Mausteisia kasvispiirakoita on helppo muunnella erilaisilla täytteillä.

KAHDEKSALLE
Yksi annos 150 kcal, munaton

TAIKINA
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 dl vettä
¼ dl juoksevaa margariinia

TÄYTE
2 kypsää perunaa kuutioituna
1 vihreä tai punainen chili silputtuna, ilman siemeniä
½ dl tuoretta korianteria silputtuna
½ tl kurkumaa
½ tl garam masalaa
¼ tl inkivääriä
½ tl suolaa

PINNALLE
2 tl rypsiöljyä

1. Sekoita taikinan ainekset ja jaa taikina 8 yhtä suureen osaan. Kauli palat jauhote¬tulla alustalla pyöreiksi levyiksi (halkaisija noin 18 cm).
2. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja jaa täyte taikinapaloille. Kostuta puolet taiki¬nanreunasta ja ummista piiraat siten, että kostuttamaton taikinanreuna tulee kostu¬tetun päälle. Painele reunat haarukalla, jotta piiraat pysyvät paistettaessa kiinni. Siisti reunat.
3. Nosta piiraat leivinpaperille uunipellille ja kypsennä 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
4. Sipaise kuumat piiraat päältä rypsiöljyllä ja peitä leivinliinalla tai tarjoa heti.

VINKKI

  • Voit lisätä täytteeseen paistettua broilerin jauhelihaa tai keitettyjä linssejä.
  • Perunan sijaan voit käyttää bataattia.
  • Garam masala on intialainen mausteseos, jossa on hieman vaihdellen juustokuminaa, korianteria, mustapippuria, kardemummaa, fenkolia, neilikkaa, kanelia ja cayennepippuria. Mausteseoksen puuttuessa voit käyttää piirakoihin joitakin näistä mausteista.


OIVALLUS

  • Chilien sisältämä kapsaisiini aiheuttaa polttavaa tunnetta limakalvoilla ja herkällä iholla. Niiden käsittelyn jälkeen käsiin voi hieroa ruokaöljyä, joka liuottaa rasvaliukoisen kapsaisiinin iholta pois.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.