Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Työelämän tärkeimmät taidot: osata sopeutua, muuttua, oppia, verkostoitua, neuvotella, keskustella.

Ja mik√§p√§ siin√§ ‚ÄĒ mutta kun t√§m√§ sama luettelo on tosimiehen kykyjen puutelista. Ei ihme, ett√§ mies on pulassa.

Jos miehen miehekkäimmän, naisesta poikkeavan luonteenpiirteen tiivistäisi yhteen sanaan, se olisi joustamaton. Koko miehen koulutus tähtää joustamattomuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensin rämmit läpi poikavuosien ketteryysradan, keräät kovuutta ja rohkeutta ja jääräpäisyyttä tai itket ja keräät. Sama koulutus jatkuu armeijassa ja urheiluporukoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siinä sivussa kuulet vähän väliä, mitä et saa olla ja mitä et saa tehdä. Miehekkyys määritellään aina kieltojen kautta. Käytännössä mikä tahansa teko voi paljastua ämmämäiseksi.

Esimerkiksi Nato-kansan√§√§nestyksen ehdottaminen on ep√§miehek√§st√§. Niin v√§itettiin er√§√§n sanomalehden p√§√§kirjoituksessa: ‚ÄĚIsot miehet ja
kansan√§√§nestyksest√§ ruikuttaa.‚ÄĚ

On kymmeniä tapoja olla epämiehekäs ja vain yksi, salaperäinen tapa olla oikea mies.

Joten varminta on olla yleisesti ja erittelemättä hiukan uhmakas.

Ja n√§in olemme kouluttaneet √§ij√§n, hahmon joka ‚ÄĚtiet√§√§ itte‚ÄĚ ja ‚ÄĚtekee itte‚ÄĚ. ‚ÄĚMun talo‚ÄĚ, sanoo t√§m√§ √§ij√§mme, ‚ÄĚmun auto, mun tyt√§r.‚ÄĚ Vaikka vieress√§ istuisi se toinen, jonka kanssa on oltu 30 vuotta naimisissa ja joka ihan yht√§ lailla omistaa sen talon.

Joustamatonkin olento menestyy maailmassa, jos maailma muuttuu hitaasti. Niin kuin se muuttui viimeiset satatuhatta vuotta.

Nämä viimeiset ajat ovat olleet miehelle hiukan hankalampia. Naisia suihkii ohi molemmin puolin ja kaikilla niillä konsteilla, joita mies ei pitänyt minään.

Mies ei k√§y kursseilla, ei ainakaan, jos kurssin otsikossa on sana ‚ÄĚhyvinvointi‚ÄĚ, ‚ÄĚviestint√§‚ÄĚ tai ‚ÄĚopetus‚ÄĚ. Jos mies kuitenkin koulutukseen eksyy, h√§n taantuu 13-vuotiaan tasolle, tekee paperista lennokin ja kirjoittaa palautteeseen: ‚ÄĚHuonot penkit nukkua.‚ÄĚ

Mies ei hoidata itseään, ei varsinkaan epämääräisiä vaivojaan. Kuinka äijä suostuisi antamaan elämänsä ohjakset jollekin toiselle?

Mies ei osallistu kulttuuritilaisuuksiin.

Eräs italialainen tiedemies ehdotti aikoinaan, että apina ja ihminen pitäisi risteyttää. Näin saataisiin kuulemma uutteria ja vahvoja työntekijöitä raskaisiin hommiin. Ehdotus oli varmaankin kieli poskella tehty, sillä tällaisia olentojahan on jo: me miehet.

K√§rjistys, kyll√§. Mutta mik√§ siin√§ on, ett√§ kuulostaa ep√§uskottavalta lausua vastaavia k√§rjistyksi√§ naisesta. ‚ÄĚKursseilla naiset taittelevat lomakkeista lennokkeja...‚ÄĚ Ei vain t√§sm√§√§.

Jos maan jokaisen kaupungin jokaisessa puistossa istuisi aamupäivisin joukko ämmiä juomassa viinaa, ilmiötä kauhisteltaisiin laajalti. Naisia ruvettaisiin haalimaan puistosta takaisin yhteiskunnan tehtäviin.

√Ąijist√§ ei ole niin v√§li√§, sill√§ heid√§n ongelmiinsa on totuttu ja heid√§n ty√∂ns√§ v√§henev√§t maailmasta muutenkin. Ja kun ty√∂ik√§isen suomalaismiehen yleisin kuolinsyy on alkoholi, t√§ytyyh√§n miehen juoda.

Jos nuorten syrjäytyminen koskisi erityisesti nuoria naisia, tähän järkyttävään ilmiöön puuttuisivat muutkin kuin pari työryhmää.

Nuorista miehistä ei ole niin väliä, sillä he ovat itse antaneet ymmärtää, että pojat on poikia ja että mies menee ja mies tulee.

K√§rjistyksi√§, kyll√§. Mutta mik√§ siin√§ on, ett√§ kuulostaa ep√§uskottavalta lausua vastaavia k√§rjistyksi√§ naisesta. ‚ÄĚNainen on pulassa...‚ÄĚ Ei vain t√§sm√§√§.

Se lohtu tässä sentään on, että mies on parhaimmillaan pulassa. Jousteta ei, muututa ei, mutta tiukan paikan tullen sitten kuitenkin toimitaan: katsotaan miten päin maailma makaa ja miten siinä nyt selviää.

Kamalan ähinän kanssa ehkä, mutta toimitaan.

Lue lisää Tammisia

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

Sen verran joustan, että sanon; olipa hyvä ja asiantunteva artikkeli. Olisi oltava sellainen taju tai kyky kokea päivätajunnassaan eri aikakausina elettyä elämää, eli 'muistaa' sitä (mm. leirit, koulut, harrastukset ja matkat), jotta voisi elää rakentavaa ja rikasta elämää josta olisi jaettavaa toisillekin. Muuten elää helposti putkessa kärsien ja lievitystä hakien ja sijaistoimintoja tehden. Traagista! Tää on varmaan monella tällaista.

mies 43 v hki

  • yl√∂s 14
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla