Eilen vatsani oli pinkeä eikä suostunut yhteistyöhön. Tänään se käyttäytyi ihan normaalisti. Mikä voi olla toiminnallisten vatsavaivojeni syy?

Jos vatsaa turvottaa, ylävatsassa tuntuu kouristelevaa kipua ja paksusuoli toimii miten sattuu, voi taustalla olla toiminnallinen vatsavaiva nimeltään ärtyvän suolen oireyhtymä. Se ei ole vaarallinen sairaus vaan kiusallinen vaiva, joka voi tehdä elämästä tosi vaikeaa. Oireet ovat kaikille tuttuja, mutta ongelmaksi ne kasvavat jatkuessaan.
Kun suoli ärtyy, sen toiminta vaihtelee. Välillä ummettaa, välillä kiusaa ripuli. Toisinaan taas vatsan toiminnassa ei ole mitään tavallisesta poikkeavaa.
— Kun suoli toimii, kipu helpottaa. Tulee sieltä sitten ilmaa tai ulostetta. Juuri näin sattumanvaraisesti käyttäytyy ärtynyt suoli. Silloin diagnoosi on oikea ja oireet hyvänlaatuisia, kertoo ylilääkäri Martti Färkkilä.
Suomalaisista noin viidellä prosentilla on diagnosoitu ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva on kuitenkin huomattavasti yleisempi. Diagnoosi tehdään yleensä oirekuvausten, yksinkertaisen vatsan tutkimuksen ja tarvittaessa muutaman perusverikokeen perusteella.

Stressaatko vatsallasi?

Stressi aiheuttaa monille vatsavaivoja. ”Tenttiripuli” on tyypillinen esimerkki vatsan reagointitavasta paineen alla. Kun suoli on ärtynyt, sisäelinten kipukynnys on jo alentunut ja stressi alentaa sitä edelleen. Vaiva alkaa ruokkia itse itseään. Vatsakivut ja muut epämiellyttävät oireet aiheuttavat stressiä, joka edelleen madaltaa kipukynnystä. Ja taas sattuu.
Masentuneisuus ja ahdistuneisuus onkin yleisiä toiminnallisista vatsavaivoista kärsivillä. Psyykkiset sairaudet eivät aiheuta ärtyvää suolta, mutta voivat altistaa sille ja pahentaa oireita. Suoliston ja keskushermoston välillä on vahva yhteys. Epäterveelliset elämäntavat, kuten epäsäännöllinen unirytmi tai runsas alkoholinkäyttö ja huonot ruokailutottumukset, kuten suuret, rasvaiset ruoka-annokset, häiritsevät helposti kenen tahansa vatsan toimintaa. Sen lisäksi ärtyneen suolen oireyhtymään saattaa olla perinnöllistä taipumusta. Oireyhtymästä tekee erityisen haastavan se, että siihen ei ole parantavaa hoitoa. Oireita on kuitenkin mahdollista hillitä ja näin kohentaa elämänlaatua merkittävästi.

Mitä suuhusi laitat?

Parhaat keinot ylläpitää vatsan hyvinvointia ovat terveelliset elintavat, säännöllinen ruokailu ja stressinhallinta.
— Pitkät ateriavälit ja hotkiminen saattavat pahentaa vatsaoireita, kertoo
ravitsemusterapeutti Berit Haglund.
Hän suosittelee rauhallista aterioimista ja kunnollista pureskelemista. Ummetuksen helpottamiseksi kannattaa lisätä kuitujen määrää ruoassa, juoda enemmän ja liikkua. Liukenematon kuitu parantaa tehokkaasti suolen toimintaa, koska se lisää ulostemassaa, kerää suoleen nestettä ja löysentää ulostetta. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti liukenematonta kuitua.
Turvotukseen liittyvät myös ilmavaivat. Siksi kannattaa vältellä erityisen kaasuja muodostavia ruokaaineita, kuten kaalia, papuja, palkokasveja ja sipulia. Paljon käytettynä keinotekoiset makeutusaineet ksylitoli ja fruktoosi pahentavat usein oireita. Kahvin, alkoholin ja virvoitusjuomien juominen sekä tupakointi voivat
aiheuttaa suolen supistelua ja ylävatsan oireita kuten närästystä.
Ruoan hotkiminen ja ahdistuneisuus lisäävät tiedostamatonta ilmannielemistä eli aerofagiaa, joka on omiaan lisäämään ilmavaivoja. Berit Haglundin mukaan gluteenittomasta tai hiivattomasta dieetistä ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä.
— Kaikille suosittelen tavallista ruokaa ja kuidun lisäämistä. Jos erikoisruokavalioista kuitenkin on apua, sehän on vain hyvä.

Vie vatsasi lääkäriin

Ärtyvän suolen oireyhtymässä oireet helpottuvat välillä. Jos omahoito ei auta, kyse ei ehkä olekaan toiminnallisesta vatsavaivasta vaan muusta, kuten keliakiasta. Lääkäriin on hakeuduttava mahdollisimman pian, jos ulosteessa on verta.

Jos ripuli on äkillistä ja jatkuvaa sekä oireilee myös öisin, paino laskee ja ikää on yli 45 vuotta, on myös syytä tutkia syy. Yleensä suoritetaan ainakin yksi paksusuolentähystys, jolla poissuljetaan harvinaisemmat ja vakavammat kroonisen ripulin aiheuttajat. Lääkkeillä on mahdollisuus helpottaa esimerkiksi ummetusta, ripulia ja suoliston kouristelua.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa käytetään joitain samoja lääkkeitä kuin masennuksen hoidossa. Ummetusta helpotetaan usein laksatiiveilla, jotka vauhdittavat suolen toimintaa. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.
Jos ripulin taustalta ei ole löytynyt muuta syytä, kuten keliakiaa, voidaan käyttää kuituvalmisteita sitomaan löysää ulostetta sekä suolen supisteluun vaikuttavia lääkkeitä, jotka hidastavat ravinnon läpikulkuaikaa. Turvottelun hoito riippuu oireista. Närästykseen ja ilmavaivoihin on saatavilla monenlaisia lääkkeitä.

Asiantuntijoina ylilääkäri Martti Farkkilä ja ravitsemusterapautti Berit Haglund.

LUE LISÄÄ:

turvotuksesta

toiminnallisista vatsavaivoista

ummetuksen hoidosta

Vierailija

Vatsavaivoja voi hillitä

Viljat ja/tai maitotuotteet pois 4-8 viikoksi. Kokeile kumpi oireet aiheuttaa. Voi olla, että kumpikaan ei sovi. Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteiini (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita. http://personal.inet.fi/koti/remeli/...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.