Eron läpikäyminen kestää yleensä vuoden tai pari, mutta jotkut kipuilevat eroaan vuosikausia. Pisin ja raskain vaihe on eron miettiminen. Eropäätöksen jälkeen asiat tapahtuvat usein nopeasti. Kaipauksen hetkiä riittää usein loppuelämäksi – toivottavasti! Olihan liitossanne jotain hyvääkin?
Jostain kummallisesta syystä ihmisellä on taipumus kiinnittyä kärsimykseen. Kirkastaako kärsimys? Saahan sillä varmasti kirkkaimman kruunun? Pitemmän päälle on ihmisen oma valinta, valitseeko kärsimyksen vai mielihyvän.
Mitä uutta ero on tuonut elämääsi? Mitä uusia havaintoja olet tehnyt itsestäsi, lapsistasi, entisestä kumppanistasi? Miksi juuri minä tarvitsin juuri tällaisen kumppanin? Mitä uusia näköaloja hahmottuu? Mikä on eron hedelmä?
Monilla ihmisillä on eron aikaan jo uusi rakkaussuhde. Aina entistä suhdetta ei ehditä surra loppuun ennen uuden aloittamista, sillä elämä on vikkelä. Ihmissuhteet polveilevat yleensä toisensa lomassa, eikä mitään voi aloittaa tai lopettaa kuin veitsellä leikaten.
Eronneelle tekee hyvää olla jonkin aikaa yksin: todeta, että minä pärjään itsekseni ja voin tehdä onnellistuttavia asioita myös ilman kumppania.
Uuden suhteen onnistuminen on sitä todennäköisempää, mitä paremmin on selvillä vesillä entisistä suhteista. Pieni itsetutkiskelu on paikallaan, jollei halua tehdä uudessa liitossa entisiä virheitä – todennäköisesti tekee kyllä uusia. Jos hankkiutuu pikaisesti parisuhteeseen suojautuakseen eron kipeydeltä tai todistaakseen omaa viehätysvoimaansa, suhteen tulevaisuus on heikoissa kantimissa.
Tuoreiden mies- ja naisystävien esittelemistä lapsille kannattaa odottaa. Ethän itsekään pidä siitä, että lapset tuovat kotiin kavereita, joita sinä pidät epämääräisinä.
Uusi rakkaus on paikallaan, kun kokee olevansa siihen itse sisäisesti valmis: on uskallusta tulla esiin omanlaisenaan, pitää puoliaan ja olla kiinnostunut toisen erilaisuudesta. Vasta silloin ihminen on valmis kohtaamaan Toisen – ihmisen, jota ei haluta vääntää omaksi kuvaksi, omien toiveiden täyttäjäksi.
"On viisaampaa iloita kuin murehtia siitä, mikä meitä kohtaa." Filosofi Spinoza.
Asiantuntijoina perheterapeutti Merja Lemmetyinen, tutkija ja terapeutti Mikko Makkonen sekä perheneuvoja Erik Samulin.
Lue lisää erosta.
10 askelta uuteen alkuun
- Ero! Myönnä tapahtunut todeksi. Suostu lapseksi: pety.
- Elä tunteitasi: itke, raivoa, kaipaa. Muista, että tunteet eivät tapa.
- Pidä itsestäsi huolta: puhu, lepää, syö, liiku.
- Pidä pää kylmänä. Loitonna tunteet, kun neuvotellaan lapsista, asumisesta, omaisuudesta. Pysy asiassa.
- Pidä lapsistasi huolta. Sylittele, ota vastaan haukut. Jos et jaksa lastasi, hae apua.
- Älä pelkää vihata: viha irrottaa. Älä sylje vihaasi toisiin ihmisiin, vaan muuta se toimintatarmoksi. Erojärjestelyissä riittää tekemistä.
- Pidä itsestäsi huolta. Ja lapsistasi.
- Lopeta vihaaminen. Se kuluttaa energiaasi ja sitoo sinut entiseen puolisoosi.
- Suostu näkemään valoa. Kerää sato talteen. Virkkaa hyvistä muistoista eron pilvelle kultaiset reunat.
- Ihminen ei ole ihminen, ellei hän erehdy. Vaikket onnistu yhdenkään edellisen ohjeen seuraamisessa, ole hyvä ja anna itsellesi anteeksi.
Mutta mitä jos kukaan ei halua kanssani suhteeseen vuosienkaan jälkeen erosta?
Hyvä kirjoitus! Tuo uusi suhde eron jälkeen on mielenkiintoinen ja vaikea aihe. Omasta kokemuksestani voin kyllä kertoa, että hätiköiminen eron jälkeen ei todellakaan kannata, vaikka tuntuisi yksinäiseltä. Tunteellisessa tilanteessa tekee helposti todella huonoja ratkaisuja.