Perhevapaalla oleminen voi ahdistaa, jos tuntuu, että kodin seinät kaatuvat päälle. Kuva: iStockphoto.
Perhevapaalla oleminen voi ahdistaa, jos tuntuu, että kodin seinät kaatuvat päälle. Kuva: iStockphoto.

Mitä tekemistä oikein keksin päiviini, kun jäin pois työelämästä? 11 vinkkiä, jotka auttavat viihtymään paremmin vanhempainvapailla.

Olet astumassa maaperälle, jossa aiemmin tuntemasi lait eivät enää päde. Moni uusi vanhempi yllättyy kotivanhemmuuden haasteista – voit tuntea olosi yksinäiseksi, eristäytyneeksi, jopa tarpeettomaksi kiivaan työelämän jälkeen. Vaikka periaatteessa tiedätkin, että vanhemmuus on tärkeintä hommaa ikinä, olo voi tuntua oudon tyhjältä, kun aamulla ei tarvitsekaan lähteä mihinkään.

Näillä vinkeillä et vain selviä vanhempainvapaista, vaan viihdyt kotona erinomaisesti!

 1. Valinnassasi on voimaa!
  Olet halunnut jäädä kotiin lapsen kanssa ja siihen on varmasti syy: Ehkä pienen vauvan hoito ja arvokas lapsen kanssa vietetty aika, ehkä vahvistuva vanhempi-lapsi suhde tai ehkä et halua missata lapsesi varhaisia kasvunvuosia. Oli syy mikä tahansa, ammenna omasta päätöksestäsi voimaa arkipäiviin, jotka tuntuvat toisinaan tasaisen harmailta.
 2. Oletko aina halunnut mennä mukavuusalueesi ulkopuolelle? Nyt siihen on mahdollisuus.
  Lapsen kanssa eläessä ei mikään ole koskaan varmaa. Suunnitelmat harvoin toteutuvat ja joudut tilanteisiin, joissa saat ottaa käyttöösi kaiken luovuutesi. Mikä ihana hetki opetella syleilemään epävarmuutta ja heittäytyä flow'n vietäväksi!
 3. Tiesitkö, että elät elämäsi parhainta aikaa?
  Kuuntele, kuinka konkarivanhemmat muistelevat vauva-aikoja. Puheista kuulee, kuinka raskaimmistakin vuosista tulee kultaisia muistoja. Usein kuulee sanottavan: ”Voi kun olisin osannut ottaa rennommin ja nauttia!” Vanhempainvapaalla saa kerrankin elää hetkessä, ja se hetki on nyt.
 4. Aikatauluta myös omaa aikaa.
  Lapsiperhearjessa elämä on rutiinia: herätys, ruokailu, vaipan vaihto, leikki, uni – ja sama uudestaan. Aikatauluta lapsesi tarpeiden lisäksi myös omat suunnitelmasi. Milloin syöt tai tyhjennät tiskikoneen? Milloin ulkoilet? Mihin väliin mahdutat oman mielihyvähetken kuten päiväunet, lehden lukemisen tai puhelun ystävän kanssa. Jos et suunnittele niille rakoa päivääsi, ne eivät tapahdu.
 5. Älä tee niin kuin muut.
  Ei kotivanhemmuuden tarvitse olla tietynlaista. Toisinaan alamme ajattelematta toteuttaa elämässä tiettyä kaavaa: näin kotivanhemman tulee pukeutua ja näitä asioita tehdä, koska niin muutkin tekevät. Mitä jos tekisit kotivanhemmuudesta oman näköistäsi? Jos hiekkalaatikon reuna ei innosta, keksi muuta tekemistä. Missään kasvatusoppaassa ei sanota, että leikkipuisto tai mammakerhoilu ovat pakollisia lapsen kasvatuksessa. Pääasia, että sinä ja lapsi viihdytte.
 6. Lähde ulos.
  Ulkoilu rytmittää päivän ja pitää mielen virkeänä. Myös sadesäällä voi ulkoilla – varustekysymys! Vaunulenkin jälkeen kodin seinät eivät kaadu päälle, ruoka maistuu paremmalta ja olette molemmat – lapsi ja sinä – paremmalla tuulella. Retken kohokohta voi olla vaikka päivän pullaostos. 
 7. Laita tavarat paikoilleen – viihdyt paremmin.
  Koti on nyt työpaikkasi. Tee siitä sellainen ympäristö, jossa viihdyt. Se on haastavaa, kun perässä kulkee pieni, tavaroita levittelevä miniterrori, mutta jos palautat tavarat aina paikoilleen ja siivoat ainakin omat jälkesi heti, arki kotona tuntuu helpommalta. Vie mennessäsi, tuo tullessasi on edelleen hyvä neuvo kotihommiin. 
 8. Pohdi, mikä on juuri nyt tärkeintä.
  Tuntuuko, ettet saa mitään aikaan? Hoidat päivästä toiseen samat rutiininomaiset tehtävät ja päivät ja kuukaudet muistuttavat toisiaan? Ehkä kotona oleminen vauvan tai taaperon kanssa ei ole samanlaista huimien onnistumisten vuoristorataa kuin työelämäsi oli, mutta puuduttavat ja rutiininomaiset päivät ovat lapsellesi tärkeitä ja luovat hänelle turvallisen elinympäristön. Nyt tehtäväsi on antaa rakkautta ja hoivaa lapsellesi – se ei aina tunnu elämäsi huikeimmalta työpaikalta, mutta on taatusti tärkein.
 9. Tee aamuista ihania.
  Vanhempainvapaalla joudut ehkä heräämään jopa aiemmin kuin työelämässä, mutta ainakaan sinun ei tarvitse sännätä työpaikalle. Pohdi, mikä tekisi aamuistasi helpompia. Kuppi teetä ja lehden selailu? Aamujooga ja vihermehu? Käpertyminen sohvalle vauvan kanssa torkkumaan? Virkistävä vaunulenkki? Tuorepuuro ja smoothie? Järjestä aamuihisi jotain sinulle mieluisaa, ja koko päivä tuntuu aivan erilaiselta.
 10. Suunnittele viikolle kohokohta.
  Suunnittele jokaiseen viikkoon joku hauska, sinua ilahduttava tapahtuma. Olkoon se sitten museoreissu, matka mummolaan, päiväristeily, brunssi kavereiden kesken tai vaikka vierailu lähikaupungin leikkipuistossa: onpahan jotakin hauskaa, jota odottaa!
 11. Ystävät pelastavat päivän.
  Päivät kotona lapsen kanssa voivat saada sinut tuntemaan eristäytyneeksi. Parasta on, jos löydät samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, joita voit nähdä päivisin. Käy perhekerhoissa, muskareissa ja puistoissa. Useimmiten myös muut kotivanhemmat kaipaavat juttuseuraa ja tekemistä päiviin. Tutustu siis ennakkoluulottomasti muihin vanhempiin, saatat löytää elinikäisen ystävän.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla