävän tuttu. Tähänkin vaivaan löytyy nykyisin apua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Välillä vaaditaan selvitystyötä pidempään, mutta vaivannäkö kannattaa. Voihan elämää olla edessä kymmeniä vuosia, eikä sen laatu ole samantekevää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–On parasta työntää syrjään eräänlainen parisuhteen taantumistila. Siinä asioista ei kyetä puhumaan eikä haasteita ratkaista, vaan puolisot tyytyvät epätyydyttävään tilanteeseen. Niin ei tarvitse olla.

Irti taantumistilasta

Taantumistilalla Pölönen tarkoittaa epätyydyttävää tilannetta, joka hyväksytään ikään kuin suhteeseen automaattisesti kuuluvaksi osaksi - meidän nyt kuuluu kärsiä tästäkin. Asia voi olla jotain, joka esimerkiksi heikentää seksin laatua tai vaikuttaa haitallisesti koko perheen vapaa-ajan viettoon. 

-Pari on liian sisällä ongelmassaan päästäkseen sen yli. Suhde on taantunut tilaan, jossa taistelutahto tai ymmärrys paremmasta puuttuu, kuvailee Pölönen.

Yksinkertainen ratkaisu voisi olla, että istutaan yhdessä pari kertaa kuukaudessa juttelemaan siitä, mitä meille kuuluu.

-Molemmat voivat vaikka kirjoittaa muutamalla sanalla paperille, mitä meidän kannattaisi tehdä toisin. Sitten vaihdetaan papereita ja todetaan, että näinhän asia onkin.

Sinä haluaisit muutosta tuohon, minä tähän, ja me molemmat voisimme olla onnellisempia.

 

Lue lisää seksuaalisuudesta parisuhteessa: Hyvä terveys 8 / 2016

 

Neljän äiti

Artikkelissa oli tuttua treffi-illoista lasten mentyä nukkumaan. Jos lapset menee sänkyyn 20.30-21 ja itse sammun lähes väkisin 21-21.30, niin ei siinä paljon treffailla. Miestä tuskin saan aamukahville 4.30, jolloin olisi (myös) rauhaisaa. Jutussa jäi huomioimatta ihmisten luontainen rytmi, joka voi parisuhteen osapuolilla olla erilainen.

  • ylös 16
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla