Kasviöljyt ovat täyttä tavaraa. Niistä saat elimistöäsi suojaavia ja hoitavia rasvahappoja ja paljon makua ruokaan. Valinnanvaraa löytyy camelinasta hamppuöljyyn.

Öljyissä ja pähkinöissä on ruoka-aineista eniten energiaa. Kohtuukäyttäjä ei niillä kuitenkaan liho - päinvastoin: pähkinöiden ja öljyjen käyttäjät ovat hoikempia kuin muut ehkä siksi, ettei nälkä heitä helposti hätyyttele.

Öljy hidastaa ravinnon imeytymistä, jolloin nälkä pysyy pois pitempään. Samalla naposteluntarve vähenee ja lisäkilot on helpompi pitää loitolla.

Koska öljy on täyttä tavaraa, siihen kannattaa suhtautua kuin viisasten juomaan. Älä hörpi sitä kuin olutta vaan nauti kuin konjakkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tykkää makustella, öljyjä voi harrastaa kuin viinejä. Eniten aromeja on ensimmäisen kylmäpuristuksen öljyissä, ekstraneitsytöljyssä. Maku mietonee puristuskertojen myötä. Ravitsemuksellisesti öljyissä ei ole eroa, onko ne valmistettu kylmä- vai lämminpuristamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

10 herkullista öljyä, joko kokeilit?

Argaaniöljy on uhanalaisen arganpuun paahdetuista pähkinöistä puristettu ihananmakuinen öljy, joka sopii salaatteihin, ihonhoitoon.

Auringonkukkaöljyssä on eniten muistia hellivää e-vitamiinia. Sopii salaatteihin.

Avokadoöljy puristetaan hedelmälihasta, ei siemenestä. Siksi maistuu avokadolta ja sopii salaatteihin.

Camelinaöljy on kotimainen maukas öljy, jossa on enemmän omega-3:ia kuin omega-6:ia. Salaatteihin ja ihonhoitoon.

Hamppuöljy sisältää omega-3, -6 ja -9-rasvahappoja. Vaikka lusikkalla syötäväksi tai levitteeksi valkosipulin kanssa. Kotimaista luomuakin löytyy.

Hasselpähkinäöljy on maukas salaattiöljy. Leipomuksissa osan rasvasta voi korvata hasselpähkinäöljyllä. Toinen pähkinäöljy saksanpähkinäöljy on herkkusuiden suosikki, mutta se säilyy vain vähän aikaa.

Maapähkinäöljy sopii wokkeihin ja paistamiseen. Paras maku paahtamattomassa ja höyryttämättömässä öljyssä. Kokeile omatekoisiin ranskanperunoihin.

Manteliöljy tuo leivonnaisiin, jälkiruokiin ja marinadeihin ihanaa aromia. Paahtamaton manteliöljy rauhoittaa kuivaa ja ärtynyttä ihoa.

Pellavansiemenöljy sopii aamupuuroihin tai lusikalla suuhun sellaisenaan. Ei sisällä siemenissä olevia raskasmetalleja eikä syaaniyhdisteitä. Eniten omega-3:ia. Ei paistamiseen.

Seesamöljy tuo aasialaista makua kylmiin salaatteihin. Ei sovellu kuumennettavaksi, mutta käy hyvin nuudeleiden ja kasvisten viimeistelyyn.

Lue lisää Kasviöljyä koneeseen

Osa öljyistä saatavista rasvahapoista on sellaisia, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan. Siksi ne on saatava ravinnosta. Nämä välttämättömät rasvahapot suojaavat aivoja, sydäntä, hermostoa, ihoa sekä tukevat hormonitoimintaa. Päivittäinen annos on 10–15 grammaa, ja sen saa esimerkiksi syömällä kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä.

Ruoasta on saatava valmiina ns. välttämättömät rasvahapot, joita ovat omega-6-sarjan linolihappo LA ja omega-3-sarjan alfalinoleenihappo ALA.

Mitä ja mistä?

Omega-3-ryhmä: Alfalinoleenihappo ALA, jota on pellavansiemen-, camelina-, ja rypsiöljyssä sekä saksanpähkinöissä. Dokosaheksaeenihappo DHA, jota on etenkin rasvaisessa kalassa. Eikosapentaeenihappo EPA, jota on etenkin rasvaisessa kalassa.

Omega-6-ryhmä: Arakidonihappo AA, jota on naudanlihassa. Gammalinoleenihappo GLA, jota on helokinsiemenöljyssä. Linolihappo LA, jota on auringonkukansiemenissä ja auringonkukkaöljyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla