Besserwisser, marttyyri, simpukka... Kun kohtaat hankalan kiistakumppanin, on fiksuinta heittäytyä sovittelijan rooliin — ja pysyä silti jämäkkänä. Mutta miten?

1. Besserwisser

Besserwisser tietää aina kaiken paremmin. Riitatilanteessa hän on ylimielinen ja asettuu eri mieltä olevan yläpuolelle, sillä tämä on hänen mielestään yksiselitteisesti väärässä ja tyhmä. Besserwisserin asenne kielii luottamuksen puutteesta toisiin ihmisiin ja tarpeesta korostaa huonoa itsetuntoa. Kukkoilijan sisällä asuu usein itsestään epävarma persoona, joka hakee toisilta hyväksyntää.

Näin pärjäät bessewisserille:

Besserwisserin kanssa kannattaa jo alusta pitäen ottaa käyttöön jämäkkä keskustelutyyli ja sanoa suoraan, ettei suostu tallottavaksi. Besserwisserille voi myös antaa tunnustusta asioista, jotka hän hallitsee hyvin. Näin hän saa kaipaamansa kokemuksen siitä, että häntä arvostetaan.

2. Marttyyri

Marttyyri ottaa kiistatilanteessa syyt niskoilleen ja antaa ymmärtää, että riita on jälleen kerran hänen vikansa, totta kai. Näin hän viestittää toiselle, että tämä on epäreilua ja kääntynyt häntä vastaan. Marttyyrius on epäsuoraa aggression ilmausta. Marttyyriksi heittäytyvä ei pysty sanomaan reilusti ajatuksiaan ja väistelee toisen kohtaamista. Häntä harmittaa  oma kykenemättömyys, mikä kumpuaa ivana muita kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin pärjäät marttyyrille:

Marttyyrille on hyvä perustella omat ajatuksensa ensin asiatasolla, sitten vasta tunnetasolla. Marttyyrille voi viestittää, että suhteenne kestää myös sen, jos olette eri mieltä. Älä jumitu anteeksipyytelevän änkyttäjän rooliin, sillä juuri sitä marttyyri haluaa: helpon voiton toisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Simpukka

Simpukka ei suostu keskustelemaan vaan sulkeutuu tai yrittää poistua paikalta, sillä ei halua osallistua selvittelyyn. Syitä simpukan käyttäytymiseen voi olla monia. Käsiteltävä aihe voi olla outo tai pelottava, joten simpukka mieluummin luistaa tilanteesta. Tai jos toinen osapuoli on kovin puhelias, simpukka ei saa sanaa suustaan vaikka haluaisi.

Näin pärjäät simpukalle:

Viisaana keskustelijana autat simpukan alkuun antamalla hiljaisuuden edetä. Odota siis, äläkä ainakaan ala puhua hänen puolestaan  - tämä voi ajaa simpukan entistä syvemmälle kuoreensa.

Voit myös tukea pelkäävää tai hermostunutta simpukkaa rohkaisemalla häntä mukaan keskusteluun. Jos keksit simpukasta aitoja kiittämisen
aiheita, mainitse niistä, vaikka kyseessä olisi erimielisyystilanne. Kehut saavat simpukan tuntemaan, että hänen mielipiteensä on oikeasti arvokas.

Asiantuntijana psykoterapeutti Pirkko Hurme.

Lue lisää Mykkäkoulu seis

▶ Pysy rauhallisena, vedä henkeä tai laske kymmeneen. Vältä huutamista. Jos höyryt on pakko päästää ulos, tee se, mutta rauhoituttuasi ala sopia riitaa.

▶ Huolehdi, että kaikki osapuolet saavat sanoa sanansa. Älä jätä riitatilannetta roikkumaan niin, että joku tuntuu päässeen niskan päälle. Jos ratkaisuun ei päästä, ehdota, että keskustelette asiasta rauhassa huomenna.

▶ Älä koskaan polta siltoja riitakumppaniisi. Teet sillä palveluksen ennen kaikkea itsellesi. Tulevaisuudessa voi tulla tilanne, jossa joudutte kohdakkain. Silloin viisaasta ratkaisustasi on hyötyä kummallekin osapuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla