Lue, mitä kirjoja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja tuore tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa suosittelevat.

Helsinkiläiskodissa illat ovat lukuaikaa. Tietokoneet ja kännykät laitetaan syrjään, eikä televisiostakaan katsota uutisten lisäksi juuri muuta kuin Downton Abbey.

Pirjo Hiidenmaa ja Pekka Sauri lukevat uusia teoksia, jotta pysyvät selvillä, mitä maailmassa tapahtuu ja mistä keskustellaan.

- Mutta yhtä hyvä on lukea vanhoja ja joskus vähän sattumanvaraisestikin valittuja kirjoja, pariskunta pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä Pirjo Hiidenmaa suosittelee

Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Teos on henkilöhistoriaa, kirjallisuushistoriaa sekä runouden ja  modernismin oppitunti Suomen tunnetuimmasta kirjailijasta, jota ei kuitenkaan tunneta ihmisenä. Kirstinä kirjoittaa taitavasti ja mielenkiintoisesti. Tehtävä on ollut haasteellinen, sillä Kunnas ei ole säilyttänyt kirjeenvaihtoaan tai päiväkirjojaan eikä arkistoinut systemaattisesti aineistojaan."

Simone de Beauvoirin muistelmat

"Aloin lukea Simone de Beauvoirin moniosaista muistelmateosta kesäisin, nyt olen jatkanut talvellakin. Juuri nyt luen osaa Maailman meno, joka kertoo 1960-luvun alusta. Luen mikro- ja makrotason historiaa ja ajankuvausta de Gaullen valtaantulosta, Algerian kysymyksestä, kirjailijoiden elämästä ja pariisilaismiljööstä. Kirjallisuuden juju on, että voi irtautua omasta todellisuudesta ja eläytyä muuhun aikana ja paikkaan."

Jhumpa Lahiri: Tuore maa (Suom. Kersti Juva)

"Novellikokoelma Tuore maa käsittelee perheitä, puolisoiden ja  sisarusten suhteita. Ajatukset ja tapahtumat voisivat koskea keitä tahansa missä maankolkassa tahansa. Nämä sattuvat olemaan Amerikkaan asettuneita intialaisia; kukaan kirjan henkilöistä ei tosin puhu "intialaisista" vaan he kertovat olevansa bengalilaisia."

Näitä Pekka Sauri suosittelee

Panu Rajala: Tulisoihtu pimeään. Olavi Paavolaisen elämä

"Komea, kiehtova elämäkerta Olavi Paavolaisesta (1903-1964), joka avasi itsenäisen Suomen ikkunoita paitsi Eurooppaan, myös Etelä-Amerikkaan. Ristiriitainen, aatteellisesti häilyvä nykyajan etsijä vaikeni Synkkä yksinpuhelu -sotapäiväkirjan jälkeen kirjailijana, teki uuden uran Radioteatterin päällikkönä ja kuoli alkoholismin seurauksiin 60-vuotiaana. "

Philip Larkin: Collected Poems

"Britannian melkein-hovirunoilija Larkin (1922-1985) kiteytti lakonisesti, kauniisti ja joskus sarkastisesti vanhan imperiumin sodanjälkeisen muutoksen sääty-yhteiskunnasta materialismiin, kaupallisuuteen ja populaarikulttuuriin. Kirjassa on kaihon tenhoa."

Yhteinen suosikki

Risto Lehmusoksa & Ritva Lehmusoksa: Jean Sibeliuksen pöydässä

"Lehmusoksien kulttuurihistorialliset ruokakirjat ovat hienoja ja kiehtovia. Tästä olemme lukeneet vasta esitteitä. Kirjakaupasta se oli lopussa, mutta luotamme aikaisempien teosten laatuun ja odotamme kirjaa innokkaasti. Tästä voisi löytyä joulureseptejä. Musiikki on jo valittu."
 

Pirjo Hiidenmaa
ikä 55
ura Filosofian tohtori, suomen kielen tutkija, tietokirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa vuoden 2015 alusta.
Toiminut johtajana mm. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa, Suomen Akatemiassa ja Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniassa.
Julkaissut useita tietokirjoja ja oppikirjoja suomen kielestä.
perhe Avioitui Pekka Saurin kanssa vuonna 2001. Kaksi aikuista lasta edellisestä liitosta, tytär Pekka Saurin kanssa.

Pekka Sauri
ikä 60
ura Filosofian tohtori, psykologi, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.
Vihreiden puoluesihteeri 1990–91 ja puheenjohtaja 1991–1993.
Yölinja-radio-ohjelman juontaja 1987–2002.
Kirjoittanut useita kirjoja, joista uusin, Parempaa kuin seksi, ilmestyi lokakuussa 2014.
perhe Kolme aikuista lasta aiemmasta liitosta, tytär Pirjo Hiidenmaan kanssa. Yksi lapsenlapsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla