Kuvat
Petra Van Der Boom
Anna, Federico ja heidän esikoispoikansa Alexis asuvat toistaiseksi Maltalla. Aikeissa kuitenkin on jakaa perheen arkea tulevaisuudessa enemmän vanhempien kotimaiden, Suomen ja Argentiinan välille.
Anna, Federico ja heidän esikoispoikansa Alexis asuvat toistaiseksi Maltalla. Aikeissa kuitenkin on jakaa perheen arkea tulevaisuudessa enemmän vanhempien kotimaiden, Suomen ja Argentiinan välille.

Maltalla raskautta ei voi keskeyttää, vaikka sikiöllä todettaisiin vakava rakennepoikkeavuus. 

Anna Elo istui maltalaisen lääkärin vastaanotolla pöyristyneenä. Hän oli tullut julkisen puolen sairaalaan, koska odotti esikoistaan raskausviikolla 14. Nyt lääkäri kertoi, ettei aio tehdä hänelle ultraäänitutkimusta. Sikiön niskaturvotusta ei mitata, sillä jokainen lapsi on ”a gift from God”. 

– Vaikka osasin odottaa vastaavaa asennetta, olin häkeltynyt. Mielestäni lääkäri olisi voinut pitää maailmankatsomuksensa omana tietonaan, Anna kertoo. 

Joka vuosi satoja naisia matkustaa ulkomaille tekemään abortin.

Anna, 38, ja hänen argentiinalainen avopuolisonsa Federico, 37, muuttivat Maltalle töiden perässä Buenos Airesista vuonna 2015. Anna työskentelee kääntäjänä ja sisällöntuottajana, ja hänen miehensä on finanssialalla. Annan ja Federicon esikoinen syntyi Maltalla elokuussa 2016.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maltalla sikiöseulonta on julkisen terveydenhuollon puolella vähäistä. Maan aborttilaki on tiukka, eikä raskauden keskeytys ole vaihtoehto, vaikka sikiöllä todettaisiin vakava rakennepoikkeavuus tai äidin henki olisi vaarassa. Malta on ainoa EU-maa, jossa abortti on kielletty täysin. Joka vuosi 300–400 naista matkustaa ulkomaille tekemään abortin, useimmiten Italiaan tai Englantiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkisella puolella rakenneultra on raskauden ainoa ultraäänitutkimus.

Maltan lapsikuolleisuus on Euroopan korkein: vuonna 2017 tuhannesta syntyneestä vauvasta keskimäärin 6,7 lasta kuoli ennen yhden vuoden ikää. 

Julkisessa sairaalassa odottaja tapaa lääkärin ensimmäisen kerran raskausviikolla 14, kuten Annakin. Tuolloin lääkäri kuuntelee sikiön sydänäänet ja kirjoittaa lähetteen verikokeisiin. 

Seuraava tutkimus on rakenneultra raskausviikkojen 20–24 aikana. Julkisella puolella rakenneultra on raskauden ainoa ultraäänitutkimus. 

On osattava toivoa modernia lääkäriä

Anna oli jo sosiaaliantropologiksi opiskellessaan perehtynyt eri maiden aborttilainsäädäntöihin. Hän tiesi Maltan tilanteen ja osasi hakeutua raskauden huomattuaan yksityiseen sairaalaan raskauden seurantaan. Näin tekee moni muukin Maltalla vauvaa odottava, jos siihen on rahallinen mahdollisuus. Yhden käynnin hinta yksityissairaalassa on noin sata euroa.  

Yhdistelmäseula, joka Suomessa tehdään ensimmäisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä raskausviikon 12 tienoilla, on ollut mahdollinen maltalaisissa yksityissairaaloissa vasta noin kymmenen vuoden ajan. Tutkimuksia ei kuitenkaan tehdä automaattisesti, vaan niihin tarvitaan lääkärin lähete. 

– On osattava toivoa modernia lääkäriä, joka varmasti kirjoittaa lähetteen.  

”Minun pitäisi mennä ulkomaille lapsivesipunktioon, mikäli sellaiseen olisi tarve.” 

Yhdistelmäseulaan kuuluva verinäyte lähetetään ulkomaille analysoitavaksi, sillä muun kuin odottajan proteiini- ja sokeriarvojen seuraaminen ei ole laillista. Jos ultraäänitutkimuksessa selviäisi jotain poikkeavaa, lisätutkimuksia Maltalla ei tehtäisi. 

– Lääkäri sanoi minulle suoraan, että minun pitäisi mennä ulkomaille lapsivesipunktioon, mikäli sellaiseen olisi tarve.   

Annan esikoisen odotus sujui onneksi hyvin, eikä tarvetta lisätutkimuksille ollut. 

Itse maksamansa varhaisultran ja raskausviikolla 22 tehdyn rakenneultran lisäksi Anna kävi yksityissairaalassa kerran kuukaudessa ultraäänessä ja lääkärintarkastuksessa.

Siitä Anna piti, että kohtuun pääsi kurkistamaan useamman kerran raskausaikana. 

– Tajusin, että jos olisin odottanut vauvaa Suomessa, ultria olisi ollut vain muutama. Täällä olen tottunut siihen, että pääsen ultraan joka kuukausi, Anna pohtii.

Synnyttäjä pääsee imetysklinikalle

Kun Annan raskaus oli viikolla 36, hän siirtyi julkisen sairaalan asiakkaaksi. Yksityisissä sairaaloissa ei ole valmiuksia vastasyntyneiden tehohoitoon, joten moni odottaja haluaa synnyttää julkisessa sairaalassa. Jotta se onnistuu, odottajan on käytävä ilmoittautumassa sairaalassa alkuraskauden aikana.

Synnytyksen lähestyessä odottaja käy lääkärin luona kerran viikossa. Näillä käynneillä lääkäri mittaa kohdun koon eli sf-mitan, ottaa virtsanäytteen ja tarkistaa verenpaineen. 

Maltalaiset äidit eivät yleensä kerro toiveistaan synnytykseen liittyen.

Kun Anna meni synnyttämään, hänellä oli mukanaan synnytystoivelista. Kätilöt olivat tästä iloisia, sillä maltalaiset äidit eivät yleensä kerro omista toiveistaan. Synnytys oli Annan mielestä hyvä kokemus: hän toivoi mahdollisimman luonnonmukaista synnytystä ja koki, että kätilöt kuuntelivat hänen toiveitaan. 

Anna oli positiivisesti yllättynyt siitä, että kätilöt olivat erittäin imetysmyönteisiä.

– Sairaalassa on imetysklinikka, ja äiti saa sängyn viereen tukikätilön joka varmistaa, että imetys sujuu. 

Tästä huolimatta maltalaiset äidit eivät juurikaan imetä vauvojaan julkisesti. Anna puolestaan on imettänyt esikoistaan ihan missä vain: kaupassa, bussissa, ravintolassa. Anna imettää nyt 3-vuotiasta poikaansa edelleen. 

”En koe saaneeni paheksuvia katseita imetyksen johdosta.”

– En koe saaneeni paheksuvia katseita imetyksen johdosta, pikemminkin ihailevia.

Lokakuussa Annan ja Federicon perhe kasvaa: Anna odottaa parin toista lasta. Myös toisen raskauden kohdalla Anna on halunnut varmistaa, että vauvalla on kaikki hyvin: yksityisten ultratutkimuksien lisäksi hän on teettänyt NIPT-kromosomitutkimuksen. 

Sen pari jo tietää, että perheen koti ei tule olemaan pysyvästi Maltalla. 

– Meidän molempien työt ovat sellaisia, että niitä voi tehdä mistä päin maailmaa tahansa. Ehkä jaamme arkea jatkossa Suomen ja Argentiinan välille, jotta lapsemme saisivat selkeän tukiverkoston ja juuret, Anna pohtii.  

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla