Krista ja Kevin muuttivat ennen vauvan syntymää Manhattanilta Long Island Cityyn. Kuva: <span class="photographer">Kristan kotialbumi</span>
Krista ja Kevin muuttivat ennen vauvan syntymää Manhattanilta Long Island Cityyn. Kuva: Kristan kotialbumi

Kattavasta sairausvakuutuksesta huolimatta Kristan ja Kevinin esikoisen syntymä tuli maksamaan vanhemmille tuhansia dollareita. 

Neljäkymmentä ultrakuvaa. Krista Lanningilla, 29, on toukokuussa syntyneen esikoisensa raskausajalta enemmän pikkuruisia mustavalkokuvia kuin monella muulla odottajalla. 

Krista on asunut New Yorkissa amerikkalaisen aviomiehensä Kevinin kanssa neljä vuotta. Pian positiivisen raskaustestin tehtyään Krista huomasi, että raskausaika ja synnytys tulevat eroamaan Suomen lempeämmästä ja luonnonmukaisemmasta mallista melkoisesti. 

Krista kävi omalla gynekologillaan kuudennella raskausviikolla, jolloin gynekologi kuunteli sikiön sydänäänet. Sen jälkeen Kristan piti selvittää, minkä tasoisen synnytyssairaalan hänen miehensä työpaikan tarjoama sairausvakuutus kattaa. Tämän jälkeen Krista valitsi itselleen viiden lääkärin tiimin, joista yksi tulisi toimimaan myös synnytyslääkärinä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkäri kysyi Kristalta suoraan, haluaako tämä synnyttää sektiolla. 

New Yorkissa on mahdollista valita raskausajan seurantaan ja synnytykseen myös kätilö. Silloin lääkärikäyntejä on huomattavasti vähemmän. Tämä on Kristan mukaan lähempänä Suomen mallia, mutta New Yorkissa huomattavasti harvinaisempaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisellä tapaamisella lääkäri kysyi, haluaako Krista synnyttää lapsen sektiolla. 

– Tyrmäsin ajatuksen heti. Sen jälkeen lääkäri luetteli minulle pitkän listan asioista, jotka saattavat mennä pieleen alakautta synnyttäessä. Hän teki selväksi, että voin joutua silti sektioon. 

Raskautta seurattiin tarkkaan heti ensimmäisistä viikoista lähtien. Kristalta otettiin muun muassa verikoe, jolla suljettiin pois 200 geneettistä sairautta. 

Kaiken kaikkiaan Kristan sairausvakuutus kattoi kaksikymmentä lääkärikäyntiä, jotka kaikki olivat pakollisia. Kristalle jäi tunne, että lääkärikäyntien määrällä korvattiin laatua. 

Kristalle jäi lääkärin jälkeen sellainen olo, että hän ei tiedä niitä asioita joita hänen pitäisi. 

– Kerran kellotin aikaa siitä, kun astuin vastaanottohuoneeseen siihen, kun lähdin huoneesta. Koko hommaan meni kolme minuuttia, Krista kertoo. 

Hän olisi toivonut lääkäriltä keskustelevampaa otetta ja puhdasta faktaa. Nyt Kristalle jäi käyntien jälkeen sellainen olo, että hän ei tiedä puoliakaan siitä, mitä hänen pitäisi tietää. 

– Käytin tosi paljon googlea ja selvitin asioita itse. 

Muutama kuukausi ennen synnytystä Krista kysyi lääkäriltä, milloin hän voisi antaa tälle toivelistan koskien synnytystä. Lääkäri tuhahti.  

– Hän sanoi, että voin käydä netistä katsomassa, miten synnytys ja sairaalaan sisäänkirjautuminen täällä etenee. Toivelistoja ei ole kenelläkään synnyttäjällä, Krista kertoo. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kristan ja Kevinin esikoistytär syntyi toukokuussa. Kuva: Apollo Fields Photo
Kristan ja Kevinin esikoistytär syntyi toukokuussa. Kuva: Apollo Fields Photo

Suku mukaan synnytyssairaalaan

Oli toukokuinen sunnuntai-ilta ja Krista oli kotona Long Island Cityssä, kun supistukset alkoivat. Hän kellotti supistusten väliä, ja lopulta kolmelta yöllä Krista ja Kevin lähtivät synnytyssairaalaan. 

