Viallisia harsoja ei ole päätynyt asiakkaille, Kela ilmoittaa.

Vuoden 2019 äitiyspakkaukseen kuuluneet harsot jätetään pois lopuista tänä vuonna jaettavista pakkauksista. Niiden tilalle ei ole valitettavasti saatu korvaavia tuotteita, Kela kertoo.

Harsoissa havaittiin pakkausvaiheessa hajua, jota niissä ei pitäisi olla. Kelan tilaamissa laboratoriotutkimuksissa harsoista ei kuitenkaan löytynyt haitallisia aineita. Viallisia harsoja ei ole Kelan tietojen mukaan päätynyt asiakkaille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Harso on yksi äitiyspakkauksen hygieniatuotteista. Kuva: ANNIKA SÖDERBLOM / KELA
Harso on yksi äitiyspakkauksen hygieniatuotteista. Kuva: ANNIKA SÖDERBLOM / KELA

Vuoden 2019 pakkauksessa on 63 tuotetta, mutta nyt viallisen harson poistamisen jälkeen tuotteita on enää 62. Tänä vuonna uusina tuotteina pakkaukseen tulivat lyhythihainen body sekä bodyja, joissa on venepääntie. Vuodevaatelaatikon kuosin on suunnitellut Robert Lönnqvist, ja kuosi on sama kuin viime vuoden laatikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuotteita tehdään halpatyömaissa

Viime tammikuussa yritysten vastuullisuutta tutkivan Finnwatchin selvityksen mukaan suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista tehdään halpatyömaissa. Vuoden 2018 pakkauksen tuotteista 12 tuotteen kohdalla löytyi vakavia puutteita tuotteiden valmistusmaiden työoloissa ja työoikeuksissa.

Useimmat äitiyspakkauksen tuotteet valmistetaan Kiinassa. Seuraavaksi eniten tuotteita valmistetaan Pakistanissa, Intiassa ja Bangladeshissa. Suomalaisen äitiyspakkauksen tuotteita tehdään työoloissa, joihin kuuluu laittomia ylitöitä, elämiseen riittämätön palkka sekä työturvallisuuspuutteita. Työolojen lisäksi puutteita löytyi tuotteiden valmistusmateriaaleista: suuri osa yrityksistä ei osannut kertoa materiaalien alkuperää.

Kela jakaa vuosittain noin 40 000 äitiyspakkausta. Kaksi kolmasosaa äitiysavustuksen hakijoista valitsee äitiyspakkauksen 170 euron rahasumman sijaan.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla