Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Miksi entinen seurustelukumppani kummittelee mustasukkaisen unissa, psykologi Sanna Aulankoski?

Olen ollut nykyisessä onnellisessa suhteessa kohta kaksi vuotta, mutta koko tämän ajan olen nähnyt säännöllisesti noin kuukauden välein painajaisia exästäni sekä muista tuntemistani miehistä, joista en pidä. Unessa toistuu aina tismalleen sama juoni, joudun jostain syystä seurustelemaan väkisin exäni tai jonkun muun tuntemani miehen kanssa ja ikävöin omaa miestäni valtavasti. Aamulla herään itkuherkkänä sydämentykytyksiin ja päänsärkyyn, ja painajainen vaikuttaa voimakkaasti mielialaani pitkälle päivään. Kuinka on mahdollista, että näen aina samanlaisen painajaisen, ja mistä se voi kertoa? Koskaan ennen en ole nähnyt samaa unta kuin kerran. Kärsin voimakkaasta mustasukkaisuudesta, ja olen miettinyt voiko se aiheuttaa painajaisia.
TIPSU

Unet ovat monella tavalla mysteeri. Ei tiedetä varmaksi, miksi niitä nähdään ja miksi ne ovat kulloinkin juuri sellaisia kuin ovat. Joidenkin mielestä unet ovat sisällöltään täysin sattuman­varaisia — toiset taas näkevät ne syvällisiksi alitajunnan viesteiksi. Totuus löytynee ääripäiden väliltä; unissa on todennäköisesti sekä mieltä että mielettömyyttä.

On mahdollista, että mieli työstää nukkuessa valveillaolon aikana karttuneita muistijälkiä. Unet ovat ikään kuin ihmiselle itselleen näkyvä puoli aivojen unenaikaista prosessointia. Työstäminen voi olla sekä kokemusten tiedollista arviointia että emotionaalisen tasapainon ylläpitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unien tunnetilat ovat — kuten Freudkin ajatteli — pelkoja ja toiveita. Tämä johtuu siitä, että ihminen on viettiensä pohjalta virittynyt ensisijaisesti kahtaalle: välttämään vaaroja ja kokemaan mielihyvää. Tässä valossa unet voivat olla sekä valvetilan tapahtumiin valmistavia että niitä korjaavia kokemuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unet ovat sekoitus konkreettisia mielikuvia ja symboliikkaa. Koska unessa tapahtuva psyykkinen työ on monitahoista, unen merkityksetkään eivät ole yksiselitteisiä. Kannattaakin välttää pitkälle vietyjä tulkintoja ja tarkastella unen herättämiä mielleyhtymiä osana nykyhetken elämäntilannetta. Voi kysyä itseltään: Mitä unessa tapahtui? Mitä mielikuvia, ajatuksia, tunteita ja kehollisia tuntemuksia se herätti? Miten nuo kokemukset asettuvat osaksi tämänhetkistä elämää? Viestivätkö ne tarpeesta muuttaa joitakin?

Kerrot painajaistesi aiheuttavan sinulle sydämentykytyksiä ja päänsärkyä ja vaikuttavan mielialaasi pitkälle päivään. Ikävöit unissa miestäsi. Et kerro, mitä muita tunteita sinussa herää — kenties ahdistusta tai pelkoa. Voisit miettiä, mihin mielikuviin kokemasi tunne — ahdistus, pelko tai muu — liittyy. Arvioi myös kumpi herättää sitä enemmän, ajatus suhteesta unissasi esiintyvien miesten kanssa vai miehesi menettäminen.

Jos ajatus suhteesta mainitsemiesi miesten kanssa aiheuttaa erityisesti vastenmielisyyttä, herää kysymys, oletko jossain vaiheessa kokenut joutuneesi elämään parisuhteessa vastentahtoisesti. Jos olet, unesi saattaa viestiä aiempien kielteisten kokemusten työstämisen tarpeesta. Jos taas ero miehestäsi herättää suurinta pelkoa, voi olla paikallaan miettiä suhdettanne ja olemistasi siinä.

Unesi saattavat liittyä mustasukkaisuuteen. Mustasukkaisuuteen kuuluu pelko toisen menettämisestä. Pelko puolestaan voi liittyä epävarmuuteen itsestä, aiheelliseen tai aiheettomaan luottamuspulaan tai rakastumiseen.

Suhteenne on kestänyt vajaat kaksi vuotta ja kerrot olevasi siinä onnellinen. Elät todennäköisesti vielä vaihetta, johon kuuluvat tavallista voimakkaammat tunteet. Tietty määrä mustasukkaisuutta on usein osa rakastumista, eikä sille välttämättä tarvitse tehdä mitään; sopiva epävarmuus toisen tunteista on vahvojen myönteisten tunteiden tarpeellinen kääntöpuoli.

Jos koet mustasukkaisuutesi kuormittavan mielenterveyttäsi tai uhkaavan suhdettanne, voit miettiä sen hallintaa seuraavien kysymysten avulla: Mitkä asiat suhteessanne puhuvat sen jatkumisen puolesta? Miten mustasukkaisuuden lievittyminen näkyisi elämässäsi? Mitä hyvää luottamuksen lisääntymisestä seuraisi sinulle ja miehellesi?

Lisää psykologin vastauksia löydät täältä.

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla