
Eilen vatsani oli pinkeä eikä suostunut yhteistyöhön. Tänään se käyttäytyi ihan normaalisti. Mikä voi olla toiminnallisten vatsavaivojeni syy?
Jos vatsaa turvottaa, ylävatsassa tuntuu kouristelevaa kipua ja paksusuoli toimii miten sattuu, voi taustalla olla toiminnallinen vatsavaiva nimeltään ärtyvän suolen oireyhtymä. Se ei ole vaarallinen sairaus vaan kiusallinen vaiva, joka voi tehdä elämästä tosi vaikeaa. Oireet ovat kaikille tuttuja, mutta ongelmaksi ne kasvavat jatkuessaan.
Kun suoli ärtyy, sen toiminta vaihtelee. Välillä ummettaa, välillä kiusaa ripuli. Toisinaan taas vatsan toiminnassa ei ole mitään tavallisesta poikkeavaa.
— Kun suoli toimii, kipu helpottaa. Tulee sieltä sitten ilmaa tai ulostetta. Juuri näin sattumanvaraisesti käyttäytyy ärtynyt suoli. Silloin diagnoosi on oikea ja oireet hyvänlaatuisia, kertoo ylilääkäri Martti Färkkilä.
Suomalaisista noin viidellä prosentilla on diagnosoitu ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva on kuitenkin huomattavasti yleisempi. Diagnoosi tehdään yleensä oirekuvausten, yksinkertaisen vatsan tutkimuksen ja tarvittaessa muutaman perusverikokeen perusteella.
Stressaatko vatsallasi?
Stressi aiheuttaa monille vatsavaivoja. ”Tenttiripuli” on tyypillinen esimerkki vatsan reagointitavasta paineen alla. Kun suoli on ärtynyt, sisäelinten kipukynnys on jo alentunut ja stressi alentaa sitä edelleen. Vaiva alkaa ruokkia itse itseään. Vatsakivut ja muut epämiellyttävät oireet aiheuttavat stressiä, joka edelleen madaltaa kipukynnystä. Ja taas sattuu.
Masentuneisuus ja ahdistuneisuus onkin yleisiä toiminnallisista vatsavaivoista kärsivillä. Psyykkiset sairaudet eivät aiheuta ärtyvää suolta, mutta voivat altistaa sille ja pahentaa oireita. Suoliston ja keskushermoston välillä on vahva yhteys. Epäterveelliset elämäntavat, kuten epäsäännöllinen unirytmi tai runsas alkoholinkäyttö ja huonot ruokailutottumukset, kuten suuret, rasvaiset ruoka-annokset, häiritsevät helposti kenen tahansa vatsan toimintaa. Sen lisäksi ärtyneen suolen oireyhtymään saattaa olla perinnöllistä taipumusta. Oireyhtymästä tekee erityisen haastavan se, että siihen ei ole parantavaa hoitoa. Oireita on kuitenkin mahdollista hillitä ja näin kohentaa elämänlaatua merkittävästi.
Mitä suuhusi laitat?
Parhaat keinot ylläpitää vatsan hyvinvointia ovat terveelliset elintavat, säännöllinen ruokailu ja stressinhallinta.
— Pitkät ateriavälit ja hotkiminen saattavat pahentaa vatsaoireita, kertoo
ravitsemusterapeutti Berit Haglund.
Hän suosittelee rauhallista aterioimista ja kunnollista pureskelemista. Ummetuksen helpottamiseksi kannattaa lisätä kuitujen määrää ruoassa, juoda enemmän ja liikkua. Liukenematon kuitu parantaa tehokkaasti suolen toimintaa, koska se lisää ulostemassaa, kerää suoleen nestettä ja löysentää ulostetta. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti liukenematonta kuitua.
Turvotukseen liittyvät myös ilmavaivat. Siksi kannattaa vältellä erityisen kaasuja muodostavia ruokaaineita, kuten kaalia, papuja, palkokasveja ja sipulia. Paljon käytettynä keinotekoiset makeutusaineet ksylitoli ja fruktoosi pahentavat usein oireita. Kahvin, alkoholin ja virvoitusjuomien juominen sekä tupakointi voivat
aiheuttaa suolen supistelua ja ylävatsan oireita kuten närästystä.
Ruoan hotkiminen ja ahdistuneisuus lisäävät tiedostamatonta ilmannielemistä eli aerofagiaa, joka on omiaan lisäämään ilmavaivoja. Berit Haglundin mukaan gluteenittomasta tai hiivattomasta dieetistä ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä.
— Kaikille suosittelen tavallista ruokaa ja kuidun lisäämistä. Jos erikoisruokavalioista kuitenkin on apua, sehän on vain hyvä.
Vie vatsasi lääkäriin
Ärtyvän suolen oireyhtymässä oireet helpottuvat välillä. Jos omahoito ei auta, kyse ei ehkä olekaan toiminnallisesta vatsavaivasta vaan muusta, kuten keliakiasta. Lääkäriin on hakeuduttava mahdollisimman pian, jos ulosteessa on verta.
Jos ripuli on äkillistä ja jatkuvaa sekä oireilee myös öisin, paino laskee ja ikää on yli 45 vuotta, on myös syytä tutkia syy. Yleensä suoritetaan ainakin yksi paksusuolentähystys, jolla poissuljetaan harvinaisemmat ja vakavammat kroonisen ripulin aiheuttajat. Lääkkeillä on mahdollisuus helpottaa esimerkiksi ummetusta, ripulia ja suoliston kouristelua.
Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa käytetään joitain samoja lääkkeitä kuin masennuksen hoidossa. Ummetusta helpotetaan usein laksatiiveilla, jotka vauhdittavat suolen toimintaa. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.
Jos ripulin taustalta ei ole löytynyt muuta syytä, kuten keliakiaa, voidaan käyttää kuituvalmisteita sitomaan löysää ulostetta sekä suolen supisteluun vaikuttavia lääkkeitä, jotka hidastavat ravinnon läpikulkuaikaa. Turvottelun hoito riippuu oireista. Närästykseen ja ilmavaivoihin on saatavilla monenlaisia lääkkeitä.
Asiantuntijoina ylilääkäri Martti Farkkilä ja ravitsemusterapautti Berit Haglund.
LUE LISÄÄ: