Unelmat kannustavat luomaan uutta ja kehittävät meitä ihmisenä. Elämme säästöliekillä, jos kiellämme itseltämme unelmat. Lomalla on hyvä hetki kuvitella parempi tulevaisuus. Astu siis rohkeasti unelmien polulle.

 Unelmointi vie kohti onnea, kouluttaja ja konsultti Kristiina Harju sanoo. Hän on kehittänyt Aarrekartta - ja Kohti parasta! -työskentelyn ja ohjannut tuhansia ihmisiä muutoksen tielle, löytämään unelmansa ja toteuttamaan ne.

Hänen kirjansa Kohti parasta – Muutoksen kirja varovaisille, epäilijöille ja turhautunteille (WSOY 2004) rohkaisee unelmoimaan ja ohjaa askel askeleelta, miten unelma eli muutos toteutetaan.

– Unelmointi on kykyä kuvitella, millaista elämä on parhaimmillaan. Myös luovuus edellyttää kykyä unelmoida, Harju sanoo.

Unelmien polku

1. Rauhoitu, asetu tyyneen oloon: keskitä huomio vain hengitykseesi. Nauti kiireettömästä hetkestä. Jos se tuntuu aluksi hankalalta, harjoittele rauhoittumista useiden päivien ajan, ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen.

2. Ota sisäpuhelu itsesi kanssa. Kysy, mitä hyvä elämä on sinulle, millaisessa elämässä olet onnellinen. Ajattele unelmien työtä, unelmien ihmissuhteita, unelmien mahdollisuuksia toteuttaa itseäsi tai vain jotain näistä. Kun vastauksia alkaa tulla mieleesi, kirjoita niitä vapaasti ylös tai valitse lehdistä kuvia, jotka kuvaavat hyvää elämääsi.

3. Kirjoita tai tee kuva hyvästä elämästä, kun olet selkiyttänyt itsellesi, mitä se sinulle on. Laita kuvaus talteen niin, että sinun on helppo lukea teksti tai katsoa kuvaa päivittäin. Keskity siihen säännöllisesti hetkeksi ja kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa muutos on totta. Nauti sen tuottamasta hyvänolontunteesta.

4. Anna innostuksen vallata itsesi. Kun hyvän elämän mielle on selkeä, se on kuin osoite, jota kohti haluat mennä. Lähde tekemään asioita, joiden koet edistävän onnellisuuttasi, hyvän elämän toteutumista.

5. Tartu hetkeen – ole avoin yllättävillekin valinnoille! Herkistyt huomaamaan, mitkä teot ja elämässäsi jo olevat hyvät asiat ja uudet tapahtumat vievät sinua kohti unelmaasi. Sinulle alkaa sattua ja tapahtua.

6. Älä pelkää harha-askeleita. Uskalla kokeilla, niin opit tietämään, mikä on sinua varten ja mikä ei. Ota aika ajoin sisäpuhelu, tarkista, energisoiko unelma edelleen sinua.

7. Jos asiat eivät etene, saatat tiedostamattasi jarrutella. Ehkä pelkäät epäonnistumista, toisten kritiikkiä, tai sitä että tulet hylätyksi. Se olisi inhimillistä. Mutta arvosta unelmaasi ja jatka matkaa. Sinulla on täysi oikeus itsesi näköiseen hyvään elämään.

8. Ole kärsivällinen, anna unelman toteutumiselle aikaa. Asioilla on taipumus järjestyä paremmin, kun emme koko ajan yritä järjestellä niitä. Ota sisäpuhelu, virkistä unelmaasi.

9. Huomaat yhä useammin, että sattuipa mukavasti: käteesi sattui juuri tarvitsemasi kirja tai kohtasit juuri oikean ihmisen. Olet kulkemassa kohti päämäärääsi.

10. Eheä hyvänolontunne kertoo, että olet perillä . Tunnistat: juuri tätä halusin, juuri tätä hyvä elämä on minulle. Ja matka jatkuu! Mieleesi pulpahtaa todennäköisesti uusia mielteitä siitä, mitä vielä hyvään elämääsi kuuluu.

Lue lisää ajattelutavan muutoksista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.