Hypnoosin rentouttamana voi oivaltaa, miksi paino ei putoa, ja löytää tien hyvään oloon ilman kaloreita. Itsesuggestion tehon voit testata vaikka heti.

1. Kenelle hypnoosi on sopiva keino painonhallintaan?

Hypnoosista hakevat apua yleensä ne, jotka ovat jo kokeilleet kaiken muun ja toivovat siitä helppoa tapaa laihtua. Hypnoosihoitoon kannattaa hakeutua, jos on hyvin sitoutunut pudottamaan painoaan, sillä kärsivällisyyttä tarvitaan. Jotkut jättävät hypnoterapian, kun syöminen ei heti muutu.

Hypnoterapia vaatii myös sitä, että syömisen takana olevia tunteita käsitellään. Se ei kaikille sovi, vaan toiset jatkavat mieluummin jonkin muun ratkaisun etsimistä ylipainoonsa. Se on toki täysin hyväksyttävää, sillä hypnoosiin hakeutuvalla pitää olla halu tutkia menneisyyttään, jotta ruokailutapoja voidaan muuttaa.

2. Kuinka kauan hypnoosihoito kestää?

Ensimmäisellä käynnillä hypnoterapeutti haluaa saada käsityksen siitä, miksi asiakkaan paino on noussut. Jos ylensyöminen on tapa, sen korjaamiseen ehkä riittää pari käyntiä. Jos liikasyömisen syy on tunne-elämän puolella, tuloksiin päästään pidemmällä hypnoterapialla, jossa tunteita käsitellään ja opetellaan uusia ruokailutapoja ja uusia tapoja reagoida tunteisiin suklaapatukan syömisen sijasta.

3. Mitä hypnoosihoidossa tapahtuu?

Hypnoterapeutti ohjaa asiakkaan rentoutuneeseen tilaan, jossa hän voi luoda itselleen mielikuvan terveellisestä elämästä. Rentoutuneena järki ei sensuroi tunteita ja hyvät mielikuvat jäävät vaikuttamaan alitajuisesti.

Kaikki ihmiset eivät mene syvään hypnoosiin. Asiakas voi sanoa, ettei hän missään hypnoosissa ollut, mutta silti tuloksia tulee merkkinä siitä, että yhteys sisäiseen maailmaan kuitenkin syntyi. Toisaalta painonhallinta ei vaadikaan syvää tilaa, vaan mielikuvia voidaan muokata monenlaisessa rentouden tilassa.

Mielikuvaharjoitukset toimivat myös ilman hypnoosia, mutta hypnoosissa kehtaa ajatella myös kummallisia ajatuksia ja saada oivalluksia. Oma oivallus on vahvin ase ylipainoa vastaan.

Jos oman käytöksen kontrolli on niin kova, ettei pysty sen takia rentoutumaan, hypnoterapiaan meneminen voi olla tuhlausta tai sitten juuri se reitti, jolla löytää rentoutumisen taidon.

4. Miksi hypnoosissa ajattelee toisin?

Hypnoosissa tehdyn ajatusmuutoksen ja järkipäätöksen eron hahmottaa helposti, jos lupaa itselleen ”minä rakastan minua ja valitsen tietoisesti terveellisen elämän”. Järki todennäköisesti mitätöi hyvän hankkeen muistuttamalla, että et ole ennenkään onnistunut. Hypnoterapeutin turvallisessa ohjauksessa uskaltaa kuitenkin sallia itselleen kaikki tunteet, jotka liittyvät syömiseen. Kun niitä ei torju, niiden muuttaminenkin on mahdollista. Kun tunteet itseä kohtaan muuttuvat arvostaviksi, syöminenkin alkaa tukea arvokasta minää.

Eräs asiakas totesi, ettei syö tietokoneen ääressä siksi, että pelkää juomien kaatuvan kalliiseen koneeseen. Sen sanoessaan hän oivalsi, että hän arvosti tietokonettaan enemmän kuin itseään. Tästä omasta oivalluksesta syntyi voimakas laihtumisen motiivi. 

5. Mitä jos liika syöminen on vain paha tapa?

Silloin kannattaa kokeilla itsesuggestiota: voin laihtua, jos vain haluan luopua epäterveellisestä tavastani syödä liikaa. Ensimmäiseksi kannattaa tutkia tapojaan, ettei syö ainakaan epähuomiossa. Hyvään alkuun pääsee jo sillä, että syödessään keskittyy ruokailuun eikä katsele televisiota tai lueskele lehtiä. Tapasyöjä voi esimerkiksi päättää nauttia ruokaa vain keittiöpöydän ääressä tiettyyn aikaan.

6. Entäs jos on tunnesyöppö?

Tunnesyömisestä irti pääseminen vaatii yleensä enemmän työtä. Tunnesyöjä tietää hyvin, että kannattaa syödä terveellisesti, mutta syömällä hän tukahduttaa alitajunnasta tulevaa pelkoa. Jos makeanhimon poistaa, todennäköisesti pintaan nousee jokin menneisyyden tunne, johon makean syöminen on kytkeytynyt.

Ahmiminen liittyy usein lapsuuden tunteisiin: ”Kun olin sairas, äiti toi herkkuja.” Herkuilla on voitu myös hylätä lapsi: ”Tässä on jäätelöä, koeta viihtyä, isä ja äiti joutuvat tekemään vähän hommia.” Näin makea kytkeytyy lohtuun, ja makeanhimo napsahtaa päälle aikuisenakin, kun apeus iskee.

Omassa elämässään voi korjata vanhempiensa tekemät karhunpalvelukset tai antautua niiden uhriksi. Oma asenne ratkaisee, vaikka lapsuuden mallit olisivat kuinka ikävät.

7. Miten paha olo kääntyy hyväksi hypnoosissa?

Vahingollista syömistä voi verrata transsiin. Transsinkaltaisen ”pakko saada suklaata” -tilan saavuttaa vain suggeroimalla itsensä siihen aina uudestaan. Tuskin kukaan haluaa esimerkiksi syödä suklaata niin paljon että oksettaa. Tämä transsiin menemisen taito voidaan hypnoosin avulla hyödyntää niin, että sama tunne syntyy silloin, kun mielihalunsa pystyy hillitsemään. Jos on niin hyvä suggeroimaan itseään, että lähtee pakonomaiselle suklaanhakumatkalle, kannattaa suggestion voima kääntää painonhallintaa tukemaan.

Hypnoterapiassa häivytetään alitajuisia syitä, jotka estävät asiakasta tulemaan ihannepainoonsa. Mietitään, mikä muu lohduttaa kuin syöminen. Ennen varsinaista hypnoosia asiakas kertoo omasta elämästään ihanimpia kokemuksiaan ja onnentunteitaan. Näitä tuntemuksia vahvistetaan hypnoosissa ja sovitaan, että ne nousevat automaattisesti mieleen syömiseen liittyvissä valintatilanteissa. Näin mielihyvä tulee yhtä välittömästi kuin syömisestä mutta kalorittomasti.

8. Mitä herkkujen tilalle?

Pelkkä makeasta tai täydestä mahasta luopuminen ei tuota tulosta. Menetetyn mielihyvän tilalle on tultava jokin toinen. Itsensä pitää palkita aina kun onnistuu valitsemaan oikein. Joku haluaa pullan sijaan puolisoltaan pusun. Toinen merkitsee vihkoon jokaisen onnellisesti ohitetun himon ja ostaa itselleen kirjan.

Tavoitteen on oltava tarpeeksi lähellä, jotta sitä kohti jaksaa ponnistella. Jos haluaa mahtua kolmen kilon kuluttua pikkujoulumekkoonsa, se todennäköisesti onnistuu siksi, että sitä varten on kilvoiteltava vain puolitoista kuukautta.

9. Mistä löytyy hyvä hypnoterapeutti?

Hyvän hypnoterapeutin löytää esimerkiksi Tieteellisen Hypnoosin seuran internetsivuilta www.hypnoosi.net. Voi myös pyytää jotakin suosittelemaan koulutettua terapeuttia. Hypnoterapeutin koulutustaustaa kannattaa kysyä ja päättää vasta sitten asiakkaaksi ryhtymisestä, kun kemiat tuntuvat kohtaavan.

Asiantuntijana psykologi, hypnoterapeutti Eija Virtanen. Hän toimii Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa kuntoutuspsykologina ja pitää yksityisvastaanottoa Turussa.
 

Kokeile itsesuggestiota

 • Naposteluun > Vaihdan syötävät kasviksiin.
 • Ruoanlaittosyömiseen > Päätän syödä vain valmiin aterian.
 • Tyhjän lautasen luuloon > Saan myös jättää.
 • Mielitekosyömiseen > Harrastan seksiä, rapsutan koiraa, kokeilen huomisia vaatteita.
 • Uupumuspuputukseen > Päätän levätä, en syö väsyneenä.
”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”
”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”

Kun painaa 116 kiloa eikä jaksa oikein edes kävellä, on vaikea olla energinen ja iloinen. Eveliina Nurmi, 26, laihdutti 40 kiloa ja koko elämä muuttui.

Laihduttamisessa ei ole kyse isoista asioista, vaan monista pienistä. Sellaisista kuten kyykky. Tai farkut. Eveliina Nurmi, 28, muistaa ikuisesti päivän, johon nuo molemmat kuuluivat. Silloin hän kiskoi ensimmäistä kertaa koskaan päälleen oikeat farkut.

– Ne mahtuivat, se oli mahtavaa! Pääsin niissä vielä kyykkyynkin. Ikinä aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan onnistuvani.

Farkkuja ei Eveliinan vaatekaapissa ollut, koska niitä ei ollut ollut missään muuallakaan, yhdessäkään kaupassa hänen koossaan.

Lihava nuoresta asti

Eveliina Nurmi oli tottunut olemaan lihava. Hän oli ollut lihava lapsena ja hän oli ollut lihava nuorena. 19-vuotiaana painoa oli jo 116 kiloa. Hän oli kyllä paljon muutakin: esimerkiksi räväkkä, sosiaalinen ja puhelias, mutta ne ominaisuudet jäivät usein piiloon läskien alle.

Kilot olivat kertyneet hissuksiin. Syitä oli monia. Nuorena omaksutut ruokailutottumukset eivät olleet niitä terveellisimpiä, sillä epäterveelliset ruoat ja herkkuttelu maistuivat kavereiden kanssa. Koulukiusatuksi joutuminen koko peruskoulun ajaksi puolestaan johti siihen, ettei salille saati jumppatunnille olisi edes rohjennut lähteä.

– Olin lapsesta lähtien peiliin katsoessani hävennyt sitä, mitä näen.

Kyllä hän oli yrittänyt laihduttaa. Tämän tästä alkoi uusi dieetti, sitten toinen. Aina ne loppuivat parin päivän päästä, tuloksetta totta kai – ei Eveliina itsekään uskonut, että onnistuisi.

Lopulta niin kuitenkin kävi: lähes 40 kiloa on tipotiessään. Eveliinan itsetunto on noussut, olo tuntuu tasapainoiselta ja oma keho siltä, miltä pitääkin.

Iso kriisi herätti

Nurinkurista kyllä, isoon onnistumiseen tarvittiin iso kriisi. Se sai alkunsa keväällä 2010. Eveliina oli juuri saanut esikoistyttärensä Edithin ja painoi 110 kiloa. Laitokselta kotiuduttaessa ei alkanutkaan ihana vauva-arki, vaan synnytyksen jälkeinen masennus. Ensimmäisistä kuukausista Eveliina ei muista juuri mitään vain sen, että kaikki oli mustaa ja lapsi tuntui vieraalta.

– Kävin niin pohjalla, että en osannut nähdä elämässä mitään hyvää. Olin äiti vain velvollisuudesta. Oma äiti tuli onneksi avuksi: soitteli ja kyläili päivittäin, teki kauppaostokset ja hoiti vauvaa mustimpina hetkinä, kun Eveliina ei siihen kerta kaikkiaan kyennyt.

Kun lapsen syntymästä oli kahdeksan viikkoa, Eveliina jäi yksi. Mies lähti, noin vain. Yksinhuoltajaksi päätyminen oli iso pettymys. Olisi ollut helpompaa ja turvallisempaa opetella vanhemmuutta kahdestaan sen sijaan, että joutuikin itse vastuuseen kaikesta.

– En olisi halunnut eroa, mutta raskaus oli yllätys: olimme seurustelleet vain kaksi kuukautta, kun testi näytti plussaa.

Ero pahensi synnytysmasennusta, ja lääkärin määräyksestä Eveliina aloitti lääkityksen. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä masennuslääkkeet turruttivat tunteet kokonaan, mikä tuntui kyyneliäkin kamalammalta.

Elämä omiin käsiin

Mistä toipuminen sitten sai alkunsa? Eveliina miettii, ei osaa sanoa varmaksi. Kenties käänne parempaan oli kesäilta, jolloin Eveliina istui parvekkeellaan ja oivalsi, että elämä ei voi jatkua näin, jatkuvassa melankoliassa. Piti nousta sen yläpuolelle, itse.

– Ulkona oli kaunista ja lämmintä. Siinä hetkessä päätin, että nyt tämä itkeminen saa loppua! Ymmärsin, että minun on itse laitettava elämäni kuntoon.

Tavoitteeseen kuului iso painonpudotus: 45 kiloa pois. Vasta silloin Eveliina olisi painoltaan normaali. Miten hyvältä jo se sanakin kuulosti, läskin sijaan!–

– Kun aloin rakastaa itseäni, tulivat myös rakkauden tunteet lastani kohtaan.

Paino tippui vauhdilla

Alkoi tiukka ruokaremontti. Eveliina osti vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kertovan kirja ja etsi tietoa karppauksesta. Ohjeiden innoittamana hän karsi lautaseltaan leivän, riisin ja perunan. Aamumurot vaihtuivat munakkaaseen, lounaspasta salaattiin tai keittoon. Maitotuotteitakaan hän ei juuri käyttänyt, mutta proteiinia tuli yllin kyllin lihasta, kanasta ja kalasta.

Paino alkoi tippua vauhdilla. Ensimmäisenä kahtena kuukautena lähti kymmenen kiloa, samana syksynä vielä toiset kymmenen. Tulokset motivoivat niin paljon, ettei ruokavaliosta tehnyt mielikään lipsua.

Eveliinan etuna oli, että laihduttajan tavallinen kompastuskivi, oheissyöminen, ei kuulunut hänen paheisiinsa. Jos hän vaikka katsoi telkkaria, hän katsoi telkkaria eikä napostellut samalla.

– En ole mässyttäjä. Kilot ovat tulleet ihan sillä, että olen tehnyt hyvää ruokaa ja syönyt sitä liikaa.

Samaa taktiikkaa noudattaen kilot myös lähtivät, nimittäin annoskokoja pienentämällä. Usein lautasen kuitenkin saattoi täyttää vaikka piripintaan, kun valitsi terveellistä, kuten kasviksia ja kalaa. Nälästä Eveliina ei koskaan kärsinyt, kiireestä kyllä joskus. Arki pienen vauvan kanssa oli sellaista, että joinain päivinä ei ehtinyt tai muistanut syödä itse lainkaan.

Tavoitefarkut kaapiin

Ja sitten, yhtenä päivänä, Eveliina osti farkut. Piti niitä ensin kaapissa, otti välillä ulos, ei sovittanut. Sillä ne olivat tavoitefarkut.

– Jokaisella laihduttajalla pitää olla sellaiset! Eveliina nauraa.

Kohta housut jo sopivat. Seuraavaksi Eveliina hankki kaksi kokoa pienemmät farkut. Niiden kanssa olikin jo vähän työläämpää. Loppusuorasta tuli kehon ja mielen kamppailu.

– Tie 75 kilosta alaspäin oli tuskallinen, paino junnasi paikoillaan pitkään. Totta kai se turhautti, olisi ollut helppo murtua ja lopettaa. Tiesin kuitenkin, että kyllä se paino vielä tippuu.

Vain puolentoista vuoden päästä vaaka näytti seitsemääkymmentä. Kaikki ylimääräiset 40 kiloa olivat kadonneet.

Vaaka on vihollinen

Usein painonpudotuksen ongelma on, että vaikka kilot lähtisivätkin, ne palaavat. Keho pyrkii takaisin siihen olotilaan, jossa se on tottunut olemaan. Jos painon onnistuu pitämään tavoitteessaan, tietää tehneensä asioita oikein.

Eveliinan paino pysyi vakaasti 70 kilossa miltei kaksi vuotta.

Kun ensimmäinen takapakki sitten tuli, se oli oikeastaan toivottu: Eveliina alkoi odottaa lasta. Hänellä oli uusi kumppani ja hyvä parisuhde, raskaus oli toivottu.

Raskausaikana ruokavalio kuitenkin repsahti. Teki mieli milloin mitäkin, ja herkutteluhetket kotisohvalla toivat 30 lisäkiloa. Kun Uuno syntyi marraskuussa 2013 ja perhe kotiutui sairaalasta, Eveliinan paino huiteli sadassa. Laihdutusurakka piti käynnistää miltei nollasta. Tällä kertaa Eveliina päätti aloittaa myös liikunnan, sillä lihaksiakin olisi hyvä saada.

Hän liittyi kuntokeskuksen jäseneksi, teetätti itselleen saliohjelman ja palkkasi personal trainerin. Säännöllinen tupakointi loppui, jotta urheilu sujuisi paremmin. Kuntovalmentajan suosituksesta Eveliina kokeili myös kehonkoostumusmittausta ja järkyttyi tuloksista.

– Luvut olivat aivan kauheat: rasvaprosenttini oli 48 ja lihasprosentti alle 30. Ei ihme, etten keväällä vielä jaksanut mitään!

Liikuntaan tottumattomalle ensimmäiset treeniviikot olivat tuskaa: pienimmästäkin ponnistuksesta hengästyi ja kuntoilun jälkeen lihaksia särki. Aiempi onnistuminen auttoi kuitenkin uskomaan, että ennen pitkää tuloksia tulee. Etenemistään Eveliina seurasi mittanauhan ja peilin avulla.

– Lupasin itselleni, etten mene vaa’alle, sillä se on laihduttajan vihollinen! Sillä jos treenaa, paino voi nousta.

Liikkuja saa syödä

Painon sijaan nousi kunto, ja sen mukana itseluottamus ja ilo omasta kehosta. Ykskaks jaksoikin ylämäet puuskuttamatta. Lihakset alkoivat erottua läskikerrosten läpi. Olo oli pirteämpi, sillä liikunta takasi paremmat unet.

Ja jotta jaksoi liikkua, oli syötävä terveellisesti. Ruokavalio meni remonttiin. Eveliinan taikasana oli sama kuin aiemminkin: vähähiilihydraattisuus. Hän koosti ateriat niin, että ravinnosta 60 prosenttia oli kasviksia, loput kalaa, kanaa, lihaa ja munaa. Rasvoja hän ei karsastanut, mutta maitotuotteita kului maltillisesti, lähinnä leivontaan tai ruoanlaittoon. Eineksiä ei ostettu, vaan se vanhempi, joka milloinkin ehti, kokkasi koko perheelle.

–Juureksista ja kasviksista saa helposti maukasta ja terveellistä ruokaa. Ja kun syö paljon vihreää, kuten kaaleja, kurkkua, salaatteja ja avokadoa, ei tarvitse miettiä määriä.

Syksyllä Eveliina kävi uudestaan kehonkoostumismittauksessa. Luvut olivat kääntyneet nurin niskoin: rasvaprosentti oli 35 ja lihasprosentti 46. Saavutus oli huima ja kertoi karistettuja kilojakin kirkkaammin, että tehty työ ei ollut mennyt hukkaan. Lihasmassan nopeasta kasvustakin seurasi pelkkää hyvää: Eveliina kulutti aiempaa enemmän kaloreita.

– Vaikka olisin lopettanut urheilun ja vain levännyt laakereillani, olisin laihtunut, sillä lepokulutukseni on kasvanut. Se oli ennen 800 kilokaloria päivässä, nykyään 1 700.

Sporttaamista ja läsäpäiviä

Tällä hetkellä Eveliina odottaa kolmatta lastaan, jonka odotetaan syntyvän toukokuussa. Raskauskiloja on kertynyt jonkin verran, mutta niistäkin päästään eroon ja niistä pyritään pysymään erossa jo hyväksi todetuilla metodeilla.

Eveliina uskoo, että pirteyden syynä on ravinto. Kun ei syö höttöhiilareita, verensokeri ei heilahtele ja tee oloa uupuneeksi. Myös arki rullaa paremmin, sillä lasten kanssa leikkimiseen on aiempaa enemmän virtaa.

– Vaikka halusin aiemminkin tehdä asioita, en jaksanut enkä pystynyt, kilot olivat tiellä. Lihavana myös hävetti syödä julkisesti. Ajattelin, että kaikki katsovat, kun paksu syö, vaikka lautasella olisi ollut salaattia.

Nykyään Eveliinan suhde ruokaan on normaali. Ystävien kanssa kahvilaan mentäessä hän tilaa juustokakkua, jos siltä tuntuu. Kotona kokataan toisinaan herkkuja, jotka ovat kieltolistalla arkena. Hemmotteluhetkille on termikin: läsäpäivä.

– Kun meillä on läsäpäivä, syömme koko perhe pastaa tai pitsaa vaikka aamusta iltaan. Seuraava päivä sulatellaan, sitten jatkamme normaalia liikkuvaista elämää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kuuntele nälkääsi, syö mitä haluat ja nautiskele ilman tunnontuskia – tässä avaimia painonhallintaan.

Ravitsemustieteilijä Patrik Borg vakuuttaa uudessa kirjassaan Tunne nälkä!, että syömällä omien tuntemusten mukaan saavuttaa parhaiten tuloksia.

Kyse ei ole uudesta ruokavaliosta vaan paluusta normaaliin ruokasuhteeseen, joka on vielä lapselle luontaista.

Olennaista on koko elämisen tapa. Riittävä unen määrä, liikunta ja stressinhallinta ovat vahvasti sidoksissa siihen, että pystyy syömään kohtuullisesti nälkäänsä ja kylläisyyttään kuunnellen.

Muutos vie aikaa ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

On muistettava, että myös huonot päivät ja jopa viikot kuuluvat muutosprosessiin.

Intuitiivisen syömisen opettelussa on neljä eri vaihetta

 1. Kohenna näläntunteeseen vaikuttavia elintapojasi eli lisää unta ja liikuntaa, vähemmän stressiä.
 2. Syö terveellisesti oikealla ateriarytmillä nälkää ja kylläisyyttä kunnioittaen.
 3. Opettele syömään kaikenlaista ruokaa sallivasti ja ilman jännitteitä.
 4. Päätä itse mitä syöt, niin vahvistat syömisminääsi ja vapaudut ulkoisista paineista.

Muista, että muutos vie aikaa, ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

Oivalluksia muutostyöhön

 •  Syö juuri sen verran kuin sillä hetkellä tunnut tarvitsevasi.
 •  Syö järkevästi ainakin 20 päivää kuukaudessa.
 •  Ateriarytmi on oikea, jos tunnet kovaa nälkää vain harvoin.
 •  Syö riittävästi, vähintään 1800 kaloria päivässä.
 •  Vähennä vaa’an käyttöä.

Kurkista myös Hyvän terveyden onnistuneen laihdutuksen oppaaseen Kilot veks!