Avioero rikkoo parisuhteen ja uskottomuus järkyttää sitä. Seksuaaliterpeutti neuvoo eteenpäin.

Taas vapaa ja villi?

Arja on vuosi sitten eronnut 48-vuotias yliopistonopettaja. Hän oli naimisissa noin 20 vuotta ja lapset ovat 15- ja 18-vuotiaita.  Hän kaipaa seksiä, mutta ei haluaisi ryhtyä yhden illan suhteisiin ravintolassa tapaamiensa miesten kanssa. Sinkkumarkkinoilla on ihan eri säännöt kuin silloin joskus. Sitoutumista Arja ei kaipaa. Miten toimia?

Lähde rohkeasti liikkeelle omilla reunaehdoilla, omaa itseä kunnioittaen. Elämäntilanne on muuttunut ja myös seksuaaliset tarpeet tai toiveet suhteen laadusta ovat muuttuneet.

Yhdenillan seksiä on kyllä tarjolla. Toisaalta jos etsii hieman muutakin, niin siitä kannattaa pitää kiinni. Liikkeellä on varmasti samanlaisin toivein muitakin.

Tutustumistapoja on monia ja tutustuttua paremmin, voi kertoa vapaasti ja rehellisesti siitä mitä suhteelta toivoo. Seksuaaliterveydestä huolehtimiseen kuuluu omia rajoja kunnioittava ja nautinnollinen seksi, ilman pelkoa ja syyllisyyttä tai häpeää – ja luonnollisesti kondomin käyttö, ikä kun ei suojaa taudeilta.

Miten luottamus palaisi?

Juha ja Hanna ovat nelikymppinen pariskunta. Heillä on 4-, 6-, 12-vuotiaat lapset. Juha edustaa työkseen ja hänellä on ollut useita syrjähyppyjä kymmenen avioliittovuoden aikana. Hanna on ollut vuosia kotona lasten kanssa. Juha on sosiaalinen flirttailija, joka ei halua eroon perheestään mutta nauttii vieraiden naisten ihailusta. Sivusuhteet ovat paljastuneet Hannalle pikku hiljaa eikä hän enää luota Juhaan. Epäilee tätä kaikissa käänteissä ja on alkanut lukea Juhan meiliä ja tekstareita. Epäluottamuksen takia läheisyyden löytäminen on vaikeaa.

Tilanne on sen kaltainen, että Juha ja Hanna tarvitsevat ammattiapua, tilanne on vakava ja uhkaa perhettä, parisuhdetta sekä molempien omaa psyykkistä hyvinvointia. Uskottomuus on aina vakava asia, toisaalta tähän tilanteeseen liittyy myös osaltaan jonkinasteinen riippuvuus.

Tilannetta on hyvä lähteä selvittämään pikimmiten, sillä asiat jumiutuvat mielessä ja niiden käsittely estyy. Tästä seuraa se, että suhde ei kehity parempaan suuntaan, vaan luottamuspula ajaa tarkastelemaan ja epäilemään kaikkea ja kaikkia. Tämä taas on omiaan turhauttamaan Juhaa ja saattaa hänet vanhaan kuvioon.

Ammattiauttajan avulla on mahdollista päästä keskusteluun, jossa tapahtunut käydään läpi taustoiltaan ja merkityksiltään. Laajempi tilanteen ymmärtäminen oivalluksineen johtaa parempaan lopputulokseen kaikkien kannalta, myös lasten. Molemmilla on oma vastuu tapahtuneesta toipumiseen ja Juhalla on vastuu myös uskottomuudesta.

Vastaajana kliininen seksologi ja seksologian johtava asiantuntija Tarja Sandberg Väestöliitosta Helsingistä.


Lue lisää:

Anteeksiantamisesta
Erosta

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.