Sairaalassa Kristan tutkinut hoitaja kertoi tämän kohdunsuun olevan kolme senttiä auki. 

– Hän sanoi suoraan, että jos haluan luonnonmukaisen synnytyksen, meidän kannattaa lähteä kotiin odottamaan avautumista. En kuitenkaan halunnut ottaa riskiä, että emme selviä ajoissa sairaalaan Manhattanin aamuruuhkassa, Krista kertaa. 

Synnytyksen aikana Kristalle tarjottiin epiduraalin lisäksi muitakin kipulääkkeitä. 

Krista oli ajatellut, että haluaa synnyttää ilman kipulääkkeitä. Supistusten voimistuessa hän kuitenkin pyysi epiduraalia. Krista sai kanyylin selkäänsä sekä napin, jota painamalla pystyi itse lisäämään puudutetta. Hänelle tarjottiin myös muita kipulääkkeitä, mutta niistä Krista kieltäytyi. 

Epiduraalin saatuaan Krista ei saanut enää nousta sängystä edes vessaan, joten hänelle asetettiin virtsakatetri. Hoitajat nostivat sängynpäätyä, jotta vauva laskeutuisi nopeammin. 

Juuri ennen kuin Kristan oli aika aloittaa ponnistaminen, Kevinin vanhemmat tulivat pikaisesti käymään huoneessa. 

”Synnytys on jenkeissä tosi yhteisöllinen tapahtuma.”

– Synnytys on jenkeissä tosi yhteisöllinen tapahtuma. Jo silloin kun äiti kirjaa itsensä sairaalaan, sinne alkaa valua isovanhempia, serkkuja ja sisaruksia. Joskus isovanhemmille ei riitä pelkkä odotusaula, vaan he haluavat nähdä, kun vauva syntyy. Sekin on täällä aika tavallista. 

Kristan ja Kevinin sukulaiset odottivat syntymän ajan huoneen ulkopuolella. Siitäkin huolimatta, että Krista oli raskausaikana sanonut lääkärille synnyttävänsä vauvan alakautta, ponnistusvaiheen alkaessa lääkäri otti jälleen puheeksi sektion. 

– Lääkäri sanoi, että jos vauva ei kolmeen tuntiin ole syntynyt, sitten mennään leikkaukseen. Se motivoi ponnistamaan! 

Kattava sairausvakuutuskaan ei korvaa kaikkia lääkärikuluja. 

Lopulta vauva syntyi reilun kahden tunnin ponnistamisen jälkeen yhdeltä iltapäivällä. Krista kertoo, että synnytys oli hyvä kokemus. Mieleen jäi erityisesti yhteisöllisyys: se, että läheiset tulevat paikalle pyytämättä, ja vauva otetaan osaksi perhettä. 

Reilu kuukausi synnytyksestä Krista ja Kevin saivat postissa laskun. Synnytyksen hinnaksi tuli 15 000 dollaria, josta vakuutus korvasi 14 000 dollaria. Maksettavaksi jäi tuhannen dollarin lisäksi vielä yksityishuone, jota vakuutus ei korvaa. 

Kattavasta sairausvakuutuksesta huolimatta esikoisen odotus ja syntymä maksoi Kristalle ja Kevinille 4 000 dollaria. Ja vaikka vakuutus tulee Kevinin työpaikan kylkiäisenä, vakuutusmaksu on tuhat dollaria kuukaudessa. 

– Täällä asuessa on ollut karua huomata se, miten paljon kaikki pyörii rahan ympärillä. Toisaalta, amerikkalaiset ovat älyttömän huomaavaisia: tuoreena äitinä olen saanut niin paljon lahjoja, että ne eivät enää mahdu kaappeihin. 

Kristan elämää New Yorkissa voit seurata Instagramissa Rusinoita ja Taateleita -tilillä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla