Olen nähnyt työssäni syntymän ihmeen tuhansia kertoja, mutta silti se kolahtaa, kyselyyn vastannut kätilö kertoo. Kuva: Pia Inberg
Olen nähnyt työssäni syntymän ihmeen tuhansia kertoja, mutta silti se kolahtaa, kyselyyn vastannut kätilö kertoo. Kuva: Pia Inberg

Vauva-lehden kyselyyn vastanneet kätilöt kertovat, että haastavinta työssä on kiire, mutta pienikin kiitos omasta työstä auttaa jaksamaan paremmin.

Vauva-lehden kyselyn mukaan oman työpaikan lopetusuhka on yksi kätilöitä eniten huolettavista asioista. Viime vuosina useita pieniä synnytyssairaaloita on lakkautettu, ja sairaaloiden alasajo jatkunee tulevaisuudessa.

Joka kolmas kätilöistä kertoo, että sairaalan kiire tai resurssipula heikentää olennaisesti omaa työssä jaksamista. Synnyttäjien tavoin myös kätilöt toivovat synnytykseen rauhallista tunnelmaa, mutta aina sellaisen luominen ei ole helppoa. Jos kiire on kova, kätilö voi olla synnytyksen aikana yhdelle perheelle läsnä vähemmän kuin itse toivoisi.

Kiirehetkinä voin olla vähemmän läsnä kuin oikeasti haluaisin. Se kuormittaa ja harmittaa. Jokaisella naisella tulisi olla oikeus hyvään synnytykseen ja kätilön riittävään läsnäoloon. Kätilö, 29, keskussairaala

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauvatehtaalla hoito saattaa olla pahimmillaan liukuhihnatyötä. Yksilöllisyys kärsii. Kätilö, 32, yliopistosairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiire tekee kätilöiden työstä haasteellista, mutta kuten eräs vastaajista toteaa, rauhallisemmat päivät tasapainottavat tilannetta. Ainakin toistaiseksi - ja ainakin pienemmissä yksiköissä.

Vaikka työ on kiireistä, kohtaamiset perheiden kanssa auttavat jaksamaan, kätilöt kertovat. Lisäksi jaksamista edistävät pienetkin kiitokset omasta työstä.

Kun sairaalassa otetaan käyttöön uusi idea, se saattaa olla juuri kätilöiden.

Entä mistä kätilöt olivat viimeksi innostuneet omassa työssään? Työn kehittämisestä, koulutuksista ja uusista käytännöistä, kertoo lähes kolmannes (28 %) Vauvan kyselyyn vastanneista. Kun sairaalassa otetaan käyttöön uusi idea, sen takana saattavatkin olla juuri kätilöt.

Yksi uusista käytännöistä näki syksyllä päivänvalon Lohjalla. Lohjan synnytyssairaalan kätilöt ryhtyivät vetämään alueen terveyskeskuksissa Kysy kätilöltä -iltoja.

Parin tunnin mittaisessa tapaamisessa kätilöltä pääsee kysymään mitä vain itseä mietityttävää. Kätilöt myös ottavat mukaansa esimerkiksi tens-laitteita ja kipukampoja.

– Tarkoitus on, että odottaja voi tulla iltaan raskauden loppuvaiheessa ja saada sieltä mahdollisimman paljon konkreettista tietoa synnytyksestä ja kivunlievityksestä, kertoo vs. osastonhoitaja Sari Mäkelä Lohjan sairaalan synnytysosastolta.

Juuri kätilöt ehdottivat iltoja sairaalan johdolle. Kätilöt toivoivat, että mahdollisimman moni pääsisi kysymään mieltään vaivaavia kysymyksiä suoraan kätilöiltä ennen synnytystä.

Vaikka työn kehittäminen on monelle tärkeää, työn suola nähdään joka päivä. Vauvan syntyminen koskettaa kerta toisensa jälkeen, kätilöt tunnustavat.

Syntymä on aina suuri ihme. Olen nähnyt sen tuhansia kertoja, mutta aina se jaksaa kolahtaa. Kätilö, 63, yliopistosairaala

Lähde: kysely vauva.fissä, 67 vastaajaa

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla