Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Kaikkien aikojen kiehtovin lääkäripalstan keskustelu käytiin Eeva-lehdessä vuonna 1970:

Kysymys: ”Olenko mahdollisesti syönyt liikaa lakritsia, kun peräaukkoni on musta?" Epätietoinen opiskelija.

Vastaus: ”Ette varmasti, ei se kenelläkään mikään sinisilmä ole - keskittykää varsinaiseen opiskeluaiheeseenne.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luin lääkäripalstoja innokkaasti jo lapsena, mutta tähän elämää suurempaan keskusteluun tutustuin opiskeluaikoinani. Sitaatti julkaistiin ”Jyviä ja akanoita”-kokoelmakirjassa vuonna 1988.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityisesti lääkärin loppukaneetti viehätti minua. Otin sen ohjenuorakseni. Aina kun joku turhanaikainen huoli tuntui vaivaavan mieltä, muistelin tuota napakkaa kehotusta: ”Keskittykää varsinaiseen opiskeluaiheeseenne”.

Sitä paitsi nimimerkki Epätietoinen opiskelija kävi varoittavasta esimerkistä. Hänen kohtalonsa muistutti siitä, mihin keskittyy sellainen ihminen, joka ei keskity varsinaisiin opintoihinsa.

Mietin kyllä myös, oliko epätietoista opiskelijaa olemassakaan. Kysymys vaikutti kieli poskella rustatulta. Toisaalta 1970-luvulla lääkäripalstat olivat tulvillaan omituisia kysymyksiä.

Kaikki se, mistä ei kehdattu Osuuskaupan portailla puhua, näytti pursuavan lehtien palstoille.

Jos epätietoinen opiskelija oli olemassa ja jos hän oli lähettänyt kysymyksensä aidon huolen vallassa ja pitkällisen itsetutkiskelun päätteeksi, vastauksen oli täytynyt tuntua hänestä tyrmistyttävän tylyltä.

Lääkäripalstaa lukiessa tulee aina miettineeksi, saiko kysyjä pulmiinsa vastauksen. Lakritsin vaaroja koskevassa kysymyksessä lukijaa vaivasi suorastaan piinallinen epätietoisuus.

Onneksi aika tekee joskus yllättäviä silmukoita. Vuonna 2008 menin ja höpötin jossakin haastattelussa tästä lääkäripalstamuistostani.

Kului pari päivää, sitten sain sähköpostia helsinkiläiseltä diplomi-insinööriltä Timo Tolsalta: ”Silmiini sattui haastattelusi, jossa siteeraat lehden lääkäripalstaa vuosien takaa. Itse asiassa kysymyksen ja vastauksen ilmestymisestä on jo 38 vuotta. Tiedän historian sattuneesta syystä hyvin, kysymyksen lähetin minä veljeni kanssa.

Jutun juoni oli seuraava: autoin veljeäni hänen graduunsa liittyvien postitusasioiden tiimoilla opiskelijakaksiossa Kalliossa, kun viereisessä huoneessa lehteä lukenut äitimme puuskahti ällistyneenä: ’Täällä joku kyselee lääkäripalstalla, että onko terveydelle vaarallista, jos napa irtoaa. Sehän on sama kuin jos kysyisi, onko syönyt liikaa lakritsia, kun on peräaukko musta.’

Muuta ei tarvittu. Vilkaisimme veljeni kanssa toisiamme ja tuota pikaa hän tekstasi tussikynällä ruutupaperille kysymyksen: ’Olenko mahdollisesti syönyt liikaa lakritsia, kun peräaukkoni on musta? - Epätietoinen opiskelija.’

Postitimme kirjeen Eeva-lehden Lääkäri vastaa -palstan pitäjälle Jaakko Talalle elokuussa 1969. Eevan numerossa 2/70 saimme tosiaan vastauksen: ’Ette varmasti, ei se kenelläkään mikään sinisilmä ole — keskittykää varsinaiseen opiskeluaiheeseenne.’

Pakkohan niin oli tehdä, lääkärin määräyksestä. Veljeni valmistui hiukan yöhemmin valtiotieteilijäksi, minusta tuli diplomi-insinööri. Hauska havaita, että kyseinen pulma ja ratkaisu siihen on elänyt laajemmankin elämän.”

Saa sanoa, että kirje riemastutti minua. Tekee aina hyvää, kun palaset loksahtelevat kohdalleen, ja tällä nimenomaisella palasella tuntui olevan jo miltei kulttuurihistoriallista arvoa.

Jätän pohdittavaksi, kuinka laajalti tämä viisaan lääkärin neuvo on vaikuttanut suomalaisten korkeaan koulutustasoon.

Lue lisää Tammisia

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla