Adele on kertonut avoimesti, että raskauden jälkeen hänen äänensä ei ollut enää ennallaan. Kuva: MVPhotos
Adele on kertonut avoimesti, että raskauden jälkeen hänen äänensä ei ollut enää ennallaan. Kuva: MVPhotos

Äänen muutokseen vaikuttaa muun muassa estrogeenitason äkillinen tippuminen.

Sussexin yliopiston tutkimuksesta selvisi, että naisen ääni madaltuu jopa kahden sävelkorkeuden verran heti synnytyksen jälkeen. Äänen muutokset eivät kuitenkaan ole pysyviä. Tutkimuksessa mukana olleiden naisten ääni palautui ennalleen noin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Tutkimukseen osallistuneita naisia haastateltiin ennen raskautta, raskauden aikana sekä raskauden jälkeen. Tutkimuksessa analysoitiin naisten ääntä heidän puhuessaan toisille aikuisille. Tutkijat nauhoittivat haastatteluja naisilta yhteensä kymmenen vuoden ajan, ja viimeisimmät haastattelut tehtiin viisi vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Naisen puheesta tulee monotonisempaa synnytyksen jälkeen.

Selvisi, että naisten ääniala tippui keskimäärin viisi prosenttia tutkimuksen aikana. Tämä vastaa kahta sävelkorkeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkittujen naisten äänissä ei myöskään ollut samanlaisia korkeusvaihteluita, kuin ennen synnytystä. Puheesta tuli siis monotonisempaa äitiyden myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtanut Sussexin yliopiston tutkija Kasia Pisanski arvioi, että muutokset tuoreen äidin äänessä johtuvat useasta tekijästä.

– Synnytyksen jälkeen estrogeenitaso tippuu radikaalisti, joka voi osaltaan vaikuttaa äänen korkeuteen, Pisanski kommentoi EurekAlert-verkkojulkaisulle.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana hormoitasojen vaihteluiden mukaan.

Enemmän auktoriteettia?

Pisanskin mukaan äänen muuttuminen voi johtua myös naisen sosiaalisen aseman muutoksesta. On tutkittu, että matalan äänen omaavia ihmisiä pidetään sosiaalisesti pätevämpinä ja kypsempinä. Pisanski arvelee, että naiset saattavat äidiksi tullessaan tiedostamattaan puhua matalammalla äänellä, jotta heillä olisi enemmän auktoriteettia. 

Myös vauvavuoden väsymys voi vaikuttaa äänen madaltumiseen. Pisanskin mukaan väsymys ei kuitenkaan yksinään selitä kahden sävelkorkeuden muutosta. 

Äänen madaltuminen voi johtua myös sosiaalisen aseman muutoksesta.

Monet tunnetut naislaulajat ovat kertoneet, että raskaus on muuttanut heidän ääntään. 

Muun muassa laulajatähti Adele on kertonut avoimesti yleisölleen, että hänen on nykyään vaikeaa laulaa Skyfall-hittiään. Äänittäessään kappaletta hän oli raskaana, joten hänen oli helpompi laulaa kappaleen matalimmatkin nuotit. 

Yleinen käsitys onkin aiemmin ollut se, että naisen ääni madaltuu raskauden aikana. Tutkimus kuitenkin todistaa, että suurin muutos äänessä tapahtuu vasta synnytyksen jälkeen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla