Parsa- ja muut kaalit ovat terveellisiä. Ohjeiden mukaan ne pitäisi keittää puoli-kypsiksi. Puoliraakoina ne kuitenkin aiheuttavat mahakipua ja ilmavaivoja. Kannattaako niitä syödä ollenkaan, jos maha kestää niitä vain täysin kypsinä? Toinen ongelma on se, että aiemmin pystyin syömään porkkanoita myös raakana, esim. raasteena, nyt pienikin määrä raakaa porkkanaa aiheuttaa melkoisen mahakivun. Samoin vihreää salaattia voin syödä vain pieniä määriä. Minulta on leikattu sappi jo 10 vuotta sitten. Leikkauksen jälkeen olen pystynyt ottamaan paprikaa lukuun ottamatta kaikki sappivaivoja aiheuttaneet ruoka-aineet takaisin käyttöön.

Kaaleja kannattaa ilman muuta syödä myös täysin kypsinä. Vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita häviää kypsennyksen aikana vähemmän, kun kasvikset kypsennetään höyryssä tai mahdollisimman vähässä vedessä. Myös porkkanaa ja lehtisalaattia kannattaa syödä siinä muodossa ja sellaisia määriä kuin niitä pystyy käyttämään.

Koska sappileikkauksestanne on aikaa, en usko, että vaivanne ovat sappivaivoja. Yleensä porkkana ja lehtisalaatti sopivat sappipotilaalle.
Tärkeää on, että käytätte kasviksia monipuolisesti siinä muodossa kuin ne teille sopivat. Kypsänä niitä, jotka aiheuttavat oireita raakana; ja raakana vain niitä, joita vatsanne kestää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kaikille kuidut eivät sovi ja aiheuttavat vatsavaivoja. Usein erilaisiin vatsavaivoihin suositellaan juuri kuitujen lisäystä ruokavalioon, mutta joillakin kuidut vain pahentavat tilannetta. Kaali kannattaa ryöpätä, heittää ryöppäysvesi pois ja sen jälkeen valmistaa ruoka. Silloin ei tule helposti ilmavaivoja.  Esimerkiksi keittää valmiiksi, paistaa, laittaa salaatiksi. Kaalia kannattaa todella syödä, se kuuluu terveellisimpiin kasviksiin. Terveisin "Lääkäri Tukholmasta"

  • ylös 12
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla