Hevosen selässä hytkytellen niin lihasten kuin mielenkin krampit aukeavat.

Ilman Arskaa esimerkiksi pyörätuolissa istuva, rollaattorilla kulkeva tai muuten vain huonojalkainen ei pääsisi metsään ja meren rantaan. Arska on jäntevä suomenhevonen, joka on koulutettu työskentelemään fysioterapeutti ja ratsastusterapeutti Tiina Järvisen kanssa Askaisissa Hevonkeidas-nimisellä hevostilalla.

Ratsastusterapia on vanhin eläinterapian muoto, joka aloitettiin Suomessa vuonna 1988. Nykyään ratsastusterapeutin nimikkeen saa valmistumalla Ypäjän Hevosopistosta. Pääsyvaatimuksena on vähintään ammattikorkeakoulutasoinen tutkinto terveys-, sosiaali- tai opetusalalta. Lisäksi on oltavat hyvä ratsastus- sekä hevosen käsittely- ja koulutustaito.

Hevonkeidas on Suomessa ainoa paikka, jossa annetaan sekä fysioterapeuttista että psykoterapeuttista ratsastusterapiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

— Tavoitteena olisi hoitaa potilaita yhdessä, mutta toistaiseksi yhteistyötä on tehty hoitamalla fyysisesti sairastunutta ensin psykoterapeuttisella ratsastusterapiajaksolla ja siirtämällä sitten fysioterapiaan, psykiatrian erikoislääkäri ja ratsastusterapeutti Taina Mustapää kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

— Voimme myös osallistua toistemme terapiatunneille laajentaaksemme näkökulmaa, Mustapää sanoo.

Ratsastusterapia eroaa muista eläinavusteisista terapioista siinä, että hevonen on ainoa eläin, joka pystyy kantamaan ihmistä. Toisaalta hevonen on erittäin suuri, herkkä ja joskus jopa vaarallinen otus.

Ratsastusterapiassa ei juuri koskaan käytetä satulaa, koska lähtökohtana on saada yhteys hevosen kehoon, sen karheaan pintaan, lämpöön ja liikkeeseen. Hevosen selässä hytkytellen lihaskrampit aukeavat, keskikeho vahvistuu ja lihaksille löytyy rytmikäs liike.

— Tarkoitus ei ole opetella ratsastustaitoja vaan löytää kehon ja mielen välinen yhteys, Mustapää sanoo.

— Täällä käy paljon psyykkisesti oireilevia lapsia ja nuoria, jotka ovat joutuneet kantamaan liian suuria vastuita ikäisekseen. On huojentava tunne, kun 500 kiloinen eläin kantaa heitä.

Jännitys ja pelko tuntuvat hartioissa tai vatsassa, ahdistus rinnassa. Keho kertoo tunteet, jotka ovat pään sisällä. Hevosen kanssa pyritään löytämään pahan olon synnyttämät tunteet kehosta ja avaamaan fyysinen kanava niille. Lopuksi on tarkoitus löytää sanat tunteille ja kokemuksille.

Psykoterapeuttisessa ratsastusterapiassa työskennellään hevosen kanssa myös maasta käsin. Silloin opetellaan vuorovaikutusta, vastavuoroisuutta, tunnesäätelyä ja muita psykososiaalisia taitoja.

— Kun masentunut pystyy antautumaan hevosen kannettavaksi, hän voi oivaltaa ettei ole vain taakka.

Ratsastusterapiaan voi saada kunnan tai sairaanhoitpiirin maksusitoumuksen ja fysioterapiaan lisäksi Kelan tuen. Hinta 120–165 euroa (60–90 min). Ratsastusterapiajaksot kestävät yleensä vuosia.

Lisää tietoa: Hevonkeidas, erityistalli ja koulutuskeskus, Askainen

Lue lisää
Lyhytkin terapia auttaa
Minäkö psykoterapiaan?
Nettiterapia on täällä - klikkaa apua

Sisältö jatkuu mainoksen alla