Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Tämän lehden lukijana oppii ihailemaan terveysalan asiantuntijoita. Heillä on valtavasti tietoa, ja heitä on paljon — aina löytyy joku joka tuntee yksityiskohdat ja osaa antaa vinkkejä.

Minkä hyvinvoinnin alueen asiantuntijaksi minä voisin ryhtyä?
Sivulauseen rytmityksen? Puoli­pisteen käytön?
Vai olisiko juuri neuvottomuus minun erityisaluettani? Siis elämän amatööriys, alttius epäonnistua, taipumus vaipua huoliin?

Nämä ominaisuuteni ovat nimittäin johtaneet siihen, että minua on lohdutettu ja kannustettu elämän varrella paljon. Minulle on kertynyt asian­tuntemusta kannustuksen vastaan­ottamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki kannustajat tarkoittavat hyvää. Mutta jotkut kannustamisen tavat ovat vielä parempia kuin toiset. Tämän kokemuspohjaisen tiedon yritän nyt hyödyntää kokoamalla omat kannustusvinkkini:

Kuinka kannustaa voimatonta?
Jos lähimmäisesi tuskittelee ongelmiaan, älä kauhistele äläkä vähättele näitä ongelmia. Sinun ei tarvitse ylipäätään käsitellä niitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuntaa sen sijaan huomio toisen voimavaroihin. Kysy häneltä, onko hän unohtanut kaikki kykynsä ja ruvennut kuvittelemaan, miten käy jos asioille ei tee mitään. Muistuta että ongelmat ovat ongelmia vain siihen asti, kunnes ne joutuvat kohtaamaan ihmisen hämmästyttävät voimat.

Voit myös mainita, että pulma­tilanteet pitävät ihmisen vireessä,
liikkeessä. Vakuuta kuitenkin lopuksi, että ongelmat raukeavat heti, kun ihminen muistaa taas voimansa.

Kuinka rohkaista murheellista?
Jos joku paljastaa sinulle murheensa, älä kiirehdi kertomaan, että olet itse kokenut saman ja paljon pahempaakin. Yritä sen sijaan kuunnella, mitä toinen sanoo. Et tarvitse terapeuttisia kykyjä, riittää että olet paikalla.

Kun seuraavan kerran tapaat murheellisen, älä pidä häntä murheittensa muistomerkkinä. Anna hänen olla jälleen kokonainen, tavallinen ihminen.

Jos murheet johtuvat jostakin aivan konkreettisesta, esimerkiksi siitä, että toinen on joutunut rahapulassa vaihtamaan autonsa polkupyörään, älä suotta kainostele asiaa toisen puolesta. Kokeile sen sijaan rentoa hyväntuulisuutta: ”Fillaristit rokkaa!”

Kuinka lohduttaa loukattua?
Jos joku tuntee, että häntä on kohdeltu huonosti ja että ihmiset ovat olleet hänelle töykeitä, on hyödytöntä etsiä lieventäviä näkö­kulmia. Haluaisit kenties sanoa, että ”ei ne tarkoittaneet mitään pahaa”
tai että ”niillä oli vain huono päivä”, mutta tällaiset puheet eivät nyt auta.

Loukattu saattaa liioitella kärsimäänsä vääryyttä, mutta kohtuuden aika ei ole vielä. Nyt on lohdun aika.
Sano että ymmärrät loukattua ja että olet hänen puolellaan ja että kukaan ei saa kohdella häntä huonosti.

Kuinka neuvoa avutonta?
Jos joku valittaa, että hän ei osaa maalata, kirjoittaa, kaivaa ojaa tai kutoa, sano että kuka sitä nyt kaikkea osaisi ja että mikä pakkomielle se akvarelli, romaani, oja tai villasukka muka on.

Kun avuton seuraavan kerran soittaa ja sanoo, että hän on nyt aloittanut työt mutta ne sujuvat huonosti, sano että tuloksilla ei ole tässä vaiheessa mitään merkitystä. Nyt pitää vain tehdä lisää sellaista, josta ei vielä tiedä, mitä se on.

Kun avuton soittaa vielä kerran ja sanoo, että hän on nyt tehnyt lisää mutta hänestä tuntuu edelleen hankalalta, sano että on tässä muillakin ongelmia ja että ei tarvitsisi koko ajan rimputella.

Jos se toinen mutisee siihen jotakin poikkipuolista, sano hänelle ystävällisesti mutta napakasti että hän pärjää varmasti hetken omillaankin ja lopeta sitten puhelu.

Se nimittäin tekee meille iänikuisille ruikuttajille pelkästään hyvää! 

Lue lisää Tammisia

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla