Sauna sopii mainiosti lihasten venyttelyyn ja rentoutukseen urheilun jälkeen. Myös suomalaisten rakkain kesäharrastus saunominen ja uiminen on turvallista, jos ei liioittele. Ohjeeksi saunomiseen sopii kohtuuden periaate.

Usein saunominen menee kohtuuttomaksi, kun koolla on isompi joukko. Silloin kannattaa muistaa, että ankara saunominen voi aiheuttaa joillekin terveysriskin. 6-7 keski-ikäisen suomalaisen joukossa on suurella todennäköisyydellä ainakin yksi, jolla on piilevä sepelvaltiomotauti, kohonnut verenpaine tai jokin muu vaaratekijä.

Sauna ei sovi äkillisiin tulehduksiin

Saunaan ei kannata mennä, jos flunssa on tuloillaan tai kuumevaiheessa. Löylyttely voi pahentaa ja pitkittää oireita. Saunominen vaikuttaa lisäksi ainakin teoriassa samalla tavalla kuin flunssaisena urheilu eli lisää sydänlihastulehduksen vaaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saunominen on niin ikään syytä jättää väliin, jos on vuotavia tai vetistäviä ruhjeita tai ommeltuja haavoja. Se ei ole eduksi myöskään tapaturmissa, rasitusvammoissa eikä selkäkivuissa, jos niihin liittyy turvotusta, punoitusta, kosketus- tai liikearkuutta. Lämmön vaikutuksesta turvotus ja särky nimittäin voimistuvat tällaisissa äkillisissä tulehduksissa. Sen sijaan toipumisvaiheessa saunominen tekee monien mielestä hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkut saunovat ehkäistäkseen kovan fyysisen rasituksen aiheuttamia harjoituskipuja. Lihaksia voi rentouttaa vaikka vihtomalla. Saunan lämpö sopii mainiosti myös urheilun jälkeiseen lihasten venyttelyyn ja hierontaan.

Juo vettä ennen saunomista

Elimistö kamppailee saunassa kuumuutta vastaan. Se yrittää estää lämpötilan nousua vilkastuttamalla pintaverenkiertoa ja hikoilemalla liikaa lämpöä pois. Molemmat ilmiöt vähentävät kiertävän veren määrää. Tällöin on vaarana, että verenpaine alenee, mistä voi seurata heikotusta ja jopa pyörtyminen.

Nämä haitat voi ehkäistä parhaiten juomalla ennen saunomista puolesta litrasta litraan vettä. Juominen on suositeltavaa varsinkin pitkän ja rankan ruumiillisen rasituksen jälkeen. Samalla tulee huolehtineeksi nestetasapainostaan, mikä kuuluu saunomisen perusasioihin. Jos saunoo pitkän kaavan mukaan eli käy löylyssä enemmän kuin pari kolme kertaa, nesteen nauttiminen on erityisen tärkeää.

Jalat edellä veteen

Saunottaessa on tärkeää käydä välillä vilvoittelemassa. Sehän on myös osa saunomisen nautintoa. Kuumasta saunasta ei ole kuitenkaan viisasta hypätä suoraan kylmään veteen, koska se kuormittaa sydäntä melkoisesti. Varsinkin sydänsairaiden ja niiden, joiden verenpaine on koholla tai erityisen matala, pitäisi malttaa jäähdytellä vähän aikaa ennen uimaan menoa.

Kaikille aikuisille oikea tapa mennä veteen on rauhallisesti jalat edellä. Kun vedessä ollaan napaa myöten, otetaan vettä kouraan ja kastellaan rintakehän yläosa, kaula ja kasvot. Vasta sen jälkeen kastaudutaan kokonaan.

Alkoholi lisää riskejä

Alkoholia ei ole hyvä juoda ennen saunaan menoa, koska se lisää terveysriskejä ja tapaturmien vaaraa. Varsinkin naisten, yli 50-vuotiaiden ja lääkkeitä syövien tulisi olla varovaisia. Saunakaljan aika on vasta saunomisen jälkeen.

Nauti turvallisesti

  • Sauno kohtuullisesti.
  • Juo vettä ennen saunaa.
  • Vältä alkoholia saunomisen yhteydessä.
  • Lähde uimaan hitaasti kiiruhtaen, erityisesti keski-iän jälkeen.
  • Jos sinulla on sydän- ja verenkiertosairaus, kysy saunomis- ja uimisohjeet lääkäriltäsi.
  • Saunominen ei ole hyväksi äkillisissä tulehdustaudeissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla