Vuoden 2018 äitiyspakkauksen tuotteista suurin osa tulee Kiinasta. Kuva: Annika Söderblom / Kela
Vuoden 2018 äitiyspakkauksen tuotteista suurin osa tulee Kiinasta. Kuva: Annika Söderblom / Kela

”Tällä hetkellä hankintalainsäädäntö on Suomessa sellainen, että emme voi suosia suomalaista”, Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo.

Yritysten vastuullisuutta tutkivan Finnwatchin tuoreen selvityksen mukaan suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista tehdään halpatyömaissa. 12 tuotteen kohdalla löytyi vakavia puutteita tuotteiden valmistusmaiden työoloissa ja työoikeuksissa. Suomalaisen äitiyspakkauksen tuotteita tehdään työoloissa, joihin kuuluu laittomia ylitöitä, elämiseen riittämätön palkka sekä työturvallisuuspuutteita.

Yleisin tuotantomaa äitiyspakkauksen tuotteille on Kiina. Seuraavaksi eniten tuotteita valmistetaan Pakistanissa, Intiassa ja Bangladeshissa.

Työolojen lisäksi puutteita löytyi tuotteiden valmistusmateriaaleista: suuri osa yrityksistä ei osannut kertoa materiaalien alkuperää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Esimerkiksi puuvillan tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja poimijoiden myrkytyskuolemia. Silti vain yksi äitiyspakkaukseen sisältyvä tekstiilituote oli valmistettu vastuullisuusertifioidusta puuvillasta, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Finnwatch selvitti äitiyspakkausten tuotteiden vastuullisuutta kyselytutkimuksella ja analysoimalla yritysten auditointiraportteja. Vain yksi suomalainen yritys, Jutta product, ei antanut Finnwatchille selvitystä tuotteidensa alkuperästä kiireisiin vedoten. Jutta product toimittaa suurimman osan äitiyspakkausten tuotteista.

Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo, että jatkossa äitiyspakkauksen sisältöä karsitaan. Tuotteiden kohdalla painotetaan hinnan sijaan sosiaalista vastuullisuutta.

– Tällä hetkellä hankintalainsäädäntö on Suomessa sellainen, että emme voi suosia suomalaista, Aholainen kertoo.

Vaikka Finnwatchin raportti oli karua luettavaa, Aholainen on kuitenkin iloinen siitä, että selvitys on tehty.

– Asiat eivät muutu, ellei niistä keskustele, Aholainen kommentoi.

Kelan mukaan nyt käynnissä olevassa kilpailutuksessa on vaadittu tietyissä maissa tuotteita valmistavilta yrityksiltä työelämäoikeuksiin liittyviä auditointeja. Tuotteiden maahantuojien on annettava selvitys käyttämistään alihankkijoista. 

Päivitetty 10.16, lisätty juttuun lause Kelan tiedotteesta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla