Nyt niitä taas menee: torttuja, pipareita ja kakkuja. Onneksi joulutarjottavia voi keventää – tai kokeilla jotakin aivan uutta.

Joulumufinssit (10 kpl)

Koko annos 6 280 kJ/1 500 kcal
1 muffinssi 628 kJ/150 kcal

8–9 kpl pehmeitä kuivattuja aprikooseja
30 g sokeroituja appelsiinikuoripaloja
1½ rkl sokeria
2 1/2 dl sämpyläjauhoseosta
11/2 tl leivinjauhetta
1 muna
3/4 dl rasvatonta maitoa tai kaura/soijajuomaa
50 g margariinia 60 %

Pinnalle
1 rkl mantelilastuja

Vuoraa metallinen tai silikoninen muffinssivuoka paperivuoilla tai levitä ne suoraan leivinpaperoidun uunipellin päälle (leivinpaperi estää muffinssien pohjan tummumisen).

Paloittele aprikoosit. Ota 1 rkl jauhoja erikseen, koska sämpyläjauhot ovat vähän erilaisia. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen aprikoosi- ja appelsiinikuoripalat.

Vatkaa munan rakenne hyvin rikki ja sekoita joukkoon sula rasva ja maito. Lisää se nopeasti pyöräyttäen jauho-hedelmäseoksen joukkoon. Jos tarpeen lisää loput 1 rkl jauhoja.

Jaa taikina lusikalla 10 vuokaan. Ripottele ja painele mantelilastut pinnalle. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 225 asteessa 10–12 minuuttia mehevän kypsiksi. Älä paista muffinsseja liian pitkään etteivät ne kuivu.

Alkoholiton karpaloglögi (4 annosta)

Koko annos 1 230 kJ/294 kcal
Yksi annos 308 kJ/73 kcal

1/2–1 dl kevyesti makeutettua karpalomehua
6 dl vettä
pala omenaa
4 pehmeää kuivattua viikunaa

Valmista mehu ja lisää joukkoon viikunat. Anna viikunoiden hautua ja turvota mehussa, kun lämmität sitä.

Kuutioi lasin pohjalle vähän omenaa. Kaada päälle kiehuva juoma ja lisää viikunat grillitikkuun pujotettuna lasin reunalle.

Tutustu myös Kiloklubin kevyeen joulumenuun.