Kuvat
Shutterstock
Saako koskettaa? Kun odottaja sallii mahansa silittelyn, se on suuri luottamuksen osoitus.
Saako koskettaa? Kun odottaja sallii mahansa silittelyn, se on suuri luottamuksen osoitus.

Kun maha kasvaa, odottajan aivot alkavat tulkita oman tilan tarvetta uudelleen.

Raskaana olevasta saattaa tuntua, että hänen kehonsa on yhtäkkiä yhteistä omaisuutta. Puolitutut kommentoivat mahan muotoa ja kokoa, osa saattaa myös kosketella lupaa kysymättä. Itse asiassa pitäisi olla toisin päin: tuore tutkimus kertoo, että odottajan henkilökohtaisen tilan tarve suurenee loppuraskaudessa.

Henkilökohtaiseksi tilaksi määritellään länsimaisessa kulttuurissa usein noin käsivarren mitan päässä omasta kehosta olevat alueet. Kun ventovieras rikkoo tämän kuplan astumalla turhan lähelle esimerkiksi hississä, se tuntuu tunkeilevalta.

Anglia Ruskin yliopiston ja Addenbrooken sairaalan tutkimuksessa selvitettiin henkilökohtaisen tilan tarvetta raskauden 20. ja 34. raskausviikolla sekä pari kuukautta synnytyksen jälkeen. Keskiraskaudessa ja synnytyksen jälkeen naiset tulkitsivat oman tilan rikkoutumisen samoin kuin ei-raskaana olevat osallistujat, mutta 34. raskausviikolla henkilökohtaisen tilan tarve kasvoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan tulokset kertovat siitä, että kehon muuttuessa odottajan aivot alkavat tulkita oman reviirin tarvetta uudelleen. Raskauskuplan koko liittyy turvallisuuden tarpeeseen: riittävän etäisyyden tarkoitus on suojata kasvavaa vatsaa mahdollisilta vaaroilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ihme, että mahan silittely voi olla odottajasta epämiellyttävää, vaikka se olisi tarkoitettu vain ystävälliseksi eleeksi. Odottajat kertovat Vauvan jutussa siitä, miltä raskauskuplan rikkominen tuntuu:

”Puolisoni täti kysyi, saako hän tunnustella vatsaani. En ehtinyt edes vastata, kun hän jo taputteli sitä. Miksi? Enhän minäkään koskettele tuntemattomien vatsoja.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla