Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Yksinäisyys ahdistaa mutta miten voittaa ujoutensa? Ja miten selvitä, jos tulee torjutuksi? Psykologi ja psykoterapeutti Mikael Saarinen vastaa.

Olen ujo nuori poika. Joku voisi pitää minua nörttinä. Minua hävettää kysyä tätä ja toivon, että tässä käytettäisiin nimimerkkiäni. Olen huono lähestymään naisia. Sitten kun teen niin, saan torjuntaa, ja se ahdistaa ja masentaa entisestään. Torjunnan saaminen naisilta aiheuttaa sen, että menen yhä syvemmälle pelien ja internetin maailmaan. Yksinäisyys ahdistaa ja pelottaa minua. En yhtään tiedä mitä tehdä, että saisin lähestymiskammoni naisiin katoamaan. Luokallani on poikia, jotka pyörittävät useampaa naista yhtä aikaa ja kerskailevat valloituksillaan. Tämä nostaa raivon pintaan. Mitä minun pitäisi tehdä tai lukea, jotta voisin lähestyä naisia niin, että se ei aiheuttaisi heidän puoleltaan torjuntaa? KOOPEE

Parisuhteen solmiminen tai yksin jäämisen valitseminen ovat elämän suurimpia haasteita. Sen oikean löytäminen ja suhteessa pysyminen eivät ole helppoja tehtäviä kenellekään. Erotilastot ovat huimat ja Mielenterveysseuran kriisipuhelimen yhteydenotoista jo viidesosa koskee yksinäisyyttä.

Silti yksinäisyyden kokemusta vähätellään. Siihen on vaikea samaistua, jos oma sosiaalinen elämä on sujunut helposti. Lisäksi sinkkuna olemista romantisoidaan etenkin mediassa. Yksin oleville tarjotaan lohdutukseksi tilastoja siitä, että enemmistöllä parikymppisistä ei vielä ole vakituista suhdetta tai että Suomessa on yli miljoona yhden hengen taloutta. Lisäksi yksinäinen saa helposti neuvoja ”pitää silmät auki ja yrittää enemmän”. Kokemukseni mukaan tämä vain lisää ahdistusta. Kaikesta tästä huolimatta toivoa on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terapiassakin puhutaan paljon yksinäisyydestä. Neuvojen ja kikkojen etsimisen sijaan käsittelemme usein suhteen haluamista elämänarvojen ja tunteiden näkökulmasta. Ehkäpä sinunkin kannattaisi kysyä ennemmin, minkälainen olisi sinulle sopiva suhde vastakohtana ajatukselle ”on pakko saada nainen”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yllättäen ihmiset osaavat huonosti kuvata, mitä he todella haluavat. Vastaukseksi tulee mediassa toistuvia laatumääritteitä, kuten että toinen olisi hyvännäköinen, urheilullinen, omaisi samoja kiinnostuksen kohteita tai pitäisi matkustelusta. Tällaisista toivelistoista ei ole hyötyä — päinvastoin ne lisäävät paineita puolin ja toisin.

Ehkä sinä voisit kirjoittaa, millainen olisi sinulle hyvä suhde. Katsoisit ikään kuin kameran läpi, miten toisesta välittäminen näkyisi ja miten viettäisitte aikaa yhdessä. Kirjoituksesi mukaan et ole hakemassa naisen pyörittämistä tai valloittamista vaan jotain muuta. Mitä se olisi? Tämän tehtävän tekeminen antaa paljon puheenaiheita toisen sukupuolen kanssa: yksi tärkeä smalltalk-aihe tutustumisvaiheessa kun on se, mitä todella odottaa kumppanilta, suhteelta ja yhteiseltä ajalta.

Tuot kirjeessäsi esiin myös häpeän ja torjutuksi tulemisen tunteet. Syinä näihin ovat mielestäsi tietyt piirteesi, kuten ujous tai ”nörttiys”. Haet niihin helpotusta vetäytymällä pelien ja netin pariin. Se taas puolestaan lisää yksinoloa, toivottomuutta ja nostattaa pintaan epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen ja jopa raivoa: miksi muut onnistuvat tässä niin helposti? Sinänsä esittämissäsi ajatuksissa ja tunteissa ei ole mitään kummallista tai väärää, mutta ne kuormittavat ja lannistavat jyllätessään takaraivossa.

Olisikin hyvä, että pystyisit käsittelemään omia häiritseviä tunteitasi ennalta niin, että ne eivät kiehu sisälläsi mahdollisissa tapaamisissa tai niiden suunnittelussa. Pieni jännittäminen kuuluu ensitapaamisiin, mutta se ei saa olla pääosassa.

Sen sijaan että yrität miettiä, mitä sinun pitäisi tehdä onnistuaksesi, voit keskittyä toiseen ja vuorovaikutukseen. Yksi hyvä keino rauhoittaa omia ajatuksia ja tunteita on niin kutsuttujen tietoisuus­taitojen päivittäinen harjoittelu. Hyviä ohjelmia löytää internetistä, You­Tubesta ja puhelimien sovelluskaupoista esimerkiksi hakusanoilla mind­fulness tai loving kindness.
Elämä sisältää päivittäin pienempiä ja suurempia vastoinkäymisiä, mutta läsnäolevana niitä on helpompi kohdata. Näin energiaa ja  toivoa jää uusiin tutustumisyrityksiin. Niitä tarvitaan usein paljon ennen kuin se oikea löytyy: oikeaan aikaan ja oikealla tavalla pokaamisen sijaan.

Kumppanin löytämisen vaikeudesta kertova kotimainen dokumentti Love&Engineering on juuri tekeillä. Sen trailerin katsominen voi antaa lohtua siihen, miten eri tavoin me ihmiset yritämme tätä keskeistä ja vaikeaa elämänkysymystä ratkoa.

Lue lisää
Ujoudesta ja yksinäisyydestä

Lisää psykologin vastauksia löydät täältä.

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla