Kuvat
Shutterstock

Hypnotisoitu voi nähdä näkyjä tai tehdä käskystä kummia asioita – mutta näin käy meistä vain harvalle.

MITÄ SINULLE tulee mieleen hypnoosista?

Todennäköisesti näytökset, joissa ihmiset tekevät hassuja asioita hypnotisoijan käskystä. Erittäin hypnoosiherkät ihmiset voivat vaipua hypnoosiin jopa yhdestä sanasta.

Psykologian dosentti, hypnoositutkija Sakari Kallio toteaa, että mielikuva on periaatteessa oikea. Todellisuudessa kuitenkin vain harva meistä vaipuu sellaiseen hypnoosiin, jossa ei erottaisi annettuja kuvitelmia todellisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Hyvin pieni osa ihmisistä on poikkeuksellisen hypnoosiherkkiä. He voivat nähdä hypnoosissa asioita, joita ei oikeasti ole, tai kuulla vaikka musiikkia, joka ei oikeasti soi, Kallio kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teoriasta kiistellään

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että hypnoosi on todellinen ilmiö, ei huijausta eikä huuhaata. Sen teoreettisesta selityksestä kuitenkin kiistellään.

– Toiset uskovat, että hypnoosi ei poikkea tavallisesta valvetilasta mitenkään. Toiset ovat puolestaan sitä mieltä, että hallusinaatiot ja muut kokemuksen muutokset eivät olisi mahdollisia, jos aivoissa ei tapahtuisi jotain poikkeuksellista.

Ketään ei voi hypnotisoida vasten tahtoa, vaan se vaatii aina vastaanottavaisen mielen.

Kallion omien tutkimusten mukaan osa ihmisistä ei reagoi hypnoosiin ollenkaan. Moni haluaisikin tulla herkemmäksi hypnoosille ja kysyy neuvoa, miten se voisi onnistua.

– Hypnoosiherkät eivät kuitenkaan osaa kertoa, miten he sen tekevät. He vain antavat sen tapahtua.

Todellisia näkyjä

Sakari Kallio kallistuu itse sen kannalle, että hypnoosi voi muuttaa aivojen tapaa käsitellä tietoa. Hänen tutkimusryhmänsä on tutkinut erittäin hypnoosiherkkiä koehenkilöitä ja todennut, että esimerkiksi hallusinaatiot ovat näille ihmisille todellisia.

Kun koehenkilöille kerrottiin hypnoosin aikana, että tietyt symbolit ovat aina tietyn värisiä, he näkivät esimerkiksi kaikki ympyrät punaisina, vaikka ne olisivat oikeasti olleet sinisiä tai keltaisia.

– Jos löytäisimme isomman ryhmän hypnoosiherkkiä koehenkilöitä, voisimme ehkä selvittää, mitä aivoissa oikeasti tapahtuu hypnoosin aikana, Kallio pohtii.

Sitäkään ei tarvitse pelätä, että jäisi hypnoosiin.

Jos ihmistä ei herätetä hypnoosista, hän herää siitä itse ennen pitkää, aivan kuten unestakin.

Hyviä ja pahoja vaikutuksia

  1. VARO VALEMUISTOJA Hypnoosi ei auta meitä muistamaan paremmin menneisyyden tapahtumia – sen sijaan voi syntyä haitallisia valemuistoja. Jos ihmistä johdatellaan hypnoosissa muistamaan, että häntä on kohdeltu lapsena kaltoin, hänen mielensä saattaa luoda hyvinkin eläviä mielikuvia siitä. Jälkikäteen ihminen uskoo itsekin, että ahdistavat valemuistot ovat totta.
  2. LIEVITYSTÄ PELKOIHIN Hypnoosia voidaan käyttää pelkotilojen, kuten synnytys- tai hammaslääkäripelon, hoidossa. Se auttaa rauhoittamaan mieltä ja siirtämään ajatukset miellyttäviin asioihin pelottavassa tilanteessa. Hypnoosia käytetään myös esimerkiksi ahdistuneisuuden ja unettomuuden hoidossa sekä tupakasta vieroituksen tukena.
  3. TEE RIKOS PUOLESTANI Hypnoosi voi olla väärissä käsissä vaarallista. Tiedetään ainakin yksi tapaus, jossa mies sai ystävänsä tekemään verisen pankkiryöstön puolestaan. Taitava manipuloija voi saada toisen uskomaan, että hänen täytyy tehdä jotain rikollista esimerkiksi pelastaakseen läheisensä. On kuitenkin hyvin harvinaista, että näin todella kävisi.

Asiantuntija: Sakari Kallio, kognitiivisen neurotieteen ja filosofian laitoksen johtaja, Skövden yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla