Niina Malisen vaatehankinnat vauvalle ovat maksaneet enintään viisi euroa kappale. Kuva: <span class="photographer">Riina Peuhu</span>
Niina Malisen vaatehankinnat vauvalle ovat maksaneet enintään viisi euroa kappale. Kuva: Riina Peuhu

Esikoistaan odottavan Niinan mielestä ei ole merkitystä, vaikka tulevalle vauvalle hankittu tavara on ollut käytössä toisella lapsella.

Facebookin roskalava- ja kierrätysryhmät ovat tulleet tutuiksi, kun Niina Malinen on etsinyt tarvikkeita heinäkuussa syntyvälle lapselleen.

– Imetystyynystä maksoin vain viisi euroa. Vaatteita olen saanut paljon ja löytänyt niitä kirpputorilta, Niina kertoo.

Pinnasängyn Niina kuljetti äidin ja isäpuolen avulla bussilla toiselta puolelta kaupunkia. Myös turvakaukalo odottaa jo pientä perheenjäsentä. Sen Niina sai ilmaiseksi roskalavaryhmästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niinan arvokkain ostos on kotidoppler.

– Turvakaukalo on ollut käytössä vain yhdellä lapsella, ja sitä on pidetty tosi hyvänä. Edelliset omistajat olisivat hyvin voineet pyytää siitä rahaa. Olen tyytyväinen, että ehdin nappaamaan kaukalon ensimmäisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Imetystyyny on toinen Niinan suosikki. Harmaa-valkoinen ja linnuin koristeltu tyyny on juuri sopiva.

– Muillekin pienellä budjetilla hankintoja tekeville suosittelen ehdottomasti roskalavaryhmiä ja nettihuutokauppoja. Niissä annetaan yllättävän paljon tavaraa pois.

Raskaus oli Niinalle yllätys, mutta iloinen sellainen. Niina on päättänyt pärjätä. Pienen tukiverkon vuoksi hän on jutellut neuvolassa jo etukäteen siitä, millaista apua hän voi saada arkeensa vauvan syntymän jälkeen. Tuleva äiti kuitenkin suhtautuu uuteen elämänvaiheeseen luottavaisin mielin.

– Liikkeet ovat alkaneet nyt tuntua, ja se on ihanaa, Niina kertoo.

Niinan arvokkain ostos tähän mennessä on kotidoppler, jolla hän voi kuunnella vauvansa sydänääniä. 49 euroa tuntui joka tapauksessa satsaamisen arvoiselta.

– Minulle se oli älyttömän tärkeä ostos, koska olen käynyt läpi yhden keskenmenon.

Muuten Niina on tehnyt kaikki ostoksensa niin halvalla kuin mahdollista. Ne vanhemmat, jotka hankkivat kaikki vauvan tarvikkeet uusina ja sävy sävyyn, tuntuvat vähän oudoilta. Mitä väliä, että jokin tavara on käynyt toisella lapsella?

”Tärkeintä on, että varusteet ovat ehjiä ja käytännöllisiä.”

Niina ei kuitenkaan halua tuomita, sillä jokainen meistä tekee tyylillään.

– Olen yrittänyt toki itsekin etsiä sellaisia tarvikkeita, jotka miellyttävät silmää. Tärkeintä on kuitenkin, että varusteet ovat ehjiä ja käytännöllisiä.

Vaunut ovat vielä hankkimatta. Niihin Niina saa näillä näkymin avustuksen sosiaalitoimistosta. Hän on jo metsästänyt sopivia vaunuja alennusmyynneistä ja nettihuutokaupasta.

– Toivon, että saan yhdistelmävaunut, jotta ne muokkautuvat lapsen kasvaessa. Myös hinta-laatusuhde on tärkeä.

Lisäksi Niina toivoo lipastoa vauvanvaatteille. Tuttipulloja ja vaatteitakin tarvitaan lisää. Niitä Minna ei ole vielä hankkinut kovin paljon, sillä vauvan sukupuoli ei ole selvillä.

– Epäilen, että jos tulokas on tyttö, niin alkaa kyllä melkoinen prinsessavaatteiden metsästys!

Tällä hetkellä tärkeintä on kuitenkin se, että kaiken tarvittavan saa hankittua - oli sen väri sitten mikä tahansa.

– Kunhan saan tarpeen täytettyä, olen kiitollinen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla