Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Autoilu ei ole himohommaa kesälläkään, mutta talvella se on silkkaa kauhua. Miten rattikammosta pääsee eroon, psykologi Sanna Aulankoski?

Olen keski-ikäinen nainen ja pelkään ajaa autolla. Kävin autokoulun 35-vuotiaana, kun muutimme maalle. Aluksi meillä oli vain yksi auto ja mies kuskina, kun en halunnut ajaa epävarmuuteni vuoksi. Nyt minulla on oma auto ja kesällä ei ole mitään ongelmaa ajamisessa (tosin kaupunkiajoon ei vieläkään suostu). Talvikelien alettua pelko iski taas. Puolen yön aikaan käyn tarkistelemassa verhon raosta, minkähänlainen keli on aamuksi tulossa, hyppäänkö naapurin kyytiin vai uskallanko ajaa töihin itse? Yhden kerran olen saanut ajettua autoni ojaan 60 kilometrin vauhdista, kun satoi ali­jäähtynyttä vettä, mutta siitä pääsin mielestäni hyvin ylitse. Pelko palasi myöhemmin. Haluaisin kovin päästä pelkoni herraksi, keinot on vain hukassa. Koen että itseni pakottaminen ajamaan vain hankaloittaa tilannetta.
ARKAILIJA

Pelot eivät ole pelkästään huono asia. Ne estävät ryhtymästä tekoihin, joilla voi olla jopa kohtalokkaita seurauksia. Etenkin liikenteessä tietty määrä pelkoa kuuluu asiaan; maanteillähän onnettomuuksia myös tapahtuu. Pelon vastakohta ei ole rohkeus, vaan uhkarohkeus. Ihminen, joka ei lainkaan pelkää, ottaa liian suuria riskejä. Sopivasti pelkäävä mitoittaa toimensa realistisesti niin omiin taitoihinsa kuin ulkoisiin uhkiin. Liiallisista peloista on kyse vasta pelkojen estäessä elämästä haluttua elämää.

Taitojen tai tottumuksen puute ja ikävät kokemukset voivat aiheuttaa ajojännitystä. Jos kokee omat ajotaitonsa puutteellisiksi, kannattaa harkita lisäopin mahdollisuutta. Etenkin pitkän tauon jälkeen ajotunnit voivat tuoda tarvittavaa varmuutta.  

Joskus liikenneonnettomuuteen joutuminen tai sellaisen näkeminen aiheuttaa traumaattisen kokemuksen. Traumassa järkyttävä tilanne jää muista muistijäljistä erilliseksi, ikään kuin koteloituneeksi muistoksi. Sellainen muisto voi aiheuttaa painajaisia, hallitsemattomia takaumia ja pelon aiheuttanutta tilannetta muistuttavien tilanteiden välttelyä. Traumaattisesta reaktiosta kärsivän elimistö on jatkuvassa hälytystilassa. Joskus traumaoireet ilmenevät heti tapahtuneen jälkeen, joskus vasta kuukausien tai vuosien kuluttua. Niin sanotusta post-traumaattisesta stressihäiriöstä puhutaan, kun oireet kestävät yli kuukauden. Niistä vapautuminen edellyttää usein traumamuiston työstämistä terapian avulla.

Kirjeesi perusteella on vaikea sanoa liittyvätkö pelkosi mainitsemaasi onnettomuuteen. Liittyivätpä ne siihen tai eivät, voit saada apua ongelmaan altistushoidosta. Sen avulla opetat aivojasi reagoimaan pelottaviin tilanteisiin pelon sijaan luottamuksella.

Aloita määrittelemällä kaikkein haastavin ja helpoin tilanne sekä muutama väliporras niiden välille. Haasteellisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat vuodenaika, sääolosuhteet, paikka, viikonpäivä, kellonaika ja se, oletko liikkeellä yksin vai yhdessä. Sinulle vaikein tilanne saattaa olla kaupunkiajo talvella yksin.

Määriteltyäsi haastetasot aloita tilanteiden kohtaaminen helpoimmasta ja siirry seuraavalle tasolle saatuasi riittävästi onnistumisen kokemuksia. Onnistumisena voit pitää tilannetta, jossa olet pystynyt sietämään ahdistusta antamatta sen häiritä ajamistasi. Voit toteuttaa ohjelmaa yksin, miehesi, ystäväsi tai ammattiauttajan tuella.

Hyötyä voi olla myös levollisuuden opettelusta. Voit käyttää rauhoittumisessa itsellesi tuttuja tapoja tai opetella uusia. Itse ajotilanteeseen sopivia rentoutumisen keinoja ovat esimerkiksi syvään hengittäminen, hyräily tai rauhoittavan musiikin kuuntelu.

Kaikessa itsensä kehittämisessä motivaatio on tärkeä. Jos naapurin kyyti on mukava, pelot saattavat antaa alibin luistaa ikävistä velvollisuuksista tai ne eivät rajoita elämää merkittävästi. Silloin harjoitteluun sitoutuminen voi olla vaikeaa. Jos taas koet ajamisesta seuraavan elämääsi riittävästi hyviä asioita, saavutat tavoitteesi tilanteiden kohtaamisen myötä varmasti.

Lisää psykologin vastauksia löydät täältä.

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jokaisesta kerran tupakkaa maistaneesta ei tule nikotiiniriippuvaista eikä yksi rulettikierros tee peliriippuvaiseksi. Miksi sama puuha kuitenkin kehittyy jollakin sairaudeksi, toisella ei?

– Masennus ja ahdistuneisuus saattavat lisätä riskiä riippuvuuksiin. Ihminen helpottaa syystä tai toisesta hankalaa oloaan keskittymällä intohimoonsa, ja ajan myötä tekeminen muuttuu pakkomielteeksi, sanoo psykiatrian ja päihdelääketieteen professori Solja Niemelä.

– Se, mikä aiemmin toi mielihyvää, muuttuukin keinoksi poistaa ahdistuneisuutta.

RIIPPUVUUSSAIRAUKSIEN, kuten alkoholismin, tiedetään olevan 50–70-prosenttisesti periytyviä. Alttius on geeneissä. On pitkälti perinnöllistä, millä tavoin kukin kokee päihteiden vaikutuksen.

Kenestäkään ei kuitenkaan tule automaattisesti alkoholistia, vaan sairaus puhkeaa altistavassa ympäristössä. Tämä tarkoittaa ympäristöä, missä juomista saa jatkaa ilman vakavampia seurauksia.

– Lähipiirin arvot ja asenteet vaikuttavat valintoihin. Jos kaverit ja vanhemmat ovat tissutellet, juomista voi pitää myös opittuna.

Sekin tiedetään, että mitä miellyttävämmältä ensimmäinen kokeilu on tuntunut, sitä todennäköisemmin aineeseen syntyy riippuvuus. Näin ainakin kannabiksen polttajien keskuudessa.

TEMPERAMENTILLAKIN on vaikutuksensa. Kokeilunhaluisten riskinottajien uskotaan olevan alttiimpia addiktoitumaan, koska he hakevat vahvempia elämyksiä. Teorian mukaan varovaisemmat, turvallisuushakuiset eivät samaan tapaan innostu kiksien etsinnästä.

– Riippuvuudet ovat yleisimpiä niillä, joilla on epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. Säännöistä piittaamaton, väkivaltainen käyttäytyminen on alkanut jo nuorena. Se altistaa muillekin vakaville ongelmien elämän aikana, Solja Niemelä kertoo.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mikään ei riitä narsistille
Mieli
Mikään ei riitä narsistille

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tulinen rakastuminen pian eron jälkeen tuntuu hyvältä, mutta onko se järkevää?

Moni on kokenut sen itse. Tai tuntee jonkun, joka tietää, millaista on, kun rakastuu järjettömästi pian edellisen suhteen päättymisen jälkeen. Sivustaseuraajat eivät välttämättä usko, että siitä tulee mitään.

Psykologi Hannele Törrönen ei oikein pidä laastarirakkauden käsitteestä. Lohturakkaus kuvaa hänestä paremmin sitä, mistä on kysymys.

– Silloinhan petetty, tai vaikka leskeksi jäänyt, hakee yksinäisyyden järkyttämänä lohtua.

Rakastumiseen, toiseen ihmiseen tarrautumiseen ajaa ehkä tiedostamaton pakko, kun on joutunut luopumaan jostain ikuiseksi luulemastaan, Törrönen sanoo.

Fantasia vie

Lohturakastumiselle altis on ihminen, jonka tapana on reagoida vastoinkäymisiin ennemminkin toimimalla kuin lamaantumalla.

Rakkauden kohteeksi taas saattaa osua lähes kuka tahansa. Hän voi olla tavallisen hyväntahtoinen, ehkä itsekin yksinäinen ihminen, jota toisen osoittama kiinnostus imartelee. Kenties hän on hetkessä eläjä, joka ei suunnittele koskaan sitoutuvansa. Tai pahimmillaan toisen kaipausta hyväkseen käyttävä nais- tai miespuolinen Auervaara.

Oli kohde ihmisenä minkälainen tahansa, lohturakkautta etsivä tuskin pystyy näkemään hänen todellisia ominaisuuksiaan.

Hän sijoittaa uuteen rakastettuunsa piirteet, joita haluaisi tässä olevan, ja on sokea omiin haavekuviinsa sopimattomille piirteille.

– Lohturakkauteen syöksytään fantasia edellä, valtavalla intensiteetillä ja epätoivolla, vielä täydellisemmin kuin rakastumisessa yleensä, Hannele Törrönen tiivistää.

Ja koska alkuasetelma on tällainen, on suuri vaara, ettei uudesta suhteesta tule pysyvää.

Fantasiasta myös pidetään kaikin keinoin kiinni. Tarrautuminen voi saada groteskejakin piirteitä. Yhteen osuminen voi näyttäytyä rakastuneen silmissä suorastaan tähtiin kirjoitetulta:

”Onhan se johdatusta, että meidän mummot olivat kotoisin samalta paikkakunnalta! Eikö se ole merkki siitä, että me kuulutaan yhteen?”

Kahden kauppa

Joskus vain suhteen toinen osapuoli etsii lohturakkautta. Mutta myös kaksi, yhtä rankasti yksinäisyyden yllättämää saattaa löytää toisensa. Jos kumpikin näkee toisen vain omien haaveittensa summana, siinä on riskinsä.

Alun huumassa, kun oikeasti ei vielä lainkaan tunneta, saatetaan tehdä koko elämää ravisuttavia ratkaisuja.

Irtisanoudutaan töistä, että voidaan muuttaa yhteen uudelle paikkakunnalle, myydään omaisuus ja lähdetään reppureissulle maapallon toiselle puolelle…

Seurauksia on hankala korjata, jos arki onkin ihan mahdotonta.

Jos toistensa löytäneiden yksin jääneiden silmät eivät avaudu, valheellisesta unelmista kiinnipitämisestä voi tulla elämänmittainen tarina. Kumppanit eivät koskaan pysty näkemään toisiaan ihmisinä, joita he oikeasti ovat. He taistelevat saadakseen kumppanin mahtumaan itse keksimäänsä muottiin.

Haalistuva haave

Lohtua kaipaavan silmitön rakastuminen voi näyttää käsittämättömältä. Ehkä jopa koko tuttavapiiri epäilee alusta asti, ettei tuosta mitään tule. Siitä huolimatta, että rakastunut hehkuu onnea. Mutta epävarmuus on ehkä sittenkin kaiken aikaa muhinut sielun pohjalla.

– Ei ole harvinaista, että uutta rakasta ei silloin mielellään tuoda muille näytille.

”Kyllähän minä sen alusta asti tiesin, ettei se voi kestää”, on aika tavallinen kommentti sitten, kun mieli alkaa palautua tasapainoon ja realiteetit tunkevat mieleen. Silloin alkaa itsekin ymmärtää, miksi halusi pitää rakastetun näkymättömissä muilta. Se jokin, mitä ei halunnut ajatella, jota ei oikeasti voinut hyväksyä tai sietääkään, kenties nolotti ja hävetti. Tai ehkä vähitellen on alkanut tuntua siltä, että toinen on tahallaan antanut itsestään valheellisen kuvan. Esiintynyt jonain muuna kuin itsenään.

– Näin käy, kun esimerkiksi on kertynyt silkkaa faktaa siitä, että toinen onkin naimisissa toisaalla, tai taloudellisen hyödyn tavoittelija, tai ettei hänen alkoholinkäyttönsä olekaan se kaksi lasillista viiniä, kuten hän vakuuttaa, Törrönen luettelee.

Illuusioiden haihduttua edessä ovat todennäköisesti uudella tavalla vaikeat ajat. Nolottaa suunnattomasti, miten on kaikkialla ylistänyt löytämäänsä ihanaa rakkautta. Millään ei kehtaisi muille myöntää, että kaikki on ollut erehdystä ja petkutusta.

Ihminen vain

– Totta kai saa olla vihainen, jos tuntee tulleensa petetyksi, tai jos vaikka addiktiot ovat vieneet voiton ihmissuhteesta. Mutta ei sitä toista saisi silti demonisoida ihmisenä yleensä, Hannele Törrönen sanoo.

Vihaan ja katkeruuteen ei pitäisi jäädä. Eikä kannattaisi juuttua ajatukseen, että sekin minua huijasi ja taas kaikki meni pieleen. Ei ole häpeä tajuta olleensa niin palasina, että on kiihkeästi tarvinnut toista ihmistä.

– Eteenpäin elämässä vie sureminen, vaikka se vaikeaa onkin. Sen myöntäminen, että samalla kun on vapautunut jostain, mitä ei ole elämäänsä halunnut, on joutunut luopumaan myös yhdessä koetusta hyvästä.

Tässä vaikeassa paikassa olisi hyvä yrittää ymmärtää, että toinenkin osapuoli on todennäköisesti ryhtynyt suhteeseen omista syistään.

– Onhan aivan todennäköistä, että hänenkin mieltään painavat koetut menetykset, joiden vaikutukset hänessä elävät. Aikuismaisesti pitäisi yrittää hyväksyä sekin, että toisella on oikeus omiin valintoihin ja ominaisuuksiin.

Miten se menikään?

Kun lohturakastumisesta alkaa olla aikaa, pystyy taas omienkin mielentilojensa erittelyyn, hyväksyy sen, ettei juttu onnistunut. Tajuaa, että omat tarpeet ja kaipaukset muokkasivat rakkauden kohteen joksikin, mitä hän ei ollut.

Itsetutkiskelu voi myös johtaa siihen epämukavaan havaintoon, että olikin itse halpamainen. Silloin joutuu myöntämään vaikkapa, että on käyttänyt toista hyväkseen, kuten näyttääkseen eksälleen, että kelpaa kyllä muillekin.

Olisi inhimillistä tunnustaa motiivinsa myös hyväksikäytetylle ja pyytää anteeksi.

Myrskyisinkin, motiiveiltaan kummallinen rakkaustarina pitäisi saattaa päätökseensä toista tai itseään rikkomatta.

– Tilanteen tasaannuttua, kenties vasta vuosien päästä, voisi käydä vastapuolen kanssa taannoista romanssia läpi. Ei pahitteeksi, vaikka hyväntahtoisesti hymyillen ja huumorilla.

Suoraankin voi viimeistään siinä vaiheessa sanoa, miksi suhde oli omasta näkökulmasta mahdoton:

”Olet kuule ihana ihminen, mutta minulle ihan liian nuori” tai ”eihän siitä mitään tullut, koska eletään kokonaan eri maailmoissa.”

Rauhanomaisesta loppuratkaisusta seuraa yleensä pelkkää hyvää. Sen myötä koettu asettuu muistoksi muistojen joukkoon, osaksi elämäntarinaa.

– Entiset lohturakastuneet voivat ehkä sitten jatkaa hyvinä kavereina. ●