Raikkaampi odotus. Suomessa 15 prosenttia odottajista tupakoi  ras kauden alkaessa. Noin puolet onnistuu lopettamaan ensimmäisellä kolmanneksella.

Lopeta tupakointi viimeistään raskausaikana. Teet suuren palveluksen sekä vauvalle että itsellesi.

Terveyden edistämisen asiantuntija Krista Abdulla Hama Salih Keuhkoterveysjärjestö Filha ry:stä vastaa kysymyksiin:

Kuinka paljon tupakoinnista on haittaa sikiölle?

Hyvin paljon. Tupakka sisältää noin 7 000:ta kemikaalia, jotka kulkeutuvat äidin verenkierron mukana sikiöön. Näistä haitallisimpia ovat nikotiini ja häkä. Ne heikentävät sikiön hapen saantia, jolloin lapsi voi kasvaa normaalia heikommin. Nikotiini aiheuttaa myös syntymättömälle lapselle riippuvuutta, lisäksi se vaarantaa aivojen ja keuhkojen normaalin kehityksen.

Tupakointi lisää merkittävästi erilaisia kasvuhäiriöitä, ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja etisen istukan vaaraa. Sähkötupakka on yhtä vaarallinen kuin perinteiset savukkeet.

Mitä haittaa raskausajan tupakoinnista on vastasyntyneelle?

Tupakoivien äitien vastasyntyneet ovat keskimäärin 150–300 grammaa kevyempiä kuin tupakoimattomien. Usein myös aivot ovat pienemmät. Vauvan kätkytkuoleman vaara on viisinkertainen, jos äiti on tupakoinut raskausaikana. Lapsilla on lisäksi kohonnut riski sairastua astmaan ja heillä on lapsina enemmän hengitystieinfektioita.

Uusimpien tutkimusten mukaan altistuminen tupakalle odotusaikana lisää oppimisvaikeuksien, ylivilkkauden ja käytöshäiriöiden riskiä. Vauvoina lapset ovat usein itkuisempia, ja heillä on muita suurempia riski koliikille. Tupakalle altistuminen myös heikentää myöhempää hedelmällisyyttä.

Jos imettävä äiti tupakoi, äidinmaidon mukana lapseen kulkeutuva nikotiini, häkä ja muut myrkyt lisäävät lapsen ärtyisyyttä, pahoinvointia ja vatsakipuja.


Millaista tukea neuvolasta saa tupakoinnin lopettamiseen?

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on sairaus, ja jokaisella lopettavalla on oikeus saada tukea. Tarvittaessa tätä voi vaatia. Tupakoinnin lopettaja saa neuvolasta yleensä hyvin tietoa ja tukea, mutta alueellisia eroja on jonkin verran.

Verkossa lopettajan kannattaa tutustua esimerkiksi sivustoihin omataskeleet.fi ja stumppi.fi. Tärkeää vertaistukea löytää esimerkiksi Facebookista.

Voiko raskaana oleva käyttää nikotiinikorvausvalmisteita?

Tarvittaessa sen jälkeen, kun on lopettanut tupakoinnin. Kun tupakoinnin lopettaa, fyysiset vieroitusoireet, kuten ärtyneisyys, nukkumisvaikeudet ja levottomuus, helpottavat yleensä parissa viikossa.

Raskaana oleva voi käyttää lyhytvaikutteisia nikotiinivalmisteita, kuten nikotiinipurkkaa tai -pastilleja, lyhytaikaisesti. Tämän on hyvä tapahtua lääkärin tai terveydenhoitajan valvonnassa.


Entä jos en kehtaa myöntää tupakoivani?

Teet sekä itsellesi että lapsellesi palveluksen olemalla rehellinen. Neuvolahenkilökunnan tehtävä ei ole syyllistää vaan tukea. Et ole tilanteessa yksin: Suomessa 15 prosenttia raskaana olevista tupakoi raskauden alkaessa, ja heistä noin puolet on alle 19-vuotiaita.

Hyvä uutinen on se, että vaikka luvut ovat paljon muita Pohjoismaita isommat, noin puolet onnistuu lopettamaan tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tällöin esimerkiksi sikiön aivojen kehitys ehtii kuroutua loppuraskauden aikana normaalille tasolle.

Miten lopettaminen onnistuu?

Tärkeintä on oma motivaatio. Jos sitä on, apua voi saada esimerkiksi tupakkapäiväkirjasta, johon merkitään muutaman päivän ajan kaikki poltetut tupakat. Tämän jälkeen päiväkirjan voi käydä yksin tai ammattilaisen kanssa läpi. Mieti jokaisen tupakan kohdalla, onko se täysin välttämätön ja tarpeellinen vai pelkkä tapa. Todennäköisesti jo tämän avulla pystyt luopumaan valta­osasta päivän aikana polttamistasi savukkeista.

Kuinka pääsen eroon ns. välttämättömistä tupakoista?

Ennakointi auttaa. Yksi välttämättömältä tuntuva tupakka voi olla aamun ensimmäinen, koska yön aikana veren nikotiinitaso on vähentynyt. Pahin tupakanhimo kestää yleensä vain muutaman minuutin ajan. Siihen auttaa tilanteen ennakoiminen: mene vaikka suihkuun, soita ystävälle tai lakkaa kyntesi.

Myös liikunnasta voi olla apua: tupakantuska voi helpottaa esimerkiksi sinä aikana, kun kiertää talon viisi kertaa ympäri. Tieto siitä, että seuraava päivä ilman tupakkaa on helpompi kuin edellinen, voi myös lohduttaa.

Lopetin jo kertaalleen mutta repsahdin. Onko kaikki pilalla?

Repsahduksia sattuu lähes kaikille, koska nikotiinikoukku on niin vahva. Tärkeää on, että repsahduksen jälkeen jatkaa tupakoimattomana eikä valahda takaisin vanhaan arkeen. Tilanne kannattaa analysoida, jotta seuraavalla kerralla on vahvempi tupakanhimon edessä, mutta asiaa ei kannata märehtiä montaa päivää.


Miten läheiset voivat tukea tupakoinnin lopettajaa?

Puolison ja muiden läheisten tuella on iso merkitys. Mikäli puoliso tupakoi, parasta olisi, että hänkin lopettaisi. Monet entiset tupakoitsijat kertovat, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen läheisyys parisuhteessa lisääntyy. Tupakoimattomuus tuo tullessaan muitakin hyviä asioita: rahaa säästyy muuhun, ja esimerkiksi ihon väri ja kunto kohentuvat. Myös haju- ja makuaisti parantuvat.

Aiheuttaako tupakointi lapsettomuutta?

Tupakointi vaikeuttaa raskaaksi tulemista: tupakoivilla miehillä sperman laatu on muita heikompi. Naisilla tupakoinnin on todettu olevan yksi keskeisimmistä hedelmällisyyttä vähentävistä tekijöistä, ja se lisää myös kohdun ulkoisen raskauden ja keskenmenon riskiä.

Miten nuuska vaikuttaa sikiöön?

Nuuskan haitat ovat verrattavissa tupakanpolttoon. Nuuskassa ei ole häkää, mutta nuuskaavan äidin sikiö elää jatkuvassa nikotiinialtistuksessa. Se heikentää sikiön kasvua ja lisää aivovaurioiden riskiä ja muita kehityshäiriöitä.

Kuinka paljon ennen raskautta kannattaa lopettaa, jotta sikiö ei altistu tupakan haitoille?

Tupakointi kannattaa lopettaa viimeistään silloin, kun toivoo tulevansa raskaaksi. Sikiön kannalta oleellista on, että tupakointi olisi lopetettu viimeistään kolme kuukautta ennen raskaaksi tulemista. Tässä ajassa äiti ehtii yleensä kunnolla vierottua riippuvuudesta ja lopettaa mahdollisten vieroituslääkkeiden käytön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kuvat
iStock