Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Miten auttaa juoppoa veljeä pilaamatta omaa elämäänsä? Psykologi ja psykoterapeutti Sanna Aulankoski vastaa huolestuneelle siskolle.

Veljeni on minua pari vuotta vanhempi viisikymppinen. Vanhempamme ovat hieman päälle seitsenkymppisiä. Veljeni alkoi käyttää alkoholia runsaammin kymmenisen vuotta sitten erottuaan vaimostaan. Ongelma on riistäytynyt käsistä ja elämän perusrakenteet ovat kärsineet. Naisystävät ovat vaihtuneet, työpaikat on menetetty ja veljeni on ajautunut velkakierteeseen.
Nyt hän on uudestaan naimisissa, mutta vaimo lähtee aina juomaputkien ajaksi muualle. Ajokortti on kuivumassa, mikä vaikeuttaa työntekoa. Hän elää kädestä suuhun. Jonkinlaista antabuksensyöntiyritystä on ollut ja joku lääkärikontaktikin, mutta motivaatio taitaa olla lyhytjänteistä.
Olemme yrittäneet auttaa veljeäni sekä henkisesti että taloudellisesti. Koskaan hän ei maksa takaisin. Hän myös valehtelee meille. En enää usko mitään, mitä hän sanoo. Vanhempieni selviytymiskeino taitaa olla ymmärtäminen ja auttaminen. Minulla on perhe, enkä halua pilata omaa elämääni veljeni vuoksi. Toisaalta pelkään, että hän vahingoittaa itseään. Minua suututtaa myös vanhempieni ymmärrys häntä kohtaan. Mitä tehdä, kun tilanne alkaa kiristää meidän keskinäisiä välejä? ALKOHOLISTIN SISKO

Ongelmissa kamppailevan ihmisen vierellä eläminen on kuormittavaa – usein jopa omien vaikeuksien kestämistä raskaampaa, koska mahdollisuudet vaikuttaa ovat rajatumpia. Asiaa saattaa pahentaa se, että samalla tulee helposti huolehdittua myös muun lähipiirin puolesta – sinäkin murehdit veljesi lisäksi myös vanhempienne puolesta.

Ratkaisun kannalta veljesi oma motivaatio on tärkeintä. Silti myös te läheiset voitte edelleen pyrkiä vaikuttamaan hänen elämäänsä. Yksi asia, minkä voisitte tehdä, on yhteinen keskustelu asian tiimoilta. Koska olet huolissasi kiristyneistä väleistänne, yhteinen kokoontuminen auttaisi ehkäisemään myös keskinäisiä kiistojanne. Ehdottaisinkin, että tapaatte kaksi kertaa – ensin vanhempienne ja kälysi kanssa ja sen jälkeen siten, että myös veljesi on mukana. Tai voitte kysyä häneltä, millä kokoonpanolla hän toivoisi tilanteestaan keskusteltavan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisessä tapaamisessa teidän tulisi keskustella kokemuksistanne ja sopia yhteisistä linjoista. Esimerkiksi humalassa olevaan henkilöön ei yleensä kannata pitää yhteyttä. Mahdollisten itsemurha-aikeiden varalle kannattaa sopia tietty – mahdollisesti ammattiauttajan – puhelinnumero, johon veljesi voi tarvittaessa soittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rahaa ei myöskään kannata lainata päihteiden käytön tukemiseksi. Velkaneuvojan tuki voisi olla veljellesi tarpeen. Toisessa tapaamisessa teidän tulisi kertoa veljellesi huolenne sekä selvittää, miten hän itse toivoo teidän tukevan häntä. Lisäksi teidän tulisi keskustella siitä, miten aiotte jatkossa menetellä yhteydenpidon ja käytännön seikkojen suhteen.

Voitte neuvotella veljesi asioista ilman ulkopuolista asiantuntijaa. Vielä parempi kuitenkin on, jos tapaamiseen osallistuu myös häntä hoitanut lääkäri. Jos lääkäri ei ole ehdottanut kyseistä tapaamista, voitte itsekin ottaa asian hänen kanssaan puheeksi.

Alkoholiongelman voittamisen tiellä voidaan erottaa kaksi virstanpylvästä; ensimmäisessä henkilö havahtuu näkemään juomisensa ongelmallisuuden ja toisessa alkaa aidosti haluta muutosta siihen. Näiden etappien välillä saattaa kulua vuosiakin. Jos henkilö kieltää vielä ongelmansa, ei toisten toimilla ole suurta vaikutusta. Silloinkin liiallisesta alkoholinkäytöstä kannattaa kuitenkin puhua, koska asian avoin käsittely voi auttaa ihmistä havahtumaan. Se, että veljesi on käynyt silloin tällöin hoidossa, viestii siitä, että hänellä on jo jonkinlaista ymmärrystä juomisensa haitallisuudesta.

Vaikka toisen elämään vaikuttaminen ei ole helppoa, kannattaa apua aina tarjota. Järjestämällä mahdollisuus yhteiseen keskusteluun ja sopimalla tukemisen pelisäännöt voitte olla varmoja siitä, että olette tehneet parhaanne.

Auttoipa neuvonpito veljeäsi tai ei, viestii se hänelle ainakin halustanne auttaa. Neuvottelun jälkeen teidän voi olla helpompi olla huolehtimatta asioista, joihin ette voi vaikuttaa.

Lue lisää

Alkoholi-teemasta

Lisää psykologin vastauksia löydät täältä.

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla