Avioero rikkoo parisuhteen ja uskottomuus järkyttää sitä. Seksuaaliterpeutti neuvoo eteenpäin.
Taas vapaa ja villi?
Arja on vuosi sitten eronnut 48-vuotias yliopistonopettaja. Hän oli naimisissa noin 20 vuotta ja lapset ovat 15- ja 18-vuotiaita. Hän kaipaa seksiä, mutta ei haluaisi ryhtyä yhden illan suhteisiin ravintolassa tapaamiensa miesten kanssa. Sinkkumarkkinoilla on ihan eri säännöt kuin silloin joskus. Sitoutumista Arja ei kaipaa. Miten toimia?
Lähde rohkeasti liikkeelle omilla reunaehdoilla, omaa itseä kunnioittaen. Elämäntilanne on muuttunut ja myös seksuaaliset tarpeet tai toiveet suhteen laadusta ovat muuttuneet.
Yhdenillan seksiä on kyllä tarjolla. Toisaalta jos etsii hieman muutakin, niin siitä kannattaa pitää kiinni. Liikkeellä on varmasti samanlaisin toivein muitakin.
Tutustumistapoja on monia ja tutustuttua paremmin, voi kertoa vapaasti ja rehellisesti siitä mitä suhteelta toivoo. Seksuaaliterveydestä huolehtimiseen kuuluu omia rajoja kunnioittava ja nautinnollinen seksi, ilman pelkoa ja syyllisyyttä tai häpeää – ja luonnollisesti kondomin käyttö, ikä kun ei suojaa taudeilta.
Miten luottamus palaisi?
Juha ja Hanna ovat nelikymppinen pariskunta. Heillä on 4-, 6-, 12-vuotiaat lapset. Juha edustaa työkseen ja hänellä on ollut useita syrjähyppyjä kymmenen avioliittovuoden aikana. Hanna on ollut vuosia kotona lasten kanssa. Juha on sosiaalinen flirttailija, joka ei halua eroon perheestään mutta nauttii vieraiden naisten ihailusta. Sivusuhteet ovat paljastuneet Hannalle pikku hiljaa eikä hän enää luota Juhaan. Epäilee tätä kaikissa käänteissä ja on alkanut lukea Juhan meiliä ja tekstareita. Epäluottamuksen takia läheisyyden löytäminen on vaikeaa.
Tilanne on sen kaltainen, että Juha ja Hanna tarvitsevat ammattiapua, tilanne on vakava ja uhkaa perhettä, parisuhdetta sekä molempien omaa psyykkistä hyvinvointia. Uskottomuus on aina vakava asia, toisaalta tähän tilanteeseen liittyy myös osaltaan jonkinasteinen riippuvuus.
Tilannetta on hyvä lähteä selvittämään pikimmiten, sillä asiat jumiutuvat mielessä ja niiden käsittely estyy. Tästä seuraa se, että suhde ei kehity parempaan suuntaan, vaan luottamuspula ajaa tarkastelemaan ja epäilemään kaikkea ja kaikkia. Tämä taas on omiaan turhauttamaan Juhaa ja saattaa hänet vanhaan kuvioon.
Ammattiauttajan avulla on mahdollista päästä keskusteluun, jossa tapahtunut käydään läpi taustoiltaan ja merkityksiltään. Laajempi tilanteen ymmärtäminen oivalluksineen johtaa parempaan lopputulokseen kaikkien kannalta, myös lasten. Molemmilla on oma vastuu tapahtuneesta toipumiseen ja Juhalla on vastuu myös uskottomuudesta.
Vastaajana kliininen seksologi ja seksologian johtava asiantuntija Tarja Sandberg Väestöliitosta Helsingistä.
Lue lisää: