Vaate jää kauppaan, jos tuotantotapa epäilyttää, kertoo eräs vastaaja. Kuva: iStockphoto
Vaate jää kauppaan, jos tuotantotapa epäilyttää, kertoo eräs vastaaja. Kuva: iStockphoto

Vaunuihin ja vaatteisiin saa uppoamaan tuhansia euroja, mutta halvemmallakin pääsee.

Huh huh, mitkä hinnat!

”Minua järkytti nähdä, paljonko uudet vaunut maksavat kaupassa. Normaalille työssäkävijälle kärryt ovat saman hintaiset kuin yhden kuukauden vuokra!

Meillä ainoa iso ja kallis ostos oli sänky, sillä normaali pinnasänky olisi ollut liian iso meidän makuuhuoneeseen. Tilasimme siis kapeamman.” Tintti, 35

Säästöt kehiin

”Meillä meni tarvikkeisiin noin 3000 euroa. Säästimme rahat ennakkoon, mutta vaatteisiin rahaa ei mennyt, sillä saimme niitä sekä paljon käyttötavaraa ystäviltämme. Käytännössä ostimme yhdistelmävaunut, turvaistuimen sekäkantorepun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kengät ostamme aina uutena, ja niiden pitää olla laadukkaat. Ostan mieluummin vähän ja laadukasta kuin paljon halpaa krääsää.”
Äiti, 32

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotain aina uutena

"Päätimme jo ennen raskautta, että ostamme yhdistelmärattaat ja turvakaukalon uusina. Nettikirpputoreilta tai sukulaisilta ei löytynyt sopivia, eikä koskaan voi olla varma, miten vaunuja on säilytetty ja onko turvakaukalo kolaroimaton.

Pinnasängyn patja ja lakanat on myös uusina ostettu, koska käytettyjen iästä, pesusta ja säilytyksestä ei voi mennä takuuseen. Rintapumpun ja imetystyynyn ostin myös uutena. Sukulaiset ovat ostaneet uutena muutaman bodyn, tuttipullon sekä tutin.”
Noora, 23

Tarkkaa hommaa

”Minua inhottaa ajatuskin, että lapseni vaatteen olisi tehnyt toinen lapsi. En siksi osta halpamerkkejä edes käytettyinä. Jos hinta laittaa epäilemään tuotantotapaa, niin ei kiitos.

Pyrin ottamaan selvää ja suosimaan eettisiä merkkejä. Pidän lapsen vaatevaraston pienenä, niin kaikkia vaatteita tulee varmasti käytettyä. Kierrätän vaatteet sisaruksille, ja sen jälkeen ne menevät lasten serkulle. En säästä vaatteita muistoksi. Jos vaate ei ole kiva, tai se nuhraantuu, heitän sen pois tai laitan kiertoon.

Kestovaippoja ja kertiksiä käytän rinnakkain. Pyrin välttämään myös muovia, ja koko perheen astiat ovatkin muita materiaaleja.”
Tiedostava mutsi

Mummokin vauvahuumassa

”Käytimme rahaa karkeasti arvioituna himpun alle tonnin. Suurin rahoittaja oli tuleva mummo, joka vauvahuumassa halusi ostaa meille rattaat. Muuten tuli käytettyä veronpalautuksia ja osteltua pitkin raskautta, niin kaikki ei tullut kerralla maksettavaksi.”
Maalaisäiti, 25

Ei epäilyttäville

”Minulle on tärkeää, että vauvan tarvikkeet ovat mahdollisimman kemikaalivapaita, mielellään kotimaisia ja hajuttomia. Mistään Kiinasta en missään nimessä ostaisi yhtäkään juttua lapselle, sillä en voi tietää, mitä niissä on.”
Tiina, 32

Arjen realismia

”Kannatan toki kotimaista. Aluksi vauva kuitenkin niskakakkaa ja puklaa vaatteita miltei pilalle, joten siksi aluksi vaatemerkeillä ei ollut mitään väliä. Vaatekoko myös vaihtui tosi tiuhaan.

Nyt, kun taapero kävelee ja touhuaa, vaatteen pitää kestää pesua, menoa ja kolhujakin. Olen raaskinut ostaa jo muutaman Gugguun tai Noshin.”
Maikki, 25

Halpamerkki käy

”Minulle tärkeintä on hinta-laatusuhde. En vanno merkkivaatteiden nimeen, ja vaipoissakin menee vaikka halpikset, mutta laadun on silti oltava hyvä.”
Tiia, 19

Ei merkkivaatteille

”Haluan, että vauvan vaatteet ja tavarat ovat käytännöllisiä eikä niiden likaantumista tai kulumista tarvitse pelätä. Siksi vaatteiden ei todellakaan tarvitse olla kalliita merkkivaatteita. Pelkäisin vain niiden likaantumista enkä koskaan raaskisi käyttää niitä!

Kivannäköisten vaatteiden ei tarvitse olla kuumimpia ja kalleimpia merkkituotteita, niitä löytyy ketjuliikkeistä, marketeista ja kirppiksiltä, kunhan malttaa etsiä.

Vauva-arjessa on niin paljon muutakin huolehdittavaa, että en jaksa huolehtia erityisen kalliista merkkivaatteista ja varusteista. Eikä vauva osaa vaatia mitään tiettyä merkkiä tai tavaraa. Se aika varmasti koittaa myöhemmin!”
Jenni, 29

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